Connect with us

Türkiye Gündemi

VERGİ AFFINDA KRİTİK UYARILAR…

9 Haziran 2021’de yayınlanan 7326 sayılı kanunla “Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına” imkan verildi. Düzenlemeyle vergi, vergi cezaları, gecikme faizi, idari para cezaları, sigorta primleri, KYK borçlarını yapılandırmak isteyenlerin 31 Ağustos 2021’e kadar Gelir İdaresi’ne başvurabilecek. Başvurularda yapılan beyanın e-Defterdeki resmi verilerle uyumlu olması gerekiyor.

İdea Teknoloji Çözümleri Genel Müdürü Emre İyibilir, beyan ve e-Defterdeki resmi verilerle uyumsuzluk olması halinde Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yapacağı denetimlerde tekrar ceza yazılabileceğini vurguladı.

 Emre İyibilir-İdea Teknoloji Çözümleri Genel Müdürü

Emre İyibilir-İdea Teknoloji Çözümleri Genel Müdürü

“E-DEFTER VERİLERİ KAYNAK ALINIYOR”
Firmaların vergi borcu yapılandırması için Kurumlar Vergisi Beyannamesine veya muhasebe kayıtlarına bakarak beyanda bulunduklarını ifade eden İdea Teknoloji Çözümleri Genel Müdürü Emre İyibilir, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın vergi incelemelerinde e-defter verilerini kaynak aldığını kaydetti. İyibilir, beyan ve e-Defter verileri birbirini tutmadığı takdirde, yapılacak denetimlerde ek ceza yükünün söz konusu olabileceğinin altını çizdi.

“FİRMA BEYANNAMELERİ VE E-DEFTERİ KONTROL EDİN”
Firmalara beyannameleri ve e-defter verilerinin uyumluluğunu kontrol edip, beyanlarını e-deftere dayandırmalarını isteyen İyibilir, konuyu şöyle detaylandırdı: “Uygulama uyumsuzlukları nedeniyle, firmaların muhasebe kayıtlarıyla uyumsuz e-defter üretilmesi mümkün olabiliyor. Muhasebe kayıtlarındaki veriler teknik sebeplerle e-deftere aktarılmayabiliyor. Ayrıca e-defterlerle e-defter beratları hatalı oluşabiliyor, GİB imzalı e-defter beratları e-defterleri doğrulamadığından e-defterler onaysız defter değerlendirilebiliyor.”

“TEK TIKLA İÇERİKLERE ERİŞİM”
Firmaların e-defterdeki verileri çıplak gözle görmesi ve bu uyumluluk kontrolünü yapamayacağını dile getiren İyibilir, firmalara VisionPlus VerDE uygulamasını önerdi: “Uygulama e-defter verilerini okunabilir hale getiriyor. Web tabanlı Dijital e-Defter Denetim Aracı VisionPlus VerDe, tek tıkla e-Defter içeriğinin izlenebilir ve karşılaştırılabilir formatta görüntülenmesini sağlıyor. Ayrıca e-defter verisinden mizan, bilanço ve gelir tablosunu oluşturarak, bunları açık ve sade bir ara yüzle gösteriyor. En çok kullanılan Alacak Devir Hızı, Alacakların Ortalama Tahsil Süresi, Stok Devir Hızı gibi finansal rasyoları da e-defter üzerinden otomatik üretiyor. Entegrasyondan kaynaklanan hataların görülmesini sağlıyor ve muhasebe kayıtlarıyla e-Defter uyumunun kontrolü için imkan sağlıyor. Gerçek ve geçerli defterlerle elektronik beratlar arasındaki tutarlılığı kontrol ediyor. Ayrıca teknik, muhasebe ve vergiyle ilgili kurallara göre e-defteri denetleyerek, e-defterin kurallara uygun ve en az riskle oluşturulması için gerekli yönlendirmeleri yapıyor.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir