Connect with us

Türkiye Gündemi

E-BELGE UYGULAMALARINDA KAPSAM GENİŞLİYOR…

Gelir İdaresi Başkanlığı’nca (GİB) 509 sıra nolu VUK (Vergi Usul Kanunu) Genel Tebliğinde değişiklik yapılmasına dair, Kasım ayında yeni bir Tebliğ taslağı yayınlandı. Tebliğ taslağına göre 2022’de e-belge uygulamalarında kapsam genişleyerek; e-fatura, e-arşiv, e-irsaliye’de yeni bir dönem başlıyor. Şirketlere e-dönüşüm konusunda hizmet sunan Kolaysoft Teknoloji AŞ Operasyon Yetkilisi Serpil Şahin, 2022 yılında kimlerin mükellef olacağını anlattı.

İşletmeler uzun süredir e-fatura, e-arşiv, e-defter ve e-irsaliye gibi tüm e-belge uygulamalardan yararlanıyor. Bugüne kadar yaklaşık 500 bin işletme, e-belge uygulamasıyla paradan ve zamandan tasarruf ederken; sürdürülebilir bir gelecek için ormanların korunmasına da katkı sağlıyorlar. Kolaysoft Teknoloji AŞ Operasyon Yetkilisi Serpil Şahin, gelecek yıl e-faturadan muaf tutulacak işletmeler ve geçmesi zorunlu tutulacak sektörler hakkında detaylı bilgi verdi.

Serpil Şahin-Kolaysoft Teknoloji AŞ Operasyon Yetkilisi

Serpil Şahin-Kolaysoft Teknoloji AŞ Operasyon Yetkilisi

KİMLER GEÇMEK ZORUNDA?
-2022’de brüt satışları 2021 hesap dönemi için 4 milyon TL ve üzeri, 2022 yılı için 3 milyon TL ve üzeri olan tüm mükellefler,

-Gerek kendi siteleri, gerekse başka bir uygulama üzerinden e-ticaret yaparak, 2020-2021 yılı cirosu 1 milyon TL olan ve 2022 yılı ve müteakip hesap dönemlerinde 500 bin TL ve üzeri cirosu olan e-Ticaret firmaları,

-Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşaat, imalat, alım, satım, kiralama işlemlerini yapan ve bu işlemlere aracılık eden mükelleflerden, 2020-2021 yılı cirosu 1 milyon ve üzeri, 2022 yılı hesap döneminde 500 bin TL cirosu olan firmalar,

-Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Belediyelerden izin alarak konaklama faaliyetinde bulunan turizm işletmeleri, e-fatura uygulamasına geçecektir.

-Bununla beraber; e-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların vergiler dahil toplam tutarı 10 bin TL’yi aşması halinde, e-arşiv fatura olarak düzenleme zorunluluğu getirilmesi öngörülmektedir.

-Demir-çelik ve demir çelik eşyaların imalatı, ithalatı veya ihracatını yaparak, 2020 hesap dönemi itibari ile 10 milyon TL ve üzerinde ciro yapan mükelleflerin, e-fatura uygulamasına dahil olma şartı aranmaksızın e-irsaliyeye geçiş yapması öngörülmektedir.

-Ayrıca, bu maddelerin dışında kalan tüm mükellefler, e-belge uygulamalarına istekleri doğrultusunda geçiş yaparak, paradan ve zamandan tasarruf etmeye başlayabilirler.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir