Connect with us

Faruk Bangir

TÜK POP MÜZİĞİ’NİN HEP ÖZEL KALAN KADINI: ŞENAY

“Sev Kardeşim”, “Hayat Bayram Olsa”, “Beyaz Ülke”, “Gerçek Nerde?”, “Açıl Susam Açıl”, “Ve Ağlıyorum”, “Varlar Yoklar”, “Dön Artık”, “Sev Yeter ki”, “Dünden Bugüne” ve “Sessiz Bir Yer” gibi hit 45’likler dolduran Şenay; dönemin pop müzik şarkıcılarının aksine, sözlerini kendi yazdığı şarkılarında hümanist konulardan bahsetti ve daha aydın bir tavır takındı. Fiziksel görünümü de dönemin alaturka, yırtmaçlı ve ağır makyajlı pop şarkıcılarından farklı olup, punk havalı sürrealist bir görüntüsü vardı.

 

Bu yazımdaki konuğumuz “Sev Kardeşim, Hayat Bayram Olsa, Honki Ponki ve Beyaz Ülke” gibi şarkılarıyla tanıyıp çok sevdiğimiz Şenay.

1947’de İstanbul’da doğan Şenay, ilkokulda Bülent Tarcan yönetimindeki çocuk korosuna katıldı. İngilizce eğitim veren bir koleje girdikten sonra Matmazel Roselten’dan caz, soul ve Amerikan standartlarında şan dersi aldı.

PROFESYONEL MÜZİĞE 1965’TE BAŞLADI…
Şenay, müziğe profesyonel olarak 1965’te Cahit Oben Orkestrası’yla başladı. 1967’nin başında Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrası’na katıldı. Bu dönemde sahnede Blues şarkıları seslendirdi. 1969’da; daha önce Dario Moreno, Tülay German, Ruhi Su, Doğan Canku, Esin Afşar ve Emel Sayın’ın sahne aldığı, Erkan Özerman’ın Ankara’da açtığı ‘Anahtarlı Bulvar’ adlı bir gece kulübünde sahne almaya başladı.

Şenay, 1970’te Şerif Yüzbaşıoğlu’yla evlendi.

1970’DE ŞERİF YÜZAŞIOĞLU’YLA EVLENDİ…
Şenay aynı yıl, daha sonra İstanbul Gelişim Orkestrası adını alacak Şerif Yüzbaşıoğlu, Salim Ağırbaş, Atilla Özdemiroğlu, Selçuk Başar, Uğur Başar, Garo Mafyan ve Asım Ekren’den kurulu orkestranın İhsan Kayral’la birlikte iki solistinden biri oldu. Daha sonra Şenay’ın orkestra partneri Neco oldu ve orkestraya Onno Tunç, Cengiz Teoman, Aşkın Arsunan, Atilla Şereftuğ ve Erdal Kızılçay gibi müzisyenler katıldı. 1970’te Şerif Yüzbaşıoğlu ile Şenay evlendi.

SEV KARDEŞİM’LE YILIN ŞARKICISI ÖDÜLÜ…
1971’de müziklerini basit bulduğu için pek gönüllü olmadan ama aranjmanların sözlerini de yazarak “Benim Olursan/Sev Kardeşim” adlı plağı doldurdu. Plağın B yüzündeki “Sev Kardeşim” yılın şarkısı seçildi ve Şenay’a yılın şarkıcısı ödülünü getirdi. 1972’de aynı ödülleri “Hayat Bayram Olsa/Nen Var Canım Kardeşim?” plağı ile aldı. İki yıl içinde Türk popunun en ünlü kadın yıldızlarından biri oldu.

HÜMANİST VE AYDIN BİR TAVIR…
“Sev Kardeşim”, “Hayat Bayram Olsa”, “Beyaz Ülke”, “Gerçek Nerde?”, “Açıl Susam Açıl”, “Ve Ağlıyorum”, “Varlar Yoklar”, “Dön Artık”, “Sev Yeter ki”, “Dünden Bugüne” ve “Sessiz Bir Yer” gibi hit 45’likler doldurdu. Dönemin pop müzik şarkıcılarının aksine, sözlerini kendi yazdığı şarkılarında hümanist konulardan bahsetti, daha aydın bir tavır takındı. Fiziksel görünümü de dönemin alaturka, yırtmaçlı ve ağır makyajlı pop şarkıcılarından farklı olup, punk havalı sürrealist bir görüntüsü vardı.

SİYASİ MİTİNGLERDE SAHNE ALAN İLK SANATÇI…
Gazinolarda çok az çalışan Şenay, müzik hayatını ağırlıkla plak ve konserlerle sürdürdü ve magazinden uzak durdu. Bülent Ecevit’in “Karaoğlan” lakabıyla kazandığı seçimlerden önce, mitinglerde Ecevit’ten önce sahne alarak “Sev Kardeşim” ve “Hayat Bayram Olsa”yı söyledi. Siyasi mitinglerde sahne alan ilk sanatçıdır.

ULUSLARARASI FESTİVALLERDE 7 ÖDÜL…
Apollonia (1971), Tokyo (1971-73-76) Spilt (1973), Sopot, Altın Orfe (1975), Atina, Yamaha gibi pop müzik festivallerinde “Perhaps One Day” ve “Let In the Light” gibi şarkılarla katıldı. Aldığı 7 ödülle uluslararası festivallerde en çok ödül alan pop müzik şarkıcılarından biri oldu. Türkiye’ye gelen bazı caz sanatçılarına vokal yaptı.

EŞİ JÜRİDE DİYE…
Modern müzik kliplerinin öncüleri sayılacak şarkı üzerine kısa filmleri İzzet Öz, “Diskovizyon” ve “Sihirli Lamba” gibi televizyon programlarında ilk olarak Şenay ve Seyyal Taner için çekti. 1975’te ilk Eurovision Şarkı Yarışması elemelerine katıldı ve sözlerini kendi yazdığı Selçuk Başar bestesi “Umut” adlı şarkıyla finale kaldı ancak eşi Şerif Yüzbaşıoğlu jüride olduğu için, dedikodulara mahal vermemek adına yarışmadan çekildi.

SESİ  NUR YOLDAŞ’LA KARIŞTIRILDI…
1980’de Ajda Pekkan’ın Eurovision temsili için ısmarlanan ve Türkiye finalinde ikinci olan Şerif Yüzbaşıoğlu’nun Hüseyni makamındaki bestesi “Olsam’ın” demo kaydını okudu ve yorumu beğenildi. Rumuzla katılınan yarışmalarda, özellikle açık gırtlakla yorumladıkları şarkılardaki sesleri, sık sık popüler müziğin bir başka ön plandaki bestecisi Ergüder Yoldaş şarkılarıyla tanınan Nur Yoldaş’la karıştırıldı.

COCA COLA’NIN TÜRKİYE CINGILLARINI SESLENDİRDİ…
Uzun yıllar Şerif Yüzbaşıoğlu’nun aranjeleriyle Coca Cola’nın Türkiye cıngıllarını seslendirdi ve üç kez dünyada yılın Cola cıngılları değerlendirmesinde birinci oldu. İlk albümünü İngilizce sözlü “Wish”, “Who Are You?”, “When Grass Is Gold” gibi şarkılarla Bulgaristan’da çıkardı. Türkiye’deki ilk ve tek albümü ise “Şenay” adıyla yayımlandı. Albümde, “Honki Ponki”, “Çirozname”, “Dalkavuk”, “Kent Yaşamı”, “Şarkılar”, “Doy Doy Doy Doymadım” ve “Bir Gün O Yok Diyecekler” gibi şarkılar yer aldı.

AVRUPA LİSTELERİNE GİREN İKİNCİ TÜRK PLAĞI…
Funk ve disko tarzlarındaki plak yılın en çok satan plağı oldu. “Honki Ponki” İngilizce sözlerle Hollanda, Japonya, Belçika, Fransa, Almanya gibi ülkelerde, “Honky Ponky” ismiyle 45’lik olarak yayımlandı ve Beyaz Kelebekler’in “Sen Gidince’sinden” sonra Avrupa listelerine giren ikinci Türk plağı oldu. Üçüncüsü ise Barış Manço’nun “Nick the Chopper” şarkısıdır.

1981’DE EŞİNİ KAYBETTİ
Şenay iyi bir çıkış yakalayıp; Aydın Esen, Harun Kolçak, Fatih Erkoç, Şenova Ülker ve Levent Altındağ gibi müzisyenlerden oluşan “Karma” adlı bir orkestra kurup konserlere başlayacakken, 1981’de Türkiye’nin önde gelen müzik adamlarından orkestra şefi, aranjör ve besteci eşi Şerif Yüzbaşıoğlu’nu kaybetti.

EUROVISION TÜRKİYE FİNALLERİNDEN ÇEKİLDİ…
1981’de eski orkestra arkadaşı Selçuk Başar’ın ısrarıyla onun “Bigudi” adlı şarkısını seslendirdi ve Eurovision’da finale kaldı, ama devam edemeyeceğini açıklayıp şarkıyı Neco’ya devretti. Sözleri nedeniyle kadın şarkısı olduğu için “Bigudi”yi Füsun Önal seslendirdi ve Türkiye ikincisi oldu. 1982’de Aydın Esen’in zorlamasıyla onun Eurovision için hazırladığı “Müzikle Yaşam” isimli şarkıyı seslendirip finale kaldı ama yine devam edemeyeceğini belirtip çekildi. Aydın Esen de yarışmaya başka bir şarkıcıyla devam etmek istemediği için şarkısını yarışmadan çekti.

1984’TE YENİDEN MÜZİĞE DÖNÜŞ HAMLELERİ…
1984’te Almanya’da punk-rock Grand-Prix yarışması için aldığı bir teklifle yeniden müziğe dönüp, 1985’in sonunda Asım Ekren’in teklifiyle yılbaşında orkestrasının solisti olarak sahne aldı. Bir plak için bestecilerle görüştüğünü açıklasa da daha sonra herhangi bir çalışmada bulunmadı. 1989’da yine uzun bir aradan sonra televizyonda şarkılar seslendirdi. 1990’da Popsav yönetim kuruluna katılıp konserler verdi.

Şenay Yüzbaşıoğlu, 4 Ocak 2013 tarihinde İstanbul Gümüşsuyu’ndaki evinde 65 yaşındayken vefat etti

ENGELLEMELERLE YILDIRILDI…
Eşinin ölümünden 90’lı yılların ilk yarısına kadar aralıklarla caz şarkıcısı olarak birkaç kulüp çalışması ile müzik programlarında şarkılar seslendirip müziğe döneceğini açıklasa da kendini toparlayamadı. 1993’te Aydın Esen, Erdal Kızılçay ve Eser Taşkıran gibi müzisyenlerin desteğiyle Mevlana’nın şiirlerinin İngilizce çevirilerine fusion tarzıyla bir demo hazırladı. EMI İngiltere’den olur alan albüm, EMI Türkiye’nin başındaki Yeşil Giresunlu’nun engellemesiyle karşılaştı. 3 yıllık süreçte çeşitli engellerle birlikte bazı kulisler sonucu Kültür Bakanlığı’nın da ekonomik desteğini çekmesiyle 1995’ten sonra Şenay yeniden kendini müzik dünyasından soyutladı.

SON İSTEĞİ YERİNE GETİRİLEMEDİ…
Popüler olduğu dönemde de sosyal bir karaktere sahip olmayan Şenay, kendini yazıya ve Salvador Dali etkisinde sürrealist yağlı boya resimlere verdi. Şenay Yüzbaşıoğlu, 4 Ocak 2013 tarihinde İstanbul Gümüşsuyu’ndaki evinde 65 yaşındayken vefat etti. Ayazağa Mezarlığı’na defnedilen Şenay, 1981 yılında ölen eşi Şerif Yüzbaşıoğlu’nun yanına gömülmek istiyordu ancak ‘mezarın tapusu bulunamadığı’ gerekçesiyle son isteği yerine getirilemedi.

Günümüzde de Şenay’ın şarkılarındaki temennilerin gerçek olmasını umutla bekliyoruz.

Mekanın cennet olsun güzel kadın. Sen hep özel kaldın.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir