Connect with us

Türkiye Gündemi

“İKİNCİ EL OTOMOBİLDE DENETLEMELERLE KAYIT DIŞILIĞIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ”

İkinci el otomobil sektöründe yetki belgesiyle yeni dönem başlamasına rağmen denetleme yapılmaması fiyat artışına yol açıyor. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, Ticaret Bakanlığınca hazırlanan ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretini düzenleyen yönetmeliğin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 2021’in Ağustos ayında yürürlüğe girdiğini hatırlatarak “Denetleme yapılmadığı için sektörde kayıt dışılık ve yaşanan mağduriyetler devam ediyor.” dedi.

Ağustos 2021’de yürürlüğe giren yönetmelik gereği iş yeri açma ve çalışma ruhsatında ikinci el motorlu kara taşıtı faaliyeti bulunan ve meslek odasına kayıtlı işletmelerin yetki belgesi alabildiğini, yetki belgesi olmayanların da yılda 3’ten fazla araç alıp satamadığını hatırlatan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, sektörün düzene girmesi, kayıt dışılığın engellenmesi ve mesleğin daha nitelikli bir hale gelmesi için yönetmeliğin uygulanması gerektiğinin altını çizdi.

Aydın Erkoç-Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı

Aydın Erkoç-Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı

“DEVLET VERGİ KAYBI YAŞIYOR”
Denetlemelerin düzenli yapılmaması nedeniyle devletin vergi kaybı yaşadığını belirten Erkoç, konuyu şöyle detaylandırdı: “Türkiye genelinde 70 bini aşkın motorlu araç satıcısı var. 2020 yılında Türkiye’de 9 milyona yakın araç el değiştirmiş, bunun yalnızca 1 milyon 600 binini motorlu araç satıcıları ve otomobil bayileri gerçekleştirmiş. Çoğunluğunu devlete hiçbir vergi ödemeyen, ayaküstü tabir ettiğimiz kişiler alıp satmış. Burada devlet de ciddi oranda vergi kaybı yaşıyor. Federasyonumuza bağlı dernekler, meslektaşlarımız ve vatandaşlarımızdan da konunun takibinin yapılmasıyla ilgili başvurular alıyoruz. Yönetmeliğin uygulanması, kayıt dışılığın önüne geçilmesi, şikayetlerin sona ermesi için elzem olmakla birlikte vatandaşlarımız ve sektörümüzün de öncelikli beklentisidir.”

“BELGEYLE ARAÇ ALIP SATANLAR KONTROL EDİLEBİLİYOR”
Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği’nin (TNB) sistemlerinin birbirine entegre olduğunu kaydeden Erkoç, belgesiyle araç alıp satanların ve ayaküstü ticaret yapanların kontrol edilebildiğini söyledi: “İnternet sitelerinde ve oto pazarlarında kendilerini motorlu araç satıcısı diye tanıtıp araç satışı yapan kişiler vatandaşları kandırarak dolandırıcılık yapabiliyor. İkinci el araç ilanı veren firmalar, yetki belgesi numaralarını da yazmak, belgedeki işletme adı veya unvanını kullanmak zorunda. Ancak denetlenmediği için tüketici mağduriyetleri yaşanıyor, bu konuda hem vatandaşlarımızdan hem de meslektaşlarımızdan yoğun şikayet alıyoruz.”

"Kayıt dışılık da fiyatları yükseltiyor."

“Kayıt dışılık ikinci el araç fiyatlarını yükseltiyor.”

“KAYIT DIŞILIK FİYATLARI DA YÜKSELTİYOR”
Erkoç otomobil üretiminde global çapta yaşanan çip krizinin araç fiyatlarının artışında rol oynayıp; öte yandan kayıt dışılığın da fiyatları yükselttiğine dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı: “Meslekle alakası olmayan kişilerin devlete vergi ödemeden alıp sattığı araçlar fiyat dengesinin bozulmasına neden olurken, uluslararası fon şirketlerinin ihale usulü yaptıkları araç alışverişi de araç tedarikini olumsuz yönde etkilerken sıfır ve ikinci el otomobilde fiyatların artmasına sebep oluyor. Bu şirketler, hem kendileri araçlara finans sağlıyor, hem de vatandaşların satılık araçlarını kendileri alarak daha yüksek rakamlardan piyasaya sürüyor. Sektörümüz bu konuda da denetleme ve düzenleme bekliyor.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir