Connect with us

Türkiye Gündemi

HİSSE SENEDİ İŞLEM HACMİNDE REKOR…

Yerli yatırımcıların sermaye piyasalarına ilgisi, işlem hacimlerini rekora taşıdı. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin açıkladığı aracı kurumların 2021 yılı ilk çeyrek verilerine göre; hisse senedi piyasası işlem hacmi geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla 2.5 kat artarak 5.2 trilyon liraya ulaştı.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nce (TSPB) açıklanan aracı kurumların 2021 yılı ilk çeyrek rakamları, hisse senedi piyasasında tüm zamanların en yüksek işlem hacminin gerçekleştiğine işaret ediyor. TSPB verileri, bu yılın ilk çeyreğinde sabit getirili menkul kıymet ve opsiyon haricinde tüm piyasalarda işlem hacimlerinin geçen yılın aynı dönemine göre arttığını da gösteriyor.

TSPB verilerinden öne çıkan satır başları şöyle:

YERLİ YATIRICIMLARIN HİSSE SENEDİ İŞLEM HACİMLERİ YÜZDE 145 ARTTI
2021’in ilk çeyreğinde yerli yatırımcıların gerçekleştirdiği işlemler nedeniyle tüm zamanların en yüksek hacmine ulaşıldı. 2020 yılı Ocak, Şubat ve Mart aylarında 1.4 trilyon lira kaydedilen yerli yatırımcıların hisse senedi işlem hacimleri, bu yıl yüzde 145 artarak 3.8 trilyon liraya çıktı. Diğer yandan yabancı yatırımcıların gerçekleştirdiği pay piyasası işlem hacmi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 157 artarak 1.4 milyar lirayı gördü. Yaşanan artışa rağmen bu yıl Ocak ve Mart ayları arasında işlem hacminin yüzde 74’ünü yerli yatırımcılar, yüzde 26’sını ise yabancı yatırımcılar gerçekleştirdi.

İNTERNETİN PAYI YÜZDE 58
Aracı kurumların şube ve irtibat bürosu sayıları artsa da; Covid-19 nedeniyle yaşanan kapanmalar ve internet kanalına artan ilgi nedeniyle hisse senedi toplam işlem hacminde en yüksek payı internet üzerinden gerçekleştirilen işlemler aldı. Geçen yılın ilk çeyreğinde hisse senedi toplam işlem hacminde yüzde 50 olan internet işlemlerinin payı, bu yılın ilk çeyreği itibarıyla yüzde 58’i gördü. Kurumların işlemlerinde doğrudan piyasa erişimi kanalının payı 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 13. Son yıllarda finansal piyasalarda iş modellerinde teknolojik gelişmelere paralel önemli değişimler yaşanıyor. 2021 ilk çeyreğinde emir iletiminin doğrudan yapıldığı kanallardan internet ve doğrudan piyasa erişimi kanallarının hisse senedi işlemlerindeki toplam payı ise yüzde 71.

KREDİ BAKİYESİ BÜYÜDÜ
Aracı kurumların müşterilerine kullandırdığı kredi bakiyesi, artan yatırımcı ilgisiyle 2020 yılının ikinci çeyreğinden itibaren hızla büyüdü. Mart 2020’de  yatırımcıların kullandığı 2.6 milyar lira kredi hacmi, yüzde 200 oranında artarak Mart 2021 sonu itibarıyla 7.9 milyar liraya çıktı. Veriler, kredi kullanan yatırımcı sayısının ise aynı dönemde hisse senedi yatırımcı sayılarındaki artışa paralel yüzde 143 artarak 29 bin kişiye çıktığını gösteriyor.

ARACILIK GELİRLERİNDEKİ YÜKSELİŞ SÜRÜYOR
Veriler, yatırım kuruluşlarının gelirlerinde son yıllarda yaşanan artışın 2021 yılında da devam ettiğini gösteriyor. Buna göre; yatırım kuruluşlarının toplam gelirleri, 2021 yılının ilk çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 111 artarak 3.3 milyar liraya çıktı. Toplam gelirlerin büyümesini, işlem hacimlerindeki artışa bağlı hızla büyüyen aracılık gelirleri etkiledi. Aracılık gelirlerinde en yüksek paya sahip hisse gelirleri ise 2021 yılının ilk çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 132 artarak brüt aracılık gelirlerinin yüzde 74’ünü oluşturdu. Aracılık gelirlerindeki artışa paralel artan faaliyet gelirlerinin etkisiyle aracı kurumlar, 2021 yılının ilk çeyreğinde 1.9 milyar lira kar elde etti.

ŞUBE SAYISI DA ARTIYOR
Bu yılın ilk çeyreği itibarıyla Türkiye’de faaliyet gösteren aracı kurum sayısı 61. Merkez dışında irtibat birimine sahip 40 kurumun, şube ve irtibat bürolarının sayısı da artıyor. Geçen yılın Mart sonu itibarıyla 271’e ulaşan aracı kurum şube sayısı, 2021 yılı Mart sonunda 289’a çıkarken, aynı dönem itibarıyla 68 irtibat bürosu sayısı da 110’a yükseldi. 2021 Mart sonunda toplam çalışan sayısı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 861 kişi artarak 5 bin 896’ya geldi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir