Connect with us

Türkiye Gündemi

GLOBAL AYAKKABI MARKALARINA “TÜRKİYE’DE ÜRETİN” ÇAĞRISI…

Covid-19 salgınıyla birlikte dünya ticaretinde ham madde krizi başladı. Lojistik trafiğini ters yüz eden konteyner krizi; ayakkabı sektöründeki  tedarik zincirini ve üretimi de olumsuz etkiledi.  Türkiye’nin dünya genelinde altıncı büyük ayakkabı üreticisi olduğunu belirten Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten,  uluslararası markalara üretim için gerekli alt yapıların sağlanacağını duyurdu. 

Ayakkabı sanayisini de etkileyen “global ham madde” ve “lojistik” sorunları nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) en büyük ayakkabı üreticilerinden Nike’ın “spor ayakkabılarının yüzde 51’ini yaptırdığı Vietnam’da bazı fabrikaların kapanması sonucu” 10 haftalık “üretim kaybı” yaşadığının altını çizen  Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, Avrupalı tedarikçilerin Türkiye’ye yöneldiğini kaydetti.

“BATI AVRUPA CİDDİ BİR POTANSİYEL”
“Çin”, “Hindistan”, “Endonezya”, “Vietnam” gibi dünya ayakkabı üretiminin yüzde 70’inden fazlasının gerçekleştiği ülkelerin ardından Türkiye’nin “altıncı büyük üretici” olduğunu belirten İçten, Batı Avrupa’nın alım grupları arasında “ciddi bir potansiyel” barındırdığını dile getirdi: “Biz de artan navlun fiyatlarını ve kırılan tedarik zincirini fırsat bilerek ihracat pazarlarımızı çeşitlendiriyoruz. Uzakdoğu’dan bir ürünün üretilip gelmesi artık ayları alıyor. Ancak Türkiye’den ürünler çok daha kısa sürede üretilip gönderilebiliyor. Türkiye’nin üretim gücünü ve potansiyelini bilen büyük mağaza zincirleri ve alım grupları Türkiye’ye gelmeye başladı. Batı Avrupa bizim için şu anda ciddi bir potansiyel. Almanya, Hollanda, Belçika önemli toptancı ülkelerdir dünyada. Batı Avrupa ülkelerinde artış sağlamaya başladık.”

TASD Yönetim Kurulu'nun Skechers’ın Türkiye’deki üreticisi Prolab Ayakkabı’nın üretim tesisini ziyareti.

“TASD Yönetim Kurulu, Skechers’ın Türkiye’deki üreticisi Prolab Ayakkabı’nın üretim tesisini ziyaret etti.”

“ULUSLARARASI STANDARTLARDA ÜRETİM MERKEZİ TAAHHÜT EDİYORUZ”
Global ayakkabı markalarına Türkiye’de üretim yapma çağrısında bulunan İçten şunları söyledi:  “2014 yılında Türkiye’de ithal ayakkabıya ek vergi getirilmesi nedeniyle biz global markaların Türkiye’ye gelerek üretim yapacaklarını ön görmüştük ve yanılmadık. Pek çok yabancı marka artık Türkiye’de üretim yapıyor. TASD yönetim kurulu üyelerimizle birlikte bu hafta, spor ayakkabı kategorisinde Amerika’nın en büyük markalarından Skechers’ın Türkiye’deki üreticisi Prolab Ayakkabı’nın üretim tesisini ziyaret ettik. Ve bu fabrikasında günlük 2 bin çift spor ayakkabı üretim kapasitesine ulaşan marka, ülkemiz adına oldukça iyi bir örnek temsil ediyor. Biz de Nike ve diğer global markalara açık çağrı yapmak istiyoruz. Yeni üretim merkezi olarak Türkiye’de konumlanmaları için biz gerekli tüm alt yapıları oluşturmaya hazırız. Yine bu konuda dernek olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız ve Nike ve diğer global markalara uluslararası standartlarda bir üretim merkezi kuracağımızı taahhüt ediyoruz.”

“1 MİLYAR DOLARDAN FAZLA İHRACAT YAPACAĞIZ”
Sektörün 2021 yıl sonunda “1 milyar doların üzerinde” ihracat tutarına ulaşacağını açıklayan İçten, “Ayakkabı ürün grubu ihracatımızda, 2021 yılı Ocak-Ekim döneminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 23’lük artış kaydedildi. Çok net şekilde görülüyor ki bu seneyi 1 milyar doların üzerinde ihracatla kapacağız. İhracatta en büyük ihracat pazarımız Rusya olurken, Irak ikinci, Almanya ise üçüncü sırada yer almıştı. Aynı dönemde İspanya, Romanya, İsrail, İtalya, İngiltere, Libya ve Hollanda’ya yönelik ihracatımızda da artış kaydedildiği görülmektedir.” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir