Connect with us

Türkiye Gündemi

YUTULABİLEN KAPSÜLLE ENDOSKOPİSİZ TEŞHİS…

Sabancı Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunu Asist. Prof. Rabia Tuğçe Yazıcıgil, Boston Üniversitesi’ndeki laboratuvarında yutulabilen nohut büyüklüğünde kablosuz veri gönderen bir kapsül geliştirdi. Massachusetts Institute of Technology’le (MIT) ortaklaşa yürütülen çalışmalarla elde edilen kapsül, endoskopi yapılmadan kalmadan mide ve bağırsak rahatsızlıklarının erken teşhisini sağlayacak.

Master ve doktorasını tamamladıktan sonra, Boston Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği (ECE) bölümünde “Asistan Profesör” olarak kendi laboratuvarını kuran Rabia Tuğçe Yazıcıgil, aynı zamanda MIT’de ziyaretçi araştırma görevlisi ünvanıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Asist. Prof. Rabia Tuğçe Yazıcıgil

Asist. Prof. Rabia Tuğçe Yazıcıgil

“ENDOSKOPİ SINIRLI SAYIDA UYGULANABİLİYOR”
Endoskopinin müdahale gerektiren bir uygulama olduğunu söyleyen Yazıcıgil, hastalara bir yıl içinde sınırlı sayıda yapıldığını belirtti: “Genelde gastrointestinal kanaldaki iltihap ve diğer rahatsızlıklar doktor kontrolünde endoskopiyle alınan görüntülerin incelenmesiyle teşhis ediliyor. Ancak endoskopi sonuçta müdahale gerektiren bir teknoloji olduğu için, hastalara yılda sınırlı sayıda uygulanabiliyor ve bu da sürekli takip olanağını azaltıyor. Ayrıca endoskopi kamera bazlı bir sistem olduğu için hastalıkların moleküler bulgularını tanımlayamıyor.”

“SÜREKLİ GÖRÜNTÜLEME İMKANI SAĞLAYAN BİR YÖNTEM TASARLADIK”
Sindirim sistemini sürekli ve müdahalesiz görüntüleme olanağı tanıyan bir kapsül geliştirdiklerini ifade eden Yazıcıgil, konuyu şöyle detaylandırdı: “Bu çalışma MIT’den Prof. Timothy Lu ve Prof. Giovanni Traverso’nun gruplarıyla beraber yürütülüyor. MIT’le birlikte sürekli ve müdahalesiz sindirim sistemini görüntülemek için yutulabilen nohut büyüklüğünde kablosuz veri gönderen bir kapsül tasarladık. Bu kapsül, Crohn (iltihaplı bağırsak hastalığı), kolit, üst bağırsak kanamaları ve diğer sindirim sistemi hastalıklarının teşhis ve takibini yapmak için kullanılabilecek. Yüksek çözünürlüklü biyokimyasal sensörümüz hastalık tanısını kolaylaştırıp daha çabuk tedavi sürecine başlanmasını sağlayacak.”

Her 10 dakikada bir aktive olan kapsül, 16 saniye boyunca sinyalleri işleyip bunları 12 milisaniye içerisinde kablosuz vericiyle cep telefonuna ya da bilgisayara iletecek.

Her 10 dakikada bir aktif hale gelen kapsül, 16 saniye boyunca sinyalleri işleyip bunları 12 milisaniye içerisinde kablosuz vericiyle cep telefonuna ya da bilgisayara iletecek.

“10 DAKİKADA BİR VERİ İLETECEK”
Kapsülün kablosuz vericiyle 10 dakikada bir aktif olacağını kaydeden Yazıcıgil, devamında şunları dile getirdi: “Yeni çalışmamızda bu kapsülü sağlık açısından güvenli bir şekilde yutulabilecek milimetrik boyutlara indirmeyi amaçladık. Midedeki hastalıkların bulgusu olabilen gazların algılanması için düzenlemeler yaptık. Her 10 dakikada bir aktif hale gelen kapsül, 16 saniye boyunca sinyalleri işleyip bunları 12 milisaniye içerisinde kablosuz vericiyle cep telefonuna ya da bilgisayara iletecek. Bizim tasarladığımız kapsülü vücudunuzun içinde sağlığınızı takip eden, hastalık bulgularını sindirim sistemi içerisinde algılayan ve size hastaneye gitmeden bilgi veren bir teknoloji olarak düşünebilirsiniz.”

“KLİNİK UYGULAMALARA BİR ADIM DAHA YAKLAŞTIK”
Canlılar dışındaki testlerin başarıyla sonuçlandığını vurgulayan Yazıcıgil, “Bir sonraki aşamada canlılar üzerine testlerimizi gerçekleştireceğiz. En önemlisi klinik uygulamalara bir adım daha yakın olmamız, çünkü artık kapsülümüz milimetrik boyutlarda ve çok düşük güç (10-9 Watt – nanoWatt) seviyelerinde çalışabilir durumda. İleride bu kapsüllerin herhangi bir güç kaynağı, batarya, gerektirmeden mide içerisinde kendi enerjisini toplayarak çalışmasını da hedefliyoruz.” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir