Connect with us

Türkiye Gündemi

MİSAK-I İKTİSADİ: TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE’NİN İKTİSAT POLİTİKASI…

9 Eylül 1922’de Türk ordusunun İzmir’i Yunan kuvvetlerinin işgalinden kurtarmasının üzerinden 99 yıl geçti. 1919 yılında Samsun’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde başlatılan kurtuluş mücadelesi, 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesiyle kesin ve kalıcı bir şekilde zafere ulaştı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Siyasi ve askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsun, ekonomik zaferle taçlandırılmazsa meydana gelen zaferler payidar olmaz” sözünü hatırlatan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 17 Şubat – 4 Mart 1923 tarihlerinin ülke ekonomisi için “dönüm noktası” olduğunu söyledi.

Misak-ı Milli’yle Türkiye’nin, Misak-ı İktisadi’yle de ekonominin sınırlarını çizildiğini kaydeden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Misak-ı İktisadi oy birliğiyle benimsenerek yeni tam bağımsız Türkiye’nin İktisat Politikası oluşturuldu.” dedi.

Jak Eskinazi-Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı

Jak Eskinazi-Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı

“MİSAK-I İKTİSADİ’DE ÖNCELİK MİLLİ KAYNAKLARDA”
Eskinazi, “Ekonomi Andı” da denilen Misak-ı İktisadi’de “Ekonomide bağımsızlıktan fedakarlık edilmemeli. Öncelikle milli kaynaklar değerlendirilmeli. Büyük devletlerin boyunduruğu altına girilmemeli. Üretici, sanayici, ihracatçı desteklenmeli. Çiftçiye kredi verilerek, girişimciler teşvik edilmeli. Dış rekabete dayanabilmek için sanayi toplu ve bütün olarak kurulmalı.” vurgusu yapıldığını belirtti.

“AYRIŞTIRAN DEĞİL BİRLEŞTİREN TARAF OLMALIYIZ”
Eskinazi, 9 Eylül’ün 99’uncu yıldönümüne dair düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Bu bağımsızlık mücadelesine yakışır bir millet olmak ve demokratik, laik hukuk devleti olarak muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak için çok çalışmalı ve tarihimizden gereken dersleri almalıyız. Ayrıştıran, ötekileştiren, yok sayan değil; tevazu, samimiyet, adalet, liyakat, dürüstlük, şeffaflık ve ortak akılla; birleştiren, kaynaştıran taraf olmalıyız. İzmir’in kurtuluşunun 99’uncu yıldönümünde bize bu zaferi armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm askerlerimizi saygı ve şükranla anıyorum. 9 Eylül’ün 99’uncu yıldönümü tüm İzmirlilere ve ülkemize kutlu olsun.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir