Connect with us

Finans & Ekonomi

“ÇOCUKLARIMIZA BIRAKABİLECEĞİMİZ BAŞKA BİR GEZEGEN YOK”

“Çağın en büyük sorunu diye nitelediği “doğal kaynakların bilinçsiz kullanımının” ekosistemi tükettiğine ve “atıkların havada, toprakta ve suda birikmesine” yol açtığına dikkat çeken SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin, “Gelinen noktada kaynaklarımız tükenirken doğal yaşam büyük tehlikeye giriyor. Çocuklarımıza bırakabileceğimiz başka bir gezegen yok. Dolayısıyla kaynaklarımızı sınırsızca kullanma hakkımız da yok. Gezegene ciddi etkisi olan iş dünyasının en büyük sorumluluğu doğadan aldığının fazlasını doğaya vermesi yani doğa-pozitif olması.” dedi.

 

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun Türkiye’nin “sıfır atık” önerisi üzerine 15 Aralık 2022 tarihinde ilan ettiği 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu’nda sadece SKD Türkiye üyelerinin değil, 24 farklı sektörden yaklaşık 250 şirketin yer almasıyla 3,8 milyon euroya karşılık gelen 77 bin ton malzemenin geri kazanılmasını” ve “İş Dünyası Plastik Girişimi’nde yaklaşık 18 bin tonluk azaltım” sağladıklarını dile getirdi.

Bunun “doğa-pozitif hedefleri doğrultusunda kendileri açısından gurur verici bir kazanım” olduğunu belirten, “yeşil dönüşümde ölçülebilir çıktılarla iş dünyasının itici gücü olmaya” devam edeceklerini söyledi.

Edin’in açıklaması şöyle:

“İŞ DÜNYASI DOĞADAN ALDIĞININ FAZLASINI DOĞAYA VERMELİ”
“Çağımızın en büyük sorunu olan doğal kaynakların bilinçsiz kullanımı maalesef ekosistemi tüketiyor; atıkların havada, toprakta ve suda birikmesine yol açıyor. Gelinen noktada kaynaklarımız tükenirken doğal yaşam büyük tehlikeye giriyor. Çocuklarımıza bırakabileceğimiz başka bir gezegen yok. Dolayısıyla kaynaklarımızı sınırsızca kullanma hakkımız da yok. Gezegene ciddi etkisi olan iş dünyasının en büyük sorumluluğu doğadan aldığının fazlasını doğaya vermesi yani doğa-pozitif olması.

Ebru Dildar Edin- İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Yönetim Kurulu Başkanı

DÖNGÜSEL EKONOMİYE KATKI SAĞLAYAN TEK PLATFORM…
SKD Türkiye olarak iş dünyasının dönüştürme gücünün bugün çok daha fazla olduğunu da biliyoruz. Üyelerimizin ve projelerimize katılan şirketlerimizin doğa-pozitif hedeflerinde somut aksiyonları hayata geçirerek oldukça etkili, ölçülebilir çıktılara ulaşıyoruz. Türkiye’nin döngüsel ekonomiye geçişine büyük katkı sağlayan tek platform olan Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu’nda sadece SKD Türkiye üyelerinin değil, 24 farklı sektörden yaklaşık 250 şirketin yer almasıyla 3,8 milyon euroya karşılık gelen 77 bin tona yakın malzemenin geri kazanılmasını sağladık.

77 BİN TON GERİ KAZANIM, 18 BİN TON ATIK AZALTIMI…
Global Compact Türkiye ve TÜSİAD iş birliğinde hayata geçirdiğimiz Türkiye’nin ilk ve tek plastik girişimi olan İş Dünyası Plastik Girişimi’nde 33 şirket plastik kullanımını azaltmak adına 2023 yılına kadar verdikleri taahhütlerde birinci yıl için yüzde 41,1 oranında ilerleme sağladılar. Yaklaşık 18 bin tonluk bu azaltım, toplam 40 bin ailenin plastik kullanım miktarına denk geliyor. Toplamda 77 bin ton atığın geri kazanımını, 18 bine tona yakın atığın da azaltımını sağlamak doğa-pozitif hedefimiz çerçevesinde bizim için gurur verici bir kazanım.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir