Connect with us

Türkiye Gündemi

“OBEZİTEYİ DEĞİŞTİREN ŞEHİRLER OLUŞTURULMALI”

Obezite, beraberinde getirdiği birçok sağlık sorunuyla her yaştan insanı etkiliyor. Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD) Başkanı Prof. Dr. Volkan Demirhan Yumuk ve Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Yazıcı, Türkiye’de her üç kişiden birinin mücadele ettiği obezite hakkında merak edilenleri anlattı. 

Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD) Başkanı Prof. Dr. Volkan Demirhan Yumuk, şehir düzenlemelerinin obeziteyi önlemede etkili olacağına dikkat çekti. TOAD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Yazıcı ise çocukluk çağından itibaren yeme ve egzersiz alışkanlıklarının düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Volkan Demirhan-Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD) Başkanı

Prof. Dr. Volkan Demirhan-Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD) Başkanı

“BAZI KANSERLERİ TETİKLİYOR”
Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD) Başkanı Prof. Dr. Volkan Demirhan Yumuk, obezitenin “tip 2 diyabet, hipertansiyon, damar sertliği, kalp yetmezliği, inme, karaciğer yağlanması, safra taşı, reflü, yağlı böbrek hastalığı, depresyon, uykuda soluk durması, cinsel isteksizlik, kısırlık, adet düzensizliği, eklemlerde kireçlenme” gibi rahatsızlıkların yanı sıra bazı kanser türlerinin görülme riskini artırdığını belirtti.

“BİRÇOK FAKTÖR SÖZ KONUSU”
Obezitenin ortaya çıkmasında birçok faktörün etkili olduğunu ifade eden Yumuk, bunlara ilişki şu bilgileri aktardı: “Bireyin vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun (m cinsinden) karesine (BKI=kg/m2) bölünmesiyle elde edilen beden kütle indeksi (BKİ) hesaplaması sonucu, obezite teşhisi konulur. BKİ’nin 30 ve üzeri olması durumunda obezitenin varlığından bahsedebiliriz. Obezitenin ortaya çıkmasında birden fazla faktör rol oynar. Gıda alımındaki artışa ve fiziksel aktivitedeki azalmaya yol açan, genetik, epigenetik, çevresel, biyolojik, psikolojik, davranışsal ve sosyokültürel faktörler rahatsızlığın ortaya çıkmasını tetikleyebilir.”

“AKTİF ŞEHİRLER HAYATA GEÇMELİ”
Yumuk, obezitenin azaltılmasına yönelik şunları tavsiye etti: “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa birimiyle birlikte yürütülen fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme stratejileri oluşturma eylemleri, beslenme dostu okullar girişimi, gıda etiketleme yönetmeliklerinin uygulanması, aktif şehirler ve obeziteyi değiştiren şehirler bağlamında yürüyüş ve bisiklet parkurlarının oluşturulması, toplu taşımacılık ağının genişletilmesi ve kullanışlılığının artırılması obezitenin ülkemizdeki sıklığının azaltılmasına yardımcı olacaktır.”

Prof. Dr. Dilek Yazıcı-TOAD Başkan Yardımcısı

Prof. Dr. Dilek Yazıcı-TOAD Başkan Yardımcısı

“BESLENME HATALARI, OBEZİTE RİSKİNİ ARTIRIYOR”
TOAD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Yazıcı beslenme hatalarının obeziteye neden olduğunun altını çizdi: “Sıklıkla fast-food ve paketlenmiş gıda tüketiminin yanında, Türk mutfağında da yer alan işlenmiş karbonhidratların, beyaz ekmeğin ve beyaz unla yapılan hamur işi gibi gıdaların tüketimlerinin fazla miktarda olması obeziteyi tetiklemektedir. Ayrıca yörelerimize göre yine doymuş yağ açısından yoğun et tüketiminin veya doymuş yağların kendisinin tüketiminin fazla olması da obeziteye neden olabilir.”

“HER DÖRT ÇOCUKTAN BİRİ FAZLA KİLOLU”
Çocukluk çağında obezite görülme sıklığının arttığına işaret eden Yazıcı, “Ülkemizde her 4 çocuktan 1’i fazla kilolu ya da obez. Çocukların beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesinde ebeveynlere önemli roller düşüyor. Evde sağlıklı besinler tüketerek çocukları da bu yiyeceklere yönlendirmek obezitenin önlenmesi açısından çok önemli. Sağlıklı beslenmeyle birlikte egzersiz alışkanlığı da kazandırılmalıdır.” dedi.

“PSİKOLOJİK RAHATSIZLIKLARA DA YOL AÇIYOR”
Yazıcı, obezitenin öte yandan bazı psikolojik sorunları artırdığını kaydetti: “Obez kişilerde herhangi bir psikolojik bozukluğun olma sıklığı yüzde 60’ı buluyor. Gelişimsel süreçte, çocukluk çağında yaşanan sözel, fiziksel ve cinsel şiddet gibi olumsuz yaşam olayları ve bağlanma süreçleri, erişkin yaşamdaki stres yanıtlarını da etkileyerek obezite riskini fazlalaştırıyor.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir