Connect with us

Türkiye Gündemi

HARRAN BAZDA’DA 6 BİN 500 YILLIK DOĞAL TAŞ İŞLETMESİ…

Uluslararası Taş Kongresi Yürütme Kurulu, doğal taş işletmeciliğinin “en az 6 bin 500 yıl önce başladığı”  Şanlıurfa’nın Harran ilçesindeki Bazda yeraltı işletmesini dünya gündemine taşımak için harekete geçti. Kurul Başkanı Prof. Dr. Faruk Çalapkulu, yürütecekleri çalışmalarla Bazda’yı bir turizm destinasyonu yapmak istediklerini söyledi. 

Halk arasında “Bazda Mağaraları” diye bilinen alanın aslında  “yeraltı doğal taş işletmeleri olduğunun” 2004 yılında Prof. Dr. Seyfi Kulaksız ve arkadaşları tarafından ortaya konulduğunu belirten Prof. Dr. Faruk Çalapkulu, “Bu bulgular yeraltı işletmeciliği açısından milat oluşturmakta. Bölgenin dünya madencilik gündeminde hak ettiği yeri almasına yönelik çalışmalarımız 25-27 Ağustos 2021 arasında MARBLE İZMİR fuarıyla eş zamanlı gerçekleştirilen 6. Uluslararası Taş Kongresi’nde başladı. Günümüzden en az 6 bin 500 yıl önce Şanlıurfa Harran ilçesi Bazda’da oda topuk yöntemiyle yapılan yeraltı işletmesiyle İtalya Carrara’da günümüzde faal durumdaki yeraltı işletmesinin karşılaştırılması kongre katılımcılarını hayretler içinde bıraktı. Ayrıca bu oturumda Michel Comte ve M. Arhan Kayar Bazda yeraltı işletmelerine yönelik yatırım projesi hakkında bilgiler verdi.” dedi.

Prof. Dr. Faruk Çalapkulu

Prof. Dr. Faruk Çalapkulu

“BAZDA TARİHİNİ ORTAYA KOYACAĞIZ”
Prof. Dr. Çalapkulu, Bazda yeraltı doğal taş işletmelerinden çıkarılan taşların Mezopotamya’da pek çok yapıda kullanıldığına dair çeşitli bulgular olduğunu, buradan alınan numunelerle “Bazda tarihini ortaya koyacaklarını” ifade etti: “Göbeklitepe taşın çıkartılması taşınması, yapıda kullanımı ve üzerindeki işlemelerle günümüze aktardığı resimli bilgilerle insanlık tarihinde milat yarattı. Bazda’dan numuneler aldık. Bazda’nın tarihini ortaya koyacağız. Bu çalışmalarımıza Şanlıurfa Valisi Sayın Abdullah Erin ve Harran Kaymakamı Cihat Koç büyük ilgi gösterdiler. Koç’un ‘Harran’ın geçmişi geleceğini yaratacak’ sözlerine tamamen katılıyoruz. Bazda yeraltı işletmesiyle Göbeklitepe ilgisini başarabilirsek Bazda’nın yeraltı doğal taş işletmeciliğinin tarihi günümüzden 16 bin yıl geriye taşınacak. Bununla da Homosapiens’in kültürel ve teknolojik tarihinde dünya kamu oyununa yeni bir sayfa açılacağı inancını taşıyoruz.”

“SANAL GERÇEKLİK DENEYİMİ YAŞATMAK İSTİYORUZ”
6. Uluslararası Taş Kongresi ve MİNEX fuarı kapsamında ilk defa 793 kişi VR gözlükle “2000 yıl önce Efes ve Laodikya’da faaliyet gösteren dünyanın bilinen ilk taş kesme makinasıyla (katrak)” sanal gerçekçilik deneyimi yaşamıştı. Çalapkulu, Bazda yeraltı işletmeleri için de benzeri bir yazılım oluşturulmasını ve tüm dikkatin “insanlığın inanç, tarım, madencilik başlangıç noktası” diye nitelendirilen Güneydoğu Anadolu coğrafyasına çekilmesini istediklerini dile getirdi. Uluslararası Taş Kongresi’nin 7’ncisinin Cumhuriyetin 100’üncü kuruluş yılında düzenleneceği açıklayan Çalapkulu, çalışma sonuçlarının ilgili kurumlarla paylaşılacağını kaydetti

Prof. Dr. Faruk Çalapkulu ve ekibi bölgede incelemelerde bulundu.

                                   Prof. Dr. Faruk Çalapkulu ve ekibi bölgede incelemelerde bulundu.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir