Connect with us

Türkiye Gündemi

“OTİZMLİ BİREYLERİN BAKIMI ÖZEL UZMANLIK GEREKTİRİR”

İstanbul’da otizmli bir bireye kaldığı bakımevi merkezinde uygulanan şiddet haberlerine ilişkin Tohum Otizm Vakfı’ndan yapılan açıklamada, “Bu merkezlerde çalışan tüm personel otizm konusunda eğitilmeli, kriz yönetimi, fiziksel müdahale, güvenlik ve mesleki etik gibi konularda yoğun bir eğitim sürecinden geçmelidir.” denildi.

Tohum Otizm Vakfı, İstanbul’da bir bakımevi merkezinde otizmli bireye uygulanan şiddete tepki gösterdi. Vakıf; bu merkezlerde çalışanlar için bir takım önerilerde bulundu.

Vakıftan gelen açıklama şöyle:

İstanbul’da otizmli bir bireye kaldığı bakımevi merkezinde uygulanan şiddet haberlerinden büyük üzüntü duyduk.

“PERSOEL YETİŞTİRMEDE YETERSİZLİKLER MEVCUT”
Bu elim olayların bir daha tekrarlanmaması için ilgili personelin otizm konusunda eğitilmesi büyük önem taşımaktadır. Otizmli bireylerin bakımının özel bir uzmanlık gerektirdiği, bakım personellerinin eğitiminin çok kritik olduğu ve ülkemizde bu personelleri yetiştirebilmek noktasında önemli yetersizlikler olduğu bir gerçektir. Tohum Otizm Vakfı ilgili kurumlara nitelikli bakım elemanı yetiştirmek için bilgi ve birikimlerini kullanarak ilgili bakanlıklara destek vermeye hazırdır.

“ÇALIŞANLAR OTİZM KONUSUNDA EĞİTİLMELİ”
Bu noktada tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yapılması gerekenler:
-Merkezlerde üniversitelerin “Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Ön Lisans Programı” mezunu personellerin çalıştırılmasına öncelik verilmeli, otizmle ilgili kapasiteleri geliştirilmelidir.
-Bu merkezlerde çalışan tüm personel otizm konusunda eğitilmeli, kriz yönetimi, fiziksel müdahale, güvenlik ve mesleki etik gibi konularda yoğun bir eğitim sürecinden geçmelidir.
-Merkezlerde programları çıkaran, uygulatan, personeli yöneten ve denetleyen en az bir “Uygulamalı Davranış Analisti”nin zorunlu personel olarak görev alması sağlanmalıdır.

“MERKEZLERİN AMACI OTİZMLİLERİ BİR MEKANDA TUTMAK OLMAMALI”
Merkezler; otizmli bireylere bağımsız yaşam becerilerini kazandırarak eğitim, sosyal hayat ve istihdama katılımlarını sağlamak amacıyla hizmet etmelidir. Merkezlerin amacı otizmli bireyleri mevcut durumuyla ömür boyu bir mekânda tutmak olmamalıdır.

“DANIŞMANLIK VERİLECEK”
Tohum Otizm Vakfı ile T.C. Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında Aralık 2021’de imzalanan “Otizm Spektrum Bozuklukları Eğitim ve Farkındalık Çalışmaları İş Birliği Protokolü” kapsamında bakım hizmeti sağlayan hizmetlilerin yetiştirilmesi ve kapasitelerinin arttırılmasına yönelik çalışmalara başladık. Bu protokolde; bakım kuruluşlarında görev yapan bakım, sağlık ve mesleki personele, yoğun davranış problemleri olan otizmli bireylerle nasıl çalışabileceklerine yönelik eğitimler verilmesinin yanı sıra danışmanlık desteği verilecektir.

Yaşanan bu üzücü olay karşısında ilgili kurumları gereken tedbirleri almaya ve otizmlilerin insan onuruna yakışır bir hayat yaşayabilmelerini sağlamak için onların yanında olmaya davet ediyoruz.

Saygılarımızla,
Tohum Otizm Vakfı

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir