Connect with us

Finans & Ekonomi

“TÜRKİYE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTE ARTIK DÜNYA LİGİNDE”

Karbon salınımını azaltarak “sürdürülebilir dünya hedeflerini yakalamanın” herkesin ortak sorumluluğu olduğunu vurgulayan YASED Başkanı Ayşem Sargın, Paris İklim Anlaşması’nın TBMM’de kabul edilmesiyle “Türkiye’nin sürdürülebilirlikte dünya ligine adını yazdırdığını” belirtti. Türkiye, 22 Nisan 2016’da imzaladığı anlaşmaya 6 Ekim 2021’de TBMM’den geçen yasayla taraf oldu.

 

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ayşem Sargın, “Paris İklim Anlaşması’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edilmesi, sürdürülebilirlikte dünya liginde yer alan bir Türkiye demek. Bu önemli adımın ülkemizin her alanda rekabetçiliğine önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz.” dedi.

Ayşem Sargın-Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı

“YATIRIM VE TİCARETTE REKABETÇİLİĞİN ÖN KOŞULU”
Türkiye’nin “küresel iklim değişikliğini azaltmayı amaçlayan” Paris İklim Anlaşması’na katılmakla dünyaya güçlü bir sürdürülebilirlik mesajı verdiğini ifade eden ve yeşil dönüşümün günümüzde artık bir tercihten öte “yatırım ve ticarette mevcut rekabetçiliğin korunmasının ve artırılmasının ön koşulu” haline geldiğini” belirten Sargın, şunları söyledi: “Bu dönüşüme sanayimizin hızla adapte olması için YASED olarak katkı verdiğimiz Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nda yer alan adımları ivedilikle atmamızı önemsiyor, bu amaca yönelik olarak ilgili bakanlıklarımızla yakın çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

“EKONOMİNİN DE EN ÖNEMLİ BAŞARI KRİTERLERİNDEN BİRİ”
Sargın, Yeşil Ekonomi ve Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı’na uyum gündemini çok önemsediklerini ve ilgili bakanlıklarla konuya dair yakın çalışmalar yürüttüklerini kaydetti: “Yeşil dönüşüm, bugünün ekonomisinde en önemli başarı kriterlerinden biri. Bu dönüşüme uyum sağlayan ekonomilerin uluslararası doğrudan yatırımlar açısından da rekabetçiliğinin artacağını biliyoruz. Uluslararası kuruluşların analizleri, önümüzdeki dönemdeki yatırımların içinde yeşil ekonominin ve bu alana aktarılacak fonların önemini vurguluyor. Biz de YASED olarak 270 üyemizin sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarını ve tecrübelerini Türkiye ile paylaşarak, ülkemizdeki dönüşümün sağlıklı ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesine katkıda bulunuyoruz.”

TÜRKİYE 2016’DA İMZALADIĞI ANLAŞMAYA 2021’DE TARAF OLDU…
“Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi”, 6 Ekim 2021 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda oylandı. Teklif, salondaki 353 milletvekilinin hepsinin evet oylarıyla yasalaştı.

“Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi”, TBMM Genel Kurulu’ndaki 6 Ekim 2021 tarihli oylamada yasalaştı. Salondaki 353 milletvekilinin hepsi evet oyu verdi. 

Paris Anlaşması, Aralık 2015’te Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) 21’inciTaraflar Konferansı’nda kabul edildi. Türkiye de dahil 175 ülkenin 22 Nisan 2016 tarihinde imzaladığı anlaşma 4 Kasım 2016’da yürürlüğe girdi. Ancak Türkiye imzasına rağmen 6 Ekim 2021 tarihine kadar Eritre, Irak, İran, Libya ve Yemen’le birlikte anlaşmaya taraf değildi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Donald Trump’ın son başkanlık yılı 2020’de çekildiği anlaşmaya, Joe Biden’in başkan seçilmesiyle 2021’de yeniden katıldı.

İMZACI ÜLKELER NEYİ TAAHHÜT EDİYOR?
Paris Anlaşması, dünyanın ilk kapsamlı iklim anlaşması niteliğiyle tarihi öneme sahip. “Küresel sıcaklık artışının 1,5 dereceyle sınırlandırılması ve 2050’ye kadar sera gazı emisyonlarının sıfırlanması” adına gerekenleri hayata geçirmeyi taahhüt eden imzacı ülkelerin, bu hedeflere ulaşılabilmesi için “petrol, kömür gibi fosil yakıt kullanımının azaltılması ve yenilenebilir enerjiye yönelmeyle” gerekiyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir