Connect with us

Türkiye Gündemi

“OTOMOBİL SATIŞLARI E-DEVLETTEN YAPILMALI”

Araç fiyatlarındaki artış, noter harçlarını da etkiliyor. Yükselen noter harçlarına dikkat çeken Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, otomobil ticaretinin “e-Devlet” üzerinden yapılması gerektiğini söyledi.

Otomobil satış ücretinin 305 TL’den 450 TL’ye çıkarıldığını belirten Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, tüketicinin yüksek harçlardan korunması adına otomobil ticaretinin noterler aracılığıyla değil, e- Devlet üzerinden yapılmasını tavsiye etti.

Aydın Erkoç-Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı

Aydın Erkoç-Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı

“ARAÇ FİYATLARIYLA BİRLİKTE NOTER HARÇLARI DA ARTIYOR”
“Döviz kurunun artmasının”, “üretim ve tedarik zincirinde yaşanan aksaklıkların” ve “arz talep dengesizliğinin” araç fiyat artışını etkilediğine işaret eden Erkoç, devamında şunları dile getirdi: “Araç fiyatlarıyla birlikte noter harçları da yükseliyor. Otomobil ticareti tamamen beyana dayalıdır. Alıcı ve satıcı online sistemler üzerinden alışverişi gerçekleştirir, otomobil firması da beyannamesiyle devlete vergisini öder.”

“ONLINE SİSTEME GEÇİLMELİ”
Otomobil ticaretinde online sisteme geçilmesi gerektiğini vurgulayan Erkoç, “Bu alışveriş e-Devlet üzerinden yapılabilir, zaten noterler de bu işlemi gerçekleştirmek için benzer bir sistem uyguluyor. Yetki belgesi olan motorlu araç satıcıları satışlarını yapıp, beyannameleriyle de devlete vergilerini öder.” dedi.

“GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ KULLANILABİLİR”
Erkoç, alıcı ve satıcıyı korumak adına “güvenli ödeme sistemi” kullanılabileceğinin altını çizdi: “Alıcı ve satıcıyı korumak amacıyla işlem yapılırken birkaç saat para blokede kalabilir. Ruhsat çıktıktan sonra, herhangi bir sıkıntı yoksa para karşı tarafın hesabına aktarılabilir. Bu sistemler geliştirilebilir. Modern dünyada, gelişmiş hiçbir ülkede ikinci el otomobil satışı noterler aracılığıyla yapılmıyor.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir