Connect with us

Türkiye Gündemi

MAVİ NEFES PROJESİ MARMARA DENİZİNE NEFES ALDIRACAK…

Sürdürülebilir dünya amacıyla çalışan Garanti BBVA ve DenizTemiz Derneği/ TURMEPA, deniz kirliliğini önlemek adına Marmara Denizi’nde atık yüzey temizliğini sağlayıp öte yandan bölge illerde deniz temizliği konusunda farkındalığı artırmak üzere Mavi Nefes Projesi’ni hayata geçiriyor.

Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununun çözümü için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde kurulan Marmara Denizi Koruma Eylem Planı Koordinasyon Kurulu’nda yer alan TURMEPA, Garanti BBVA desteğiyle denizlerdeki kirliliğin önüne geçmek ve ihtiyaç dahilinde müsilajla mücadele etmek için çalışacak. 3 yıl sürecek projenin deniz temizliği kısmında İstanbul Boğazı’nı temizleyecek 2 deniz süpürgesi, acil durumlarda müsilaj ve katı atıkları toplamak üzere başka bölgelere de gidecek.

Recep Baştuğ-Garanti BBVA Genel Müdürü

Recep Baştuğ-Garanti BBVA Genel Müdürü

“SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMADA ÖNCÜYÜZ”
Sürdürülebilir kalkınmaya 51 milyar TL’den fazla kaynak sağladıklarını belirten Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, iş dünyasına öncülük ettiklerini söyledi: “Garanti BBVA olarak; 15 yıldan uzun süredir sürdürülebilir kalkınma, iklim krizi ve eşitsizliklerle mücadele kapsamında hem ülkemizde hem de dünyada pek çok ilki gerçekleştirerek iş dünyasının dönüşümüne öncülük ediyoruz. Müşterilerimize sunduğumuz ürün ve hizmetlerle bugüne kadar sürdürülebilir kalkınmaya 51 milyar TL’yi aşan kaynakla katkı sağladık. Sürdürülebilirlik politikamız ve iklim kriziyle mücadelede çevreye etkimizi yönetmek bizim kırmızı çizgimiz. İklim krizinin etkilerini çok çeşitli alanlarda deneyimliyoruz, geçtiğimiz aylarda da bir yansımasını maalesef denizlerimizde müsailaj sorunuyla gördük. Bu nedenle TURMEPA’yla denizlerimizin temizlenmesi ama daha da önemlisi deniz temizliği konusunda gelecek nesillerin eğitilmesi ve farkındalığın artırılması için Mavi Nefes Projesi’ni hayata geçiriyoruz.”

“GELECEK KUŞAKLARA TEMİZ DENİZLER BIRAKMAK İSTİYORUZ”
Denizleri kurtarmak için bireyler ve kurumların üzerine düşeni yapması gerektiğini vurgulayan Baştuğ, devamında şunları dile getirdi: “Yıllardır kirletilerek bu hale gelen ve artık yardım isteyen denizimizi kurtarmak için bilinç ve farkındalığın evlerde başlaması, bireylerin ve kurumların da üzerine düşeni yapması gerekiyor. Biz denizlerin temizliğinin yanı sıra, problemin giderilmesinde büyük etki yaratacak ileri biyolojik arıtma sistemleri altyapılarının kurulması için hem finansman sağlamak hem danışmanlık vermek için de buradayız. Umarız ki bu projeyle, bu iş birliğiyle Marmara Denizi’ndeki ekosistemin iyileşmesine katkı sağlarken, gelecek kuşaklara daha temiz denizler bırakmaya da destek oluruz.”

Şadan Kaptanoğlu-URMEPA Yönetim Kurulu Başkanı

Şadan Kaptanoğlu-URMEPA Yönetim Kurulu Başkanı

“İSTANBUL BOĞAZI’NA TAKILAN KATI ATIKLAR TOPLANACAK”
Üç yılı kapsayan projeyle İstanbul Boğazı’na takılan katı atıkları toplayacaklarını ifade eden TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu, “Mavi bir gelecek ve yeşil yarınlar için denizden ve karadan mücadelemiz sürecek. Üç yılı sürecek projede iki deniz süpürgesiyle İstanbul Boğazı’na takılan katı atıkları toplayıp, deniz yüzeyinde oluşan kirliliğin giderilmesine katkı sağlayacağız. Eğitim bizim her zaman önceliğimiz. Mavi Nefes Projesi’yle gerçekleştireceğimiz eğitimlerle üç yılda Marmara’yı çevreleyen 7 ilimize uzanmayı hedefliyoruz. Ayrıca ilk defa Mavi Nefes Eğitim Otobüsümüz de yola çıkıyor. Bunun da mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.

60 BİN ÖĞRENCİYE EĞİTİM
Proje kapsamında Marmara Bölgesi’nde İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale’de 60 bin öğrenciye verilecek eğitimlerle deniz temizliği konusunda farkındalığın artması sağlanacak.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir