Connect with us

Türkiye Gündemi

OMURİLİK FELÇLİLERE MEME KANSERİNDE ERKEN TANI ENGELİ…

-Başta omurilik felçliler- hayatlarını tekerlekli sandalyeye bağımlı sürdüren kişiler, meme kanserinin erken tanısında ciddi bir engelle karşı karşıyalar. Bu kanser türünün teşhisinde kritik role sahip standart mamografi cihazları onlar için elverişli değil. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Genel Başkanı Semra Çetinkaya, erken teşhiste kullanılacak yöntemler belirlenir ve cihazlar tasarlanırken bedensel engelli kadınların unutulmaması gerektiğini kaydetti.  “Türkiye’de her 8 kadından birinin meme kanserine yakalandığını ancak bunların yalnızca yüzde 35’ine erken tanı konulabildiğini” vurgulayan Çetinkaya, “Bizler ayağa kalkamadığımız için mamografiye giremiyoruz ve erken tanı şansımız azalıyor. Bu nedenle tüm bedensel engelli kadınların da fark edilmesini istiyoruz.” dedi. 

Meme kanseri, kategorisinde en sık görülen hastalıklardan biri.  Bu kanser türünde de erken tanı çok büyük önem taşıyor. Ancak engelli bireyler erken tanıda çok kritik işlev gören mamografi cihazından güçlükle faydalanabiliyor. Tekerlekli sandalyeyle hayatlarını sürdüren kişilerin standart cihazlarla çekim yaptırabilmesi imkansız. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Genel Başkanı Semra Çetinkaya, erken tanı hizmetlerinde kendilerine engel oluşturan sorunların giderilmesini istediklerini belirtti.

Semra Çetinkaya-Omurilik Felçlileri Derneği Genel Başkanı

Semra Çetinkaya-Omurilik Felçlileri Derneği Genel Başkanı

“HAYATIN HER ALANINDA ENGELLENİYORUZ”
Tekerlekli sandalyeye bağımlı bireylerin “hayatın her alanında engellerle karşılaştığını” ifade eden Çetinkaya, şunları dile getirdi: “Sağlık alanında işler daha da zorlaşıyor. Mamografi cihazları için bireylerin ayağa kalkabilir olmaları gerekiyor. Tomografi ya da görüntüleme cihazlarında refakatçi olması gerekmektedir. Mamografi cihazında diğer görüntüleme cihazları gibi refakatçi ihtiyacımız olmuyor.”

“ERKEN TANIDA EŞİT ŞANSA SAHİP OLMAK İSTİYORUZ”
Çetinkaya, engelli bireyin çekim sırasında tekerlekli sandalyeden kalkmasını gerektirmeyen mamografi cihazı sayısının artırılmasını talep ettiklerini söyledi: “Meme kanseri erken tanısı için mamografinin öneminin farkındayız. Şu anda Türkiye’de birkaç hastanede engelli bireylerin tek başına mamografi çekimini sağlayan özel cihazlar var. Hasta kontrolünde kumandalı mamografiyle bireyler tekerlekli sandalyelerinden kalkmadan sıkıştırmayı kendi ayarlayabiliyor ve acı hissiyatını en az seviyede hissediyor. Kişinin oturduğu yerden mamografi çekme imkanı sağlayan bu cihazların Türkiye genelinde sayısının arttırılmasını ve engelli bireylerin de meme kanserinde erken tanı aşamasında eşit koşullara sahip olmasını istiyoruz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir