Connect with us

Türkiye Gündemi

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE BEKLENTİ ENDEKSİ DÜŞÜK SEVİYELERDE…

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ve beklentileri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi 2021 Temmuz Ayı Raporu”nu açıkladı. Raporda; Haziran’da gerileyen Güven Endeksi’nden sonra bu ay beklentinin de aşağı yönlü hareketi, normalleşme sürecine rağmen inşaatta uzun dönemli toparlanma için henüz uygun koşulların oluşmadığına işaret ediyor.

Hazır Beton Endeksi Temmuz Ayı Raporu verilerine göre Temmuz’da tüm endeksler, geçen yılın aynı ayına kıyasla düşük görünüyor. Geçen yıl düşük faiz, düşük maliyetler ve konuta talepteki hareketlilikle ilerleyen beraber ilerleyen inşaat sektöründe bu sene tersine dönen koşullar etkisini gösteriyor.

Yavuz Işık-THBB Yönetim Kurulu Başkanı

Yavuz Işık-THBB Yönetim Kurulu Başkanı

“SEKTÖRE DUYULAN GÜVEN DEĞİŞMEDİ”
2020’yle kıyaslandığında inşaat faaliyetlerinde negatif yönde fark oluşmasına rağmen sektöre duyulan güvenin değişmediğini ifade eden THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Aşılama ve normalleşme adımları dikkate alındığında güven ve beklenti endekslerinin düşük seyretmesinin üzerinde düşünülmelidir.” dedi.

“YILIN SON ÇEYREĞİNDEN UMUTLUYUZ”
Işık, inşaat sektöründe yılın son çeyreğinde hareketlilik beklendiğini vurguladı: “Sektörler içerisinde Ciro Endeksi en az inşaatte arttı. 2020’nin ilk altı ayındaki satışa kıyasla bu yıl konut satışları yüzde 11,5 azaldı. İpotekli satışlardaki azalma ise yüzde 60’lara çıkıyor. İpotekli ilk el satış olarak bakıldığında daralma, geçen yıla göre yüzde 68’dir. Faiz düzeyine oldukça duyarlı olduğunu bildiğimiz inşaat sektörü, enflasyonla mücadelede Türkiye’nin elde edeceği başarıya odaklanmıştır. Bununla birlikte son çeyrekte baz etkisiyle gerilemesi beklenen enflasyon sonrasında faizdeki gevşeme, inşaat sektörüne hareketlilik katabileceğini düşünüyoruz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir