Connect with us

Türkiye Gündemi

KLİMA HASTALIKLARINI HİÇ DE HAFİFE ALMAYIN!

Kavurucu yaz sıcaklarında klimalar adeta hayat kurtarıyor. Ancak bazı kurallara uyulmadığında klima kullanımına bağlı ciddi rahatsızlıklar gelişebiliyor. Klima hastalıkları hakkında bilgi veren Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Zekai Tarım, bunlardan korunma yollarını anlattı.

Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Zekai Tarım, fiziksel ve rezervuar etkilere bağlı gelişen klima hastalıklarının en çok bağışıklık sistemi zayıf kişileri etkilediğini vurguladı.

Dr. Zekai Tarım-Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı

Dr. Zekai Tarım-Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı

“YÜZ FELCİ DAHİ YAPABİLİR”
Dr. Zekai Tarım, klimanın boğaz enfeksiyonlarından yüz felcine kadar birçok hastalığa yol açtığını belirtti: “Klimanın fiziksel etkilerine bağlı, ani ısı değişiklikleri ve ortamın aşırı soğuması nedeniyle bazı rahatsızlıklar gelişebiliyor. Aşırı soğuk ve kuru havaya sürekli maruz kalınması ve vücut direncinin düşmesi, kolaylıkla üst solunum yolları, alt solunum yolları ve akciğerde bazı enfeksiyonların gelişimine zemin hazırlarken; bunun yanında klimayla ortama yayılan tozlar da özellikle alerjik yapısı ve astımı olan kişilerin şikayetlerini ve krizlerini tetikliyor, astım krizlerinin ortaya çıkmasına ve şiddetli kuru öksürüklere neden olabiliyor. Ayrıca klimaların üflediği soğuk havaya direkt maruz kalmak, yüzdeki sinir kılıfını etkileyerek ödem ve yüz felci yapabiliyor, kas ağrılarına, kas tutulmalarına neden olabiliyor.”

“COVID-19 BELİRTİLERİNE BENZİYOR”
Klima hastalıklarının Covid-19’dakine benzeyen belirtiler gösterebildiğine dikkat çeken Tarım, devamında şunları dile getirdi: “Klima hastalıkları da tedavi edilmezse ölüme sebep olabiliyor. Tedavi için en az 2 hafta süreyle bu bakterilere yönelik uygun antibiyotikler kullanılması gerekebiliyor. Kişide ilk 24-48 saat içinde halsizlik, kırgınlık, yaygın kas ve baş ağrıları, sonrasında ateş, kuru öksürük, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı gibi şikayetler görülebilirken, hastaların küçük bir kısmında da sinir sistemi bulguları, konsantrasyon bozuklukları hatta komalık durum oluşabiliyor.”

"Klima nedeniyle oluşan virüs ve bakteriler en çok bağışıklık sistemi zayıfları etkiliyor"

“Klima nedeniyle oluşan virüs ve bakteriler en çok bağışıklık sistemi zayıfları etkiliyor”

“EN ÇOK BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIF OLANLAR ETKİLENİYOR”
Klima nedeniyle oluşan virüs ve bakterilerin en çok bağışıklık sistemi zayıfları etkilediğinin altını çizen Tarım, konuyu şöyle detaylandırdı: “Sürekli nemli olan klima filtrelerinde zamanla virüsler, bakteriler ve mantarlar üreyip temizliği ve bakımı düzenli yapılmayan klimaların filtre sistemlerinde biriken ve iç ortama yayılan mikroorganizmalar solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olabilir. Klima hastalıklarından en yaygın olarak görüleni lejyonella pnömonisidir. Lejyonella pnömonisi klima bakterilerinin neden olduğu bir zatürredir. Bu bakteri nemli ortamlarda ve klima sistemlerinde rahatlıkla yaşayabildiği için, sebep olduğu hastalığa halk arasında ‘klima hastalığı’ denir. Hastalığa neden olan bakteriler, bakım ve dezenfeksiyon koşullarına uyulmadığı takdirde klimalarda üreyip, solunan havayla akciğerlere yayılarak hastalığa neden olur. Kanser, diyabet, alkolizm, kronik akciğer veya karaciğer hastalığı olanlarda, yoğun sigara kullananlarda bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla gelişme sıklığı artar.”

"Klima kullanırken direkt klima rüzgarına maruz kalınmamalı, karşısında oturulmamalı ve klima yeri bunlar göz önüne alınarak belirlenmelidir"

“Klima kullanırken direkt klima rüzgarına maruz kalınmamalı, karşısında oturulmamalı ve klima yeri bunlar göz önüne alınarak belirlenmelidir”

“KLİMA RÜZGARINA MARUZ KALMAYIN”
Tarım, klima hastalıklarına karşı 5 etkili önlemi şöyle sıraladı:
-Klimaların bakım ve temizliği her yıl yapılmalıdır. Filtreleri değiştirilmelidir. Bakteri filtresi kullanılmalıdır.
-Ortamın aşırı soğutulmamasına dikkat edilmelidir. Klima kaynaklı sağlık problemleri genellikle bilinçsiz veya aşırı kullanım sonucu oluşur. Sıcak yaz günlerinde mekan içi ve dışındaki sıcaklık farkı ve ani hava değişimi vücut direncini düşürür. Ortam için en ideal sıcaklık 21-23 derecedir.
-Nem dengesini koruyucu klimalar tercih edilmelidir veya bulunduğunuz ortamda nemi sağlamak için 1 bardak su bulundurulabilir. Ortamdaki ideal nem oranı yüzde 40-60 arasında olmalıdır.
-Klimalardan düzenli örnekler alınıp, düzenli aralıklarla laboratuvarda incelenmelidir.
-Klima kullanırken direkt klima rüzgarına maruz kalınmamalı, karşısında oturulmamalı ve klima yeri bunlar göz önüne alınarak belirlenmelidir. Klimalar belirli zaman aralıklarıyla ısısı yavaş yavaş düşürülerek kullanılmalıdır.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir