Connect with us

Finans & Ekonomi

GIDA VE ENERJİNİN ARDINDAN HABERLEŞME VE VERİ KRİZİ GÜNDEMDE…

Rusya-Ukrayna savaşının dünyadaki dengeleri değiştirdiğinin altını çizen TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Halil Nadir Teberci, Türkiye’yi yakından ilgilendiren ve çok önem arz eden bir konuya dikkat çekti: “Gıda, enerji krizi gibi konuları Avrupa dahil herkes konuşur oldu. Avrupa kendi içinde farklı olumsuz senaryoları da tartışıyor. Buna göre bir sonraki kriz haberleşme ve veri krizi olabilir yorumları yapılıyor. Bu noktada Türkiye mevcut konumuyla veri merkezi sektörü ile veri akışının kesintisiz sağlanması adına öne çıkabilir. Gelişmelerden bağımsız olarak veri merkezi sektörü zaten ülkemizin geleceği için büyük önem arz ediyor.”

 

Ulusal veri stratejisinin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini her fırsatta dile getirdiklerini belirten Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Nadir Teberci, “Ülkemizin ihtiyaç duyduğu politikaların oluşturulması veya var olan politikaların güncellenmesi ve bu politikaların sıkı bir şekilde takibinin yapılması noktasında Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ‘Veri Merkezi, Bulut Bilişim ve Platform Hizmetleri Sektörlerinin Geliştirilmesine Yönelik Destek ve Tedbirler Hakkında Kanun Taslağı’ üzerine değerli çalışmalar yapmış, bizler de sektör adına görüşlerimizi ve önerilerimizi paylaşmıştık. Ülkemizin geleceği adına umutlanmışken anlamlandıramadığımız şekilde kanun hazırlığı çalışmaları sonuca ulaşamadan yarım kaldı.” dedi.

Halil Nadir Teberci- Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı 

“TÜRKİYE, VERİ AKIŞININ KESİNTİSİZ SAĞLANMASI ADINA ÖNE ÇIKABİLİR”
Gelişen teknolojilere hızla uyum sağlanamadığında “çok geç kalma” durumuyla yüzleşildiğini ve “dünyadaki güncel gelişmelerin her an farklı senaryoları karşımıza çıkardığını” ifade eden Teberci, Rusya-Ukrayna savaşının bütün dengeleri değiştirdiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Gıda, enerji krizi gibi konuları Avrupa dahil herkes konuşur oldu. Avrupa kendi içinde farklı olumsuz senaryoları da tartışıyor. Buna göre bir sonraki kriz haberleşme ve veri krizi olabilir yorumları yapılıyor. Bu noktada Türkiye mevcut konumuyla veri merkezi sektörü ile veri akışının kesintisiz sağlanması adına öne çıkabilir. Gelişmelerden bağımsız olarak veri merkezi sektörü zaten ülkemizin geleceği için büyük önem arz ediyor. Kısacası, küresel veri ve bulut hizmetleri pazarında yerimizi alma hayalimizi gerçekleştirebilmek için devletimizin birçok kurumunun büyük emekleriyle hazırlanan ve bizim de katkılar sunduğumuz çalışmaların tekrar canlandırılarak sektör oyuncularını ve yeni yatırımcıları da teşvik edecek biçimde yürürlüğe girmesini umut ediyoruz.”

HAZIRLIK VE TASLAK AŞAMASINDAKİ KANUNUN ÖZÜ…
Söz konusu 8 maddelik taslak kanun hazırlığının tanımında şöyle deniyor: “Türkiye’de veri merkezi, bulut bilişim ve platform hizmetleri sektörlerini geliştirmek ve uluslararası rekabet gücünü artırmak üzere veri merkezi sektörünün desteklenmesi ile Türkiye’deki veri merkezlerinde, bulut bilişim veya platform hizmetleri altyapılarında barındırılan yabancı ülke mevzuatına göre kurulmuş kurumsal müşterilerin kendilerine ait veya üzerinde kontrol yetkisine sahip oldukları veriler de dâhil olmak üzere çeşitli amaçlar ile sistemlerinde yer alan veriler ile yabancı bireysel müşterilerin kendilerine ait verilere erişime yönelik usul ve esasları düzenlemektir.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir