Connect with us

Finans & Ekonomi

KOBİ’LERİN YÜZDE 61’İNDE DİJİTAL GÜVENLİK TEDBİRİ YOK…

Aksigorta’nın dijital güvenlik araştırmasında KOBİ’lerin yüzde 61, bireysel tüketicilerin ise yüzde 54’ünün bu konuda herhangi bir önlem almadığı belirlendi. Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen şu ifadelerle uyarıyor: “Dijitalleşme noktasında yaşanan sevindirici hız ne yazık ki riskleri de beraberinde getiriyor. Ancak bu konuda toplumsal risk bilincimiz oldukça düşük. Gözle görülmeyen riskleri yok sayamayız.”

 

Aksigorta’nın 2020 yılı sonunda hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projesi “Dijital Güvenlik Platformu’nun” yıl dönümünde gerçekleştirdiği “şirketler ve bireysel tüketiciler özelinde dijital güvenlik algısına yönelik” araştırmanın sonuçlarına göre; endişe düzeyi Ağustos 2020’den Kasım 2021’e KOBİ’lerde yüzde 49’dan yüzde 61’e, bireysel tüketicilerde ise yüzde 64’ten yüzde 69’a yükseldi.

KOBİ’LERİN YÜZDE 51 YETERLİ BİLGİYE SAHİP DEĞİL
Yöntem Araştırma şirketi ile 12 ilde yürütülen çalışmada KOBİ’lerin yüzde 51’inin dijital güvenlik konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı belirlendi. Bireysel tüketicilerin yüzde 51’inin negatif deneyim yaşadığı ve bunların yüzde 25’inin buna rağmen ek önlem almadığı ortaya çıktı. Dijital güvenlik açığı denildiğinde büyük çoğunlukla ‘kişisel verilerin çalınması ve hacklenme’ vakıalarının akla geldiğinin görüldüğü araştırmaya katılan her 10 firmadan yaklaşık 4’ünde, dijital platformlar üzerinden güvenlik açığına maruz kaldığı görüşü hakim. Cirosu 1 milyon TL’nin altındaki şirketlerde güvenlik açığı endişesinin artıyor.

“SİBER GÜVENLİK SİGORTASI ZORUNLU HALE GETİRİLMELİ”
Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, kadrosunda bilgi teknoloji uzmanı bulunduramayan küçük şirketlere daha kolay siber saldırı düzenlenebildiğini belirtti: “KOBİ’lerin bir siber uzmana sahip olmaması zincirleme siber saldırılara yol açmaktadır. Siber güvenlik sigortasının KOBİ’ler için zorunlu hale getirilmesi ve sistemsel altyapının buna uygun olarak yeniden oluşturulması büyük önem taşıyor.”

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, “Gözle görülmeyen riskleri yok sayamayız.” diyor. 

“GÖZLE GÖRÜLMEYEN RİSKLERİ YOK SAYAMAYIZ”
Gül, siber güvenlikle olumsuzlukla karşılaşan şirketlerin yüzde 61’inin yeni bir saldırı ihtimalini engellemek adına önlem almadığının altını çizdi: “Dijitalleşme noktasında yaşanan sevindirici hız ne yazık ki riskleri de beraberinde getiriyor. Ancak bu konuda toplumsal risk bilincimiz oldukça düşük. Gözle görülmeyen riskleri yok sayamayız. Dijital güvenlik, Aksigorta olarak sahiplendiğimiz bir alan. 2020 yılında hayata geçirdiğimiz ‘Dijital Güvenlik Platformu’ risk bilincini topluma aşılamak üzerine kurulmuş bir sosyal sorumluluk projesi. Bu platform ile hem KOBİ’lerin hem de bireylerin karşılaşabileceği dijital riskleri ve alabilecekleri önlemleri eğitimlerle aktarıyoruz. Kurum olarak kendimizi müşterilerimizin ‘risk yoldaşı’ olarak tanımlıyor, dijitalleşen yeni dünyada onların kendilerini daha güvende hissetmeleri için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

“PLATFORMUMUZU ZİYARET EDENLERİN SAYISI 1 MİLYONU GEÇTİ”
Araştırmaya katılan bireysel tüketicilerin yüzde 69’unun, eğitimle dijital güvenlik risklerinin önlenebileceğine inandığını kaydeden Gülen şunları söyledi: “Dijital Güvenlik Platformu, tam da bu alandaki bilinç eksikliğini gidermek amacıyla ortaya çıktı. Boğaziçi Üniversitesi iş birliğinden doğan bu proje, bireyler ve KOBİ’ler için ücretsiz eğitimlerin yanı sıra, konuya ilişkin güncel haber ve podcastlerle referans bir bilgi kaynağı niteliğinde. Kurulduğu günden bu yana 1 milyonun üzerinde ziyaretçi sayısına ulaşan bu platform hem bireylerin hem de KOBİ’lerin dijital dünyada çok daha güvenle var olabilmelerine destek oluyor.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir