Connect with us

Gündem

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK: “EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR”

23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) kurulmasını “23 Nisan, Türkiye milli tarihinin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır.” diye niteleyen ve “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1921’den itibaren bayram olarak kutlanan 23 Nisan’ı 1929 yılında çocuklara armağan ve emanet etti: “Ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve sürdürecek sizsiniz.”

 

Atatürk: “Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı, onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel ele alınmalıdır.”

23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) kurulmasının ve “ulusal egemenliğin bütün dünyaya duyurulmasının ” 102’nci yıldönümündeyiz. 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet’in ilan edilişinin 100’üncü yılını kutlayacağız.

“Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir.”, “Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı, onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel ele alınmalıdır.” ve “Çocuk sevgisi insan sevgisi için bir ihtiyaçtır.” sözlerinin sahibi Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu çok anlamlı günü çocuklara armağan ederek “ulusal egemenlik” olgusunun zihinlerde iyice kökleşmesini arzuladı.

“TÜRKİYE MİLLİ TARİHİNİN BAŞLANGISI VE YENİ BİR DÖNÜM NOKTASI”
Kurtuluş Savaşı, bir ulusal egemenlik mücadelesiydi. Atatürk bu kavramının önemini şöyle vurguladı: “23 Nisan, Türkiye milli tarihinin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır. Bütün bir düşmanlık dünyasına karşı ayağa kalkan Türkiye halkının, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni meydana getirmek hususunda gösterdiği harikayı ifade eder.
Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da millî egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir.
Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.
Özgürlüğün de, eşitliğin de adaletin de dayanağı ulusal egemenliktir.
Ulusal egemenlik, ulusun namusudur, onurudur, şerefidir.”

Atatürk: “Çocuklarımızı artık düşüncelerini hiç çekinmeden açıkça ifade etmeye, içten inandıklarını savunmaya, buna karşılık da başkalarının samimi düşüncelerine saygı beslemeye alıştırmalıyız.”

“ÇOCUKLAR GELECEĞİ YAPACAK ADAMLARDIR”
Atatürk, ebeveynlere ve ülkenin yönetiminde görev alacaklara şöyle seslendi:
“Hedefe yalnız çocukları yetiştirmekle ulaşamayız! Çocuklar geleceğindir. Çocuklar geleceği yapacak adamlardır. Fakat geleceği yapacak olan bu çocukları yetiştirecek analar, babalar, kardeşler hepsi şimdiden az çok aydınlatılmalıdır ki, yetiştirecekleri çocukları bu millet ve memlekete hizmet edebilecek, yararlı ve faydalı olabilecek şekilde yetiştirsinler! Hiç olmazsa yetiştirmek lüzumuna inansınlar! Okullardan başka; gazeteler, küçük dergiler köylere kadar yayınlanıp dağıtılmalıdır. Bizim köylümüz ne gazete ne dergi okumaz. Bilenler bilmeyenleri toplayıp, okutmayı, onlara okumayı anlatmayı bir vazife bilmelidir.”

“Çocuklarımızı artık düşüncelerini hiç çekinmeden açıkça ifade etmeye, içten inandıklarını savunmaya, buna karşılık da başkalarının samimi düşüncelerine saygı beslemeye alıştırmalıyız. Aynı zamanda onların temiz yüreklerinde; yurt, ulus, aile ve yurttaş sevgisiyle beraber doğruya, iyiye ve güzel şeylere karşı sevgi ve ilgi uyandırmaya çalışılmalıdır.”

DAİMA ÇALIŞKAN OL!”
Yeni nesillere de şu mesajları verdi:
“Türkiye Cumhuriyetinin, özellikle bugünkü gençliğine ve yetişmekte olan çocuklarına hitap ediyorum: Batı senden, Türk’ten çok geriydi. Manada, fikirde, tarihte bu böyleydi. Eğer bugün Batı teknikte bir üstünlük gösteriyorsa, ey Türk çocuğu, o kabahat da senin değil, senden öncekilerin affedilmez ihmalinin bir sonucudur. Şunu da söyleyeyim ki, çok zekisin!.. Bu belli. Fakat zekanı unut!.. Daima çalışkan ol!”
“Ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve sürdürecek sizsiniz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir