Connect with us

Türkiye Gündemi

2022’YE DAMGASINI VURACAK TEKNOLOJİ: BLOCKCHAIN…

Uluslararası araştırma şirketi Deloitte’in açıkladığı “Tech Trends 2022” raporda, Blokzincirin (blockchain) 2022’de en çok konuşulacak 7 teknolojisi arasında yer alacağı belirtildi. LPS Bilişim Hizmetleri CEO’su Gökhan Önal, “kurumların 2022 yılı boyunca blokzincir çözümlerine yapacağı harcamaların 11,7 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğünü” söyledi.

Verinin cihaz ve depolama alanından bağımsız korunmasını ve takibini sağlayıp; dijital güvenlikle ilgili birçok sorunu çözebilen Blokzincir (Blockchain) teknolojisi; “dijital akıllı sözleşmeler”, “kimlik hırsızlığına karşı koruma” ve “sahip olduğu herhangi bir sistemde güvenlikle bütünlüğü geliştirme” gibi geniş kullanım alanıyla 2022 yılında da en çok konuşulacak teknolojilerden biri olacak. LPS Bilişim Hizmetleri CEO’su Gökhan Önal, gelecek 5 yıl için pazar büyüklüğünün 70 milyar dolara yaklaşmasının beklendiği blokzincirde; “Dağıtık defter teknolojisinin (DLT) büyümenin önemli unsurlarından birini oluşturacağını” vurguladı.

 Gökhan Önal-LPS Bilişim Hizmetleri CEO’su

Gökhan Önal-LPS Bilişim Hizmetleri CEO’su

“KULLANIM ALANLARI YAYGINLAŞTIKCA PAZAR BÜYÜYOR”
Önal, blokzincirin kullanım alanı yaygınlaştıkça pazarın büyüme hızının arttığına dikkat çekti: “Yapılan araştırmalar önümüzdeki 5 yıl içinde blokzincir pazarının dünyada 70 milyar dolara yaklaşacağını gösteriyor. 2019 yılında 2 milyar dolar düzeyindeki pazarın bu kadar çabuk büyümesinin ardında kullanım alanlarını hızlı şekilde genişletmesi yatıyor. Verinin güvenli biçimde güncellenip korunabilmesi için kullanılan ‘Dağıtık defter teknolojisi’ (DLT) yaşanacak bu büyümenin önemli unsurlarından birini oluşturacak. Yakın zamanda blokzincir dendiğinde; bu teknolojinin IoT ile entegrasyonu, sürdürülebilirliğe katkı tarafındaki yüksek potansiyeli, üretim ve tedarik zincirinde sağladığı kaynak güvenliği, İK tarafında ise akıllı kontratlar, veri kimlik yönetimi, şeffaf yönetim gibi farklı konu başlıkları daha fazla konuşulacak. Kısacası blokzincir teknolojisi iş dünyasının neredeyse her alanında geniş bir yelpazede yeni birçok yaklaşımın ortaya çıkışında etkili olacak.”

“HER SEKTÖR VE UYGULAMAYA UYUMLU”
2018 yılında başlayan geliştirme sürecinin ardından; bu yıl ticarileştirdikleri dünyanın ilk çift kriptolamalı “Blokzincir teknolojisine sahip veri yönetimi, transferi ve depolama sistemi” LpsChain’in birçok alanda kullanıldığını hatırlatan Önal, devamında şunları dile getirdi: “LpsChain esnek ve modüler yapısıyla, her sektör ve uygulamaya uyum sağlayacak şekilde entegre edilebiliyor. Bu nedenle de ticaret, finans, sigorta gibi sektörlerin yanı sıra kamu kurumları, savunma, eğitim, sağlık, inşaat, Ar-GE gibi veri gizliliğinin önem arz ettiği bütün sektörler hedeflediğimiz alanlar arasında yer alıyor. 2021 yılında da farklı alanlarda kullanılmaya başlandı.”

“YAPAY ZEKA ALANINDA DA ÇALIŞACAĞIZ”
2022’de de ürünün sahip olduğu blokzincir teknolojisinin sağladığı “güvenlik”, “şeffaflık”, “denetlenebilirlik”, “yedekleme” ve “verimlilik” avantajlarıyla “farklı sektörlerde hizmet veren kurumlara özel projeler üreteceklerinin” bilgisini paylaşan Önal, “Dünyada blokzincir tekonolojisi alanındaki gelişmeleri yakından takip etmeyi sürdürürken, bugüne kadar bu alanda yaşanan gelişmelere paralel; önümüzdeki dönemde yapay zeka, makine öğrenimi, metaverse, oyun ve büyük veri gibi farklı alanlarda çalışmalar yapmayı da planlıyoruz.” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir