Connect with us

Türkiye Gündemi

TEMİZ HAVA HAKKI İÇİN 107 BİN İMZA…

İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği, “santrallerin çevre yatırımı olmadan çalışmaması” için atılan 107 bin 139 imzayı hazırladıkları konuya ilişkin raporla birlikte parti yöneticileri, grup başkan vekilleri ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerine teslim etti. “Özelleştirilmiş Termik Santraller ve Çevre Mevzuatına Uyum Süreçleri” adlı rapora göre, 2020 yılının başında kapatılıp altı ay sonra yeniden açılan kömürlü termik santraller, “çevre yatırımlarını tamamlamadıkları halde geçici izinlerle” faaliyetlerini sürdürüyor.

İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile siyasi parti temsilcilerine teslim ettiği 107 bin 139 imza, TEMA Zonguldak Temsilciliği, Yaşanabilir Zonguldak Platformu, Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu Elbistan, Muğla Çevre Platformu, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Salihli Çevre Derneği ve Temiz Hava Hakkı Platformu’nun yürüttüğü kampanyayla toplandı. İlgili platformlar ve imza iradesi ortaya koyanlar yetkililere ‘çevre yatırımlarını tamamlamayan kömürlü termik santrallerin havayı ve suyu kirletmeye devam etmemesi için çalışmalarına #izinvermeyin’ çağrısında bulunuyor.

 Baran Bozoğlu-İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Baran Bozoğlu-İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

“SANTRALLERİN BU HALİYLE ÇALIŞMASI İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI”
“Santrallerin çevre mevzuatına uyumu için tanınan 7 yıl süreye 2,5 yıl daha eklenmesini öngören yasa tasarısını” kamuoyunda yankılanan tepkiler üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın veto ettiğini hatırlatan İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu şunları söyledi: “Yani bu tesislerin faaliyet göstermesinin insan sağlığı ve çevreyi koruma ödeviyle bağdaşmayacağı açıkça ortaya konmuştu. Ancak bazı tesisler 1 yıldır bazıları ise fiilen 1,5 yıldır çevre ve insan sağlığına zarar vermeye devam etmekte, toksik atık sahaları ve bacalarından çıkan kirletici gazları başta olmak üzere somut adımlar atmamaktadırlar.”

Buket Atlı-Temiz Hava Hakkı Platformu Koordinatörü

Buket Atlı-Temiz Hava Hakkı Platformu Koordinatörü

“YATIRIMLAR TAMAMLANMADAN SANTRALLERİN AÇILMASI KABUL EDİLEMEZ”
Baca gazı ve kül depolama yatırımları tamamlanmadan çalışmaya devam eden santrallerin havayı kirlettiğini ifade eden Temiz Hava Hakkı Platformu Koordinatörü Buket Atlı, yetkililere şöyle seslendi: “Covid-19’la mücadele ettiğimiz, her nefesin önem taşıdığı bu günlerde, baca gazı ve kül depolamayla ilgili gerekli yatırımları tamamlamadan tekrar çalışmaya başlayan santraller havayı kirletmeye devam ediyor. Halk sağlığını önceliğe aldığını söyleyen karar vericilerin, bu yatırımlar tamamlanmadan santralleri açması kabul edilemez. Bacadan çıkan emisyonlar maalesef kamuoyuyla paylaşılmıyor, limitlerin aşılıp aşılmadığını veya hangi yatırımların yapıldığını bilemiyoruz. Bütün partilerin 2019 yılında #temizhavahaktır #2yılbeklemez” diyerek yasayı geri çektikleri zaman verdikleri sözleri tutmasını bekliyoruz.”

İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği’nin hazırladığı raporda altı çizilen noktalar: 
-Özelleştirilen 13 kömürlü termik santral 1 Ocak 2020 ve öncesinde olduğu gibi çevreyi kirletmeye devam etmektedir ve hala çevre mevzuatına uyumsuzdur.
-Tesislerin tamamı toksik atıklarını vahşi depolama yöntemiyle depolamaya devam etmektedir.
-2020’nin başından beri 1 yıl içerisinde çevre izni alamadığı için Geçici Faaliyet Belgesi iptal edilen tesisler tekrar Geçici Faaliyet Belgesi’ne başvurarak 1 yıl daha faaliyet sürelerini uzatmışlardır.

Çevre yatırımları eksik özelleştirilmiş kömürlü termik santraller ve illeri:
1. Ankara/ Çayırhan Termik Santrali
2. Bursa / Orhaneli Termik Santrali
3. Çanakkale / Çan 18 Mart Termik Santrali
4. Kahramanmaraş / Afşin Elbistan A Termik Santrali
5. Kahramanmaraş / Afşin Elbistan B Termik Santrali
6. Kütahya / Tunçbilek Termik Santrali
7. Kütahya / Seyitömer Termik Santrali
8. Manisa / Soma Termik Santrali
9. Muğla / Yeniköy Termik Santrali
10. Muğla / Yatağan Termik Santrali
11. Muğla /Kemerköy Termik Santrali
12. Sivas / Kangal Termik Santrali (1 ve 2. üniteler)
13. Zonguldak / Çatalağzı Termik Santrali

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir