Connect with us

Finans & Ekonomi

ROBOTİK SÜREÇ FİNANS SEKTÖRÜNÜ DE DEĞİŞTİRİYOR…


İş dünyasında dijital dönüşümün ayrılmaz parçası haline gelen Robotik Süreç Otomasyonu (RPA), finans alanında da yeni bir çağ açıyor. Şirketler artık finans alanındaki pek çok süreci, RPA yardımıyla oluşturdukları kokpitlerden yönetebiliyor. Otomasyon sürecinde rutin veri girişini robotlar üstlenebilecek ancak iş geliştirmede hep insan dokunuşuna ihtiyaç olacak.

 

Uluslararası işe alım danışmanlık şirketi Michael Page Türkiye’nin düzenlediği “RPA (Robotik Süreç Otomasyonu) ve Dijitalleşme ile Finansta Yeni Alanlar” konulu webinarda, yeni finans rollerinin işgücüne etkileri konuşuldu.

Michael Page Türkiye’nin Finans ve Finansal Hizmetler işe alımlarından sorumlu Departman Yöneticisi Tuba Şahin moderatörlüğündeki “RPA (Robotik Süreç Otomasyonu) ve Dijitalleşme ile Finansta Yeni Alanlar” konulu webinara Schindler’in CFO’su Esra Orçunus Velikahyaoğlu, Enerjisa Üretim CFO’su Fulya Banu Sürücü, Borusan Otomotiv CFO’su Cemal Tüfekçi ve TAV Technologies CFO’su Ertugrul Özkaptan katıldı. 

ÇEKLER DE ONLINE SİSTEMDE İŞLEM GÖREBİLMELİ…
Schindler’in CFO’su Esra Orçunus Velikahyaoğlu, Enerjisa Üretim CFO’su Fulya Banu Sürücü, Borusan Otomotiv CFO’su Cemal Tüfekçi ve TAV Technologies CFO’su Ertugrul Özkaptan’ın katıldığı Michael Page Türkiye’nin Finans ve Finansal Hizmetler işe alımlarından sorumlu Departman Yöneticisi Tuba Şahin moderatörlüğündeki etkinlikte; normalde 4-5 yıla yayılacağı tahmin edilen şirketlerdeki dijital dönüşümün Covid-19 salgınının etkisiyle bir yıl gibi kısa bir sürede hayata geçtiğine dikkat çekildi. Devletin geride kalan beş yıllık dönemde hızla devreye soktuğu çalışmalarla “e-fatura ve vergi dairelerinde online hizmet sisteminin yaygınlaştığı”, böylelikle “şirketlerin finans ve muhasebe alanındaki faaliyetlerinin hız kazandığı” vurgulandı. Bunlara ilaveten “çeklerin de online sistemde işlem görebilmesinin büyük zaman tasarrufu sağlayacağına” işaret edildi.

“RPA ve Dijitalleşme ile Finansta Yeni Alanlar” konulu webinarda katılımcılar şu detayların altını çizdi:

RUTİN İŞLER ROBOTLARA EMANET…
-Robotik Süreç Otomasyonu’yla ( RPA ) robotlar rutin işleri yürütüyor. Personel ise analiz, iş geliştirme ve karar mekanizmalarındaki süreci yönetiyor. Dijital süreçlerini olgunlaştıran firmalar, rakiplerinin önüne geçiyor.

-Fintech – Blockchainle akıllı sözleşmeler ve kripto paralar şirketlerde yerini almaya başladı. Ayrıca hayatımızda da yaygınlaşıyorlar.

-Dijital dönüşüm şirketlerdeki iş kültürünü değiştirdi. Değişime CFO’lar liderlik ediyor.

-Dijital dönüşümde CTO’ların ( Teknoloji Yöneticileri ) öncülüğünde geliştirilen yeni sistemlerle bilgiye ulaşım kolaylaşıyor. Tüm şirket yönetiminin ulaşabileceği kontrol panelleri ve uyarı mekanizmalarıyla finansal veriler bir kokpit içinde dünyanın her yerinden gerçek zamanlı takip edilebiliyor.

-Şimdi çalışanlar için asıl başarı; daha çok rutin işi robotlara bırakarak “ciro arttırma ve yeni fikirler geliştirme” gibi düşünceye dayalı işlere yoğunlaşabilmek.

-Şirketlerde finans, pazarlama, satış, Ar&Ge gibi departmanlar büyük veriyi ortak kullandıkları için bilgi alışverişleri ve etkileşimleri hızlandı. Aynı veri ve strateji üzerinden ürünün imalatından pazar analizine kadar süreç gerçek zamanlı ve birlikte yönetebiliyor. Bu durum karar alma ve strateji geliştirmede çalışanlara çok daha büyük yetkinlikler kazandırıyor.

KATMA DEĞERLİ İŞLERE DAHA FAZLA ZAMAN…
-Eskiden parayı sadece finans yetkilileri yönetirdi. Şimdi ise bütün sürece toplam bakılabiliyor. Global şirketlerin Türkiye iştiraklerinin yerel durum ve kanunlara uyum sağlaması; şirketin altyapısı, çalışanları, tedarikçi ve müşteri zincirinin bu değişime hazırlanması gerekiyor. Uygulaması çok kolay olmayan bu sürece uyum sağlandığında zamandan çok ciddi oranda tasarruf ediliyor. Bu adaptasyon rekabetçi pazarlar için çok büyük kazançlar getiriyor.

-Dijital dönüşüm trendlerinde seçicilik esas. Her uygulama her şirkete uymayabiliyor. Ülkeler açısından da çözümler farklılaşabiliyor. Bazen coğrafi duruma göre göre ekstra maliyetler ortaya çıkabiliyor.

SİBER GÜVENLİK VE VERİ TEMİZLİĞİ…
-Siber saldırılar şirketlerin karşılaştığı en önemli 5 riskten biri. Siber güvenlik için ekstra yazılım, lisans, bakım ve ilave personel alınıyor. Bu konuda ekstra maliyetler bütçelere ekleniyor. Şirketler özel yönetim komiteleri kuruyor.

-Siber güvenlik kadar veri temizliği de önemli. Gereksiz veriler, sistemin işleyişinde karmaşaya sebep olabiliyor. Otomasyon sistemine geçerken bu işe uyumlu çalışanların olması gerekiyor.

YENİ YETKİNLİKLER KAZANMA…
-Kendini geliştiren ve uyum sağlayabilen herkese finans alanında yeni roller var. Alanında bir liderlik özelliğine sahip olunması en alt kademeden en üst kademeye dek herkese büyük avantaj sağlıyor.

HAYAL EDEBİLEN VE BUNU OTOMASYONA UYARLAYABİLEN…
-CFO’lar kreatif hayaller kurmalı ve süreci adeta bir orkestra şefi gibi yönetebilmeli. Hızlı değişim hızlı öğrenmeyi de beraberinde getiriyor.

-Finans alanında iyi bir eğitim ve keskin zekanın (IQ) yanı sıra bundan böyle “insan odaklı çevik ve doğru yönetim, hızlı karar alabilme (EQ) ve değişen dünyaya hızlı uyum, daima oyunun içinde kalabilme ve mevcut kalıplar dışında çözüm önerileri geliştirebilme (AQ) becerileri” de işe alımlarda tercih sebebi.

-Dijital dönüşümde personel azaltmak değil, mevcut çalışanları şirkete katkı sağlayacak hale dönüştürmek önemli.

-Standart çalışan profilleri yetersiz kalıyor. Sorgulama, öneride bulunma, açık fikirlilik, gelişime açıklık ve liderlik özellikleri aranıyor. Herkesin kendi masası ile alanının lideri ve yöneticisi olması isteniyor.

FİNANSTA ÖNE ÇIKAN PROFİLLER…
-Dijital dönüşümle bazı roller ve meslekler yok oluyor ancak liderlik her zaman robotu yenecek.

-Blockchain ve kripto para uzmanlığı gibi alanlarda yeni roller olacak. Gelecekte bankalarda da bu yönde evrimle yaşanacak. Fakat insan dokunuşu ve iletişim becerisi robotların önüne geçecek.

-İş geliştirme uzmanlığı kişiyi finansta öne çıkaracak. Rutin veri girişini robotlar üstlenebilecek ancak iş geliştirmede hep insan dokunuşuna ihtiyaç olacak.

-İş süreçlerinin azaltılması ve benzeri hususlarda kişisel liderliğin önemi artacak.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir