Connect with us

Türkiye Gündemi

“SONBAHARDA ÇOCUKLARDA EN ÇOK SOĞUK ALGINLIĞI GÖRÜLÜYOR”

Sonbahar mevsiminde çocuklarda sıklıkla “soğuk algınlığı” diye bilinen; çoğunluğu viral üst solunum yolları enfeksiyonları görülüyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Murat Topak, okulların da açılmasıyla çocuklarda görülme sıklığı artan kulak,burun, boğaz (KBB) hastalıklarına ilişkin bilgiler verdi.

Yüksek ateş, nefes almada zorlanma, kulak ağrısı, işitme kaybı, 10 güne rağmen burun akıntısının devam etmesi gibi durumlarda hekime danışılması gerektiğine dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Murat Topak, hastalıklardan korunmak için çocuklara kapalı ortamlarda maske takmalarını, el hijyenine dikkat etmelerini ve başkalarının kişisel eşyalarını kullanmamalarını tavsiye etti.

Prof. Dr. Murat Topak-Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı

Prof. Dr. Murat Topak-Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı

“EN ÇOK ÜST YOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI GÖRÜLÜYOR”
Okulların açılmasıyla viral üst solunum yolları enfeksiyonlarının sık görüldüğünü belirten Topak, konuya ilişkin şu bilgileri verdi. “En sık gördüğümüz hastalık, soğuk algınlığı diye isimlendirdiğimiz çoğunluğu viral üst solunum yolları enfeksiyonlarıdır. Bununla bağlantılı orta kulak iltihaplarının da sıklığı artar. Orta kulak iltihaplarının bir bölümü ağrı, ateş gibi akut enfeksiyon bulgularıyla ortaya çıkabildiği gibi bir bölümü de pek fazla bulgu vermeyen sadece işitme kaybına yol açan orta kulak nezlesi olarak da ortaya çıkabilir.”

"Kulağını tutarak, başını sallayarak ağlama, yanaklarını ovuşturma, huzursuzluk, iştahsızlık gözlendiğinde bu belirtilerin bu bölgedeki enfeksiyonlardan kaynaklanabileceği düşünülmelidir."

“Kulağını tutarak, başını sallayarak ağlama, yanaklarını ovuşturma, huzursuzluk, iştahsızlık gözlendiğinde bu belirtilerin bu bölgedeki enfeksiyonlardan kaynaklanabileceği düşünülmelidir.”

“BELİRTİLERE DİKKAT EDİN”
Küçük yaştaki çocukların şikayetlerini ifade edemediklerine dikkat çeken Topak, “Kulağını tutarak, başını sallayarak ağlama, yanaklarını ovuşturma, huzursuzluk, iştahsızlık gözlendiğinde bu belirtilerin bu bölgedeki enfeksiyonlardan kaynaklanabileceği düşünülmelidir. Ayrıca işitme kaybını tarif edemeyecekleri için seslenildiklerinde tepki göstermemeleri, televizyon izlerken yanına yaklaşmaları işitme kaybı olasılığı hakkında bir ipucu olabilir.” dedi.

“COVID-19’DAN AYIRT ETMEK İÇİN TEST YAPTIRIN”
Covid-19 enfeksiyonunun basit bir üst solunum yolu enfeksiyonuna benzer bulgular verebileceğini vurgulayan Topak, ayırt edici tanı için testlere ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir