Connect with us

Türkiye Gündemi

DÜNYA BELEDİYELER BİRLİĞİ ZİRVESİ İZMİR’DE TAMAMLANDI…

İzmir’in ev sahipliği yaptığı Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Kültür Zirvesi sona erdi. Ulusal, yerel yöneticilerin, akademisyenlerin ve kültür üreticilerinin katıldığı zirvede kültür politikaları masaya yatırıldı.

Dünyanın farklı noktalarından 346’sı online toplam 864 konuşmacı ve katılımcının yer aldığı Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Kültür Zirvesi’nde; delegeler kendi kentlerine ait deneyimlerini, bilgi birikimlerini, çözüm önerilerini ve planlarını paylaştı. Zirvede Covid-19 sonrası kültür, çevre ve sağlık politikaları, kültürel haklar, yaratıcı ekonomi ve kültürel çeşitlilik, kültürel miras ve turizm, kültürel diplomasi temalarında oturumlar yapıldı.

Zirvenin ardından şunlar dile getirildi:

Luca Bergamo Luca-Roma Şartı Öncüsü

Luca Bergamo Luca-Roma Şartı Öncüsü

“TUNÇ SOYER’İN VİZYONU GELECEĞE DAİR UMUT VERİYOR”
Roma Şartı Öncüsü Luca Bergamo Luca: “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in vizyonu geleceğin dünyası için umut veriyor. Pandemi, kültür politikalarında devrime ihtiyaç olduğunu açık biçimde ortaya koydu. İşler değişiyor, kültürün önemi gün geçtikçe daha çok anlaşılıyor. İnsan deneyimine duyulan gereksinimim küçük topluluklardan ziyade tüm toplum için gerekli olduğu anlaşılıyor. Zirvedeki oturumlarda da bu düşüncenin oldukça baskın olduğunu gördük. Sonuç deklarasyonunda da bu açık bir şekilde ortaya çıkıyor.”

Emilia Saiz-UCLG Genel Sekreteri

Emilia Saiz-UCLG Genel Sekreteri

“GELENEKSEL KONULARIN ÖTESİNE GEÇTİK”
UCLG Genel Sekreteri Emilia Saiz: “Kültür Zirvesi çok verimli geçti. Ayrıca bu zirve uluslararası topluluğumuz için de bir buçuk yıl aradan sonra yaptığımız ilk yüz yüze buluşma oldu. Bunun için de ayrı bir öneme sahip. Burada bulunmak çok özel bir his ve oldukça sembolik. Zirvede geleneksel konuların ötesinde, ekoloji, kültür ve diplomasi üzerine konuşarak konuyu derinleştirdiğimizi söyleyebilirim.”

“SANAT VE KÜLTÜREL MİRAS ÜZERİNE KONUŞTUK”
CO18 – Kültür Objektif 18 Direktörü Marc Villarubias: “Pandemiden sonra bir araya gelip fikir alışverişinde bulunup gelecek hakkında konuşmak çok güzel. Burada kültür, sanat ve kültürel miras üzerine konuştuk. Bunlar gelecek için önemli konular. Zirve herkesin bir araya gelip bu başlıklar üzerinden tartışmasını sağlıyor.”

İZMİR DEKLARASYONU YAYIMLANDI
Zirvenin sonunda “Kültür İnsanlığın Geleceğini Kuruyor” başlıklı bir İzmir Deklarasyonu yayımlandı. Deklarasyon yerel yönetimler ve kültürle ilgili tüm küresel aktörlere yeni hedefler için açık çağrı yapıyor. Deklarasyonda kültürel yaşama erişimi ve katılımı artırmak, farkındalık ve hoşgörüyü teşvik etmek, yeni ifadeler yaratmak üzere çalışmaların arttırılması öne çıkıyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir