Connect with us

Türkiye Gündemi

ENDÜSTRİYEL ATIKLAR HAM MADDEYE DÖNÜŞECEK…

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve İzmir Bölgesel Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) döngüsel ekonomi teorisini pratiğe dönüştürme çabaları kapsamında “bir sektörün atıklarının bir başka sektörün ham maddesine dönüştürülmesi” girişimi “Endüstriyel simbiyoz’u (ortakyaşam)” 30 Kasım 2021’de İzmir’de tanıttı. İzmir’in; Avrupa Yeşil Mutabakatı’na bağlı kalarak ithalata sıkı kontroller uygulayacak Avrupa Birliği’ne yapılan ihracattaki lider konumu nedeniyle bu girişime öncülük etmesi amaçlanıyor.

Endüstriyel simbiyoz (ortak yaşam) projesi; dört yıl boyunca farklı endüstriyel aktörleri bir araya getirecek bir platform inşa ederek gerekli ön koşulları yaratmayı, destekleyici araştırmalar gerçekleştirmeyi, yasal çerçeveyi güvence altına almayı ve pilot girişimleri yönetmeyi hedefliyor. Projeyi hayata geçirme kısmında ise; diğer bölge ve ülkelerdeki deneyimlerden yararlanılacak.

Projeye ilişkin şunlar dile getirildi:

 Louisa Vinton-UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi

Louisa Vinton-UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi

“DOĞAL KAYNAKLARI TÜKETMEDEN EKONOMİK BİR MODEL BULMALIYIZ”
UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton: “İklim değişikliği ve pandemi bize doğanın sınırlarını zorladığımızı gösteriyor. Değerli doğal kaynakları sürekli yok etmeden insanlara refah yaratabilecek bir ekonomik model bulmalıyız. Endüstriyel simbiyoz, bu amacımıza ulaşmaya başlamakta bize bir yol sunuyor.”

Dr. Mehmet Yavuz-İZKA Genel Sekreteri

Dr. Mehmet Yavuz-İZKA Genel Sekreteri

“YEŞİL DÖNÜŞÜMÜN REKABET AVANTAJI SAĞLAYACAĞINI GÖSTERMEK İSTİYORUZ”
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz: “Amacımız yeşil dönüşümün işletmelere nasıl bir rekabet avantajı sağlayabileceğini göstermek. Atığı azaltarak ve tesis, enerji ve su gibi kaynakların ortak kullanımını teşvik ederek maliyetleri ciddi oranda azaltabiliriz.”

Ahmet Şimşek-Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı

Ahmet Şimşek-Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı

“BİR ENDÜSTRİ ATIĞI DEĞERLİ HALE GELEBİLİR”
Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şimşek: “Firmalar ve sektörler arası iş birliklerini teşvik etmek, kaynak kullanımında daha verimli olmamızı sağlayabilir. Bu yeni proje, bir endüstriye göre atık bir maddenin, bir başkası için değerli bir girdi olabileceğini hepimizin fark etmesine yardımcı olacak.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir