Connect with us

Türkiye Gündemi

“ELEKTRİKTE SÜBVANSİYON YERİNE VERİMLİLIK YATIRIMLARI TEŞVİK EDİLSİN”

T.C Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı himayelerinde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) destekleriyle düzenlenen 11. Türkiye Enerji Zirvesi’nde elektrik ve doğal gaz sektörlerine ilişkin mevcut durumu  iyileştirmeye yönelik çözüm önerileri “finansal sürdürülebilirlik”, “öngörülebilirlik”, “rekabetçilik” ve “verimlilik” unsurları çerçevesinde paylaşıldı.

Zirve’nin ilk gününde “Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Sanayi, Hizmetler ve Tarım Komisyonu” bünyesinde faaliyet gösteren Enerji Çalışma Grubu’nun organize ettiği “Tüketici Odağıyla Enerjinin Dönüşümü” oturumu gerçekleşti. TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler’in moderatörlüğünü üstlendiği oturumda; TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkan Yardımcıları Arkın Akbay, Bilal Tuğrul Kaya, Elif Düşmez Tek ve Mehmet Acarla konuştu.

Oturumda şunlar dile getirildi:

Kıvanç Zaimler-TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkanı

Kıvanç Zaimler-TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkanı

“BÜYÜK ENERJİ ANKETİNİN SONUÇLARINI PAYLAŞTIK”
TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler: “Öngörülebilirliği daha da güçlendirilmiş ve sürdürülebilir enerji piyasalarının hem sektörün bugününün ve mevcut zorluklarının yönetilmesi, hem de gelecekteki potansiyelin ekonomimize ve tüm paydaşlara en yüksek seviyede değer katacak şekilde değerlendirilebilmesi açısından önem taşıyor. Enerji piyasaları, yenilenebilir dönüşüm ve enerji teknolojileri konularında hazırlanan çalışmaların politika önerilerinin de paylaşıldığı oturumda; ayrıca TÜSİAD’ın farklı sektörlerden enerji tüketimleri yüksek 53 büyük tüketiciyle yaptığı “Büyük Enerji Tüketicisi Anketi” de ilginç sonuçlar içeriyor. Anket; “Enerji yatırımları ve verimlilik”, “Piyasa mekanizmaları” ve “Karbonsuzlaşma” başlıklarından oluştu. Yeşil ve dijital dönüşümün Türkiye enerji sektörüne etkisinin analizi, enerji tüketicisi tarafındaki risklerin, fırsatların ve farkındalığın tespiti amacıyla hazırlanan çalışmayla; sürdürülebilir ve etkin piyasa koşullarının sağlanması için, enerji tüketicisinin ve üreticisinin beklentilerinin ortak paydada buluşmasını hedefledik. Anketin en dikkat çekici cevabı ise ‘Teşvik mi? Sübvansiyon mu?’ sorusuna verildi. “Büyük enerji tüketicileri, enerji fiyatlarının sübvansiyonu yerine rekabet avantajını doğrudan etkileyecek verimlilik/ öz tüketim yatırımlarının kamu tarafından daha fazla teşvik edilmesini çok büyük bir oranda çıktı.”

Arkın Akbay-TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı

Arkın Akbay-TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı

“ARZ GÜVENLİĞİ VE MALİYETİ EN BÜYÜK RİSK”
TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Arkın Akbay: “Büyük Enerji Tüketicisi Anketini hazırlarken sektördeki bütün büyük oyuncuların taleplerini toplamaya önem verdik. Büyük tüketicilerin enerji tedariğinde frekans dalgalanmaları ve kesinti sorunlarıyla karşılaştık. Anket sonuçlarına göre enerji tedariğinde ; arz güvenliğini, maliyetlerini ve enerji kalitesini en kritik riskler olarak sıralandı. Büyük enerji tüketicilerinin öncelikli beklentileri ise maliyet öngörülebilirliği ve şeffaflık riskleri öne çıktı.”

Bilal Tuğrul Kaya-TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkan Yrd.

Bilal Tuğrul Kaya-TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkan Yrd.

“YETA’LARIN ÖNÜNÜN AÇILMALI”
TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkan Yrd. Bilal Tuğrul Kaya: “Enerji piyasalarında uzun dönemli yenilenebilir enerji tedarik anlaşmalarının (YETA) Türkiye’nin yeşil dönüşüm yoluculuğunda önünün açılması konusunun da anketlerine yansıdı. YETA’ların önünün açılması gerek enerji üreticileri gerekse de enerji tüketicileri asından kritik önem taşımaktadır.”

“SIFIR KARBON HEDEFİ İÇİN YOL HARİTASI ÇİZİLMELİ”
TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkan Yrd. Mehmet Acarla: “Paris Anlaşması gereğince 2053 yılı sıfır karbon hedefi için detaylı bir yol haritasının çizilmesi gerekiyor. Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylaması çok önemli bir gelişme, yaptığımız ankette da bu anlaşmanın gerekliliklerine uyma noktasında neredeyse tüm firmalar çalışmaya başlayacaklarını ifade ettiler. Ama asıl hükümet ve devlet nezdinde yıl yıl nasıl bir plan yapılacağı belirlenmeli, yol haritamız şimdiden hazırlanmalı.”

Elif Düşmez Tek-TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkan Yrd.

Elif Düşmez Tek-TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkan Yrd.

“HİDROJEN STRATEJİSİ HAZIRLANMALI”
TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkan Yrd. Elif Düşmez Tek: “TÜSİAD olarak enerji verimliliği konusunu çok önemsiyoruz. nerji verimliliğine yapılan yatırımların yaygınlaştırılmasını hızlandırmak, uygun finansman çözümlerinin işlerliğinin kolaylaştırılması ve çeşitli destek programlarının etkili kullanılması enerji verimliliği potansiyelimize büyük katkı sağlayacaktır. Çok üstüne düşülmeyen veya göz ardı edilen Hidrojen kaynaklı enerji aslında Türkiye için ciddi ve çok yüksek bir potansiyel barındırıyor. En kısa zamanda orta ve uzun vadeye yönelik bir hidrojen stratejisi hazırlanmalı, Türkiye’nin özellikle yeşil hidrojene yönelik üretim ve ihracat potansiyelini ortaya koyacak detaylı çalışmalar yapılarak hidrojen değer zincirinde Türkiye’nin odaklanacağı alanlar belirlenmeli.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir