Connect with us

Finans & Ekonomi

GAZİANTEP’TEKİ BM KALKINMA PROJELERİ…

Mayıs 2021’den itibaren BM Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi görevini yürüten Louisa Vinton, ilk saha ziyaretini yaptığı Gaziantep’teki çalışma, proje ve tesisleri yerinde inceledi. GESOB Maske Üretim Merkezi ile “Mekanik Biyolojik Ayrıştırma ve Biyogaz Tesisi’ni (MBT)” ziyaret eden Vinton; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’la “Avrupa’nın en büyüğü olması hedeflenen” Gaziantep Uygulamalı Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi’nin resmi açılışına katıldı.

 

2,2 milyon nüfusa, güçlü ”girişimcilik ve ticaret” kültürüne ve imalat sanayinin yeni merkezi özelliğine sahip Gaziantep; resmi verilere göre 450 bini aşan sayıyla “Türkiye’de en çok geçici koruma altındaki Suriyeliyi misafir eden” ikinci şehir.

Louisa Vinton- BM Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi

DAYANIKLILIK MERKEZLİ, YEREL VE SÜRDÜRÜLEBİLİR
50 yılı geçen tecrübesi ve “dayanıklılık merkezli, yerel ve sürdürülebilir” projeleri aracılığıyla Suriye’deki iç savaş sürecinde ortaya çıkan sorunlara “uzun vadeli, kapsamlı ve yapısal” çözüm önerileri getirmeye çabalayan Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı (UNDP), Gaziantep’te yerel düzeyde dayanıklılığı artıracak ve sürdürülebilir büyümeyi destekleyici çalışmalar yürütüyor.

SOSYOEKONOMİK KALKINMAYI DETEKLEYİCİ ÇALIŞMALAR
BM Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Gaziantep’teki “yerel sosyoekonomik kalkınmayı destekleyici çalışmaların sonuçlarını” yerinde inceledi.

BAKAN VARANK’LA GAZİANTEP MODEL FABRİKA AÇILIŞI
Günde 25 bin üretim gerçekleştiren GESOB (Gaziantep Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği) Maske Üretim Merkezi ile “Mekanik Biyolojik Ayrıştırma ve Biyogaz Tesisi’ni (MBT)” ziyaret eden Vinton; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi’yle birlikte “Avrupa’nın en büyüğü olması hedeflenen” Gaziantep Uygulamalı Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi’nin (Model Fabrika) açılışına katıldı. Vinton, “dijitalleşme ve yalın üretim konusunda şirketlere rehberlik edecek” Model Fabrika’nın faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

Mayıs 2021’den itibaren BM Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi görevini yürüten Louisa Vinton, ilk saha ziyaretini yaptığı Gaziantep’teki çalışma, proje ve tesisleri yerinde inceledi.

UNDP’nin “Avrupa Birliği’nin (AB) mali desteği” ve “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğiyle” yürüttüğü “Suriye Krizine Yanıt Olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi – İstihdam Yaratımı Bileşeni” kapsamında İzmir, Gaziantep ve Mersin’de “Uygulamalı Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezleri (Model Fabrikalar) kuruldu.

SURİYELİLERİN EKONOMİK ENTEGRASYONUNA DA KATKI SAĞLIYOR
Dijital dönüşüm ve üretimde verimliliğe odaklanan Model Fabrikalar, Türkiye’deki Suriyelilerin ekonomik entegrasyonu açısından da önem taşıyor. Projeyle, hem Suriyeliler hem de yerel halkın “insana yakışır iş, sürdürülebilir gelir ve onurlu yaşam meydana getirecek kapsayıcı ve sürekli büyümeden” eşit biçimde yararlanması amaçlanıyor.

UNDP’NİN EN BÜYÜK PROJELERİNDEN BİRİ…
AB tarafından finanse edilen “Suriye Krizine Yanıt olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi’nin” İLBANK ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle yürütülen “Belediye Hizmetlerini Güçlendirme Bileşeni” çerçevesinde kurulan “Mekanik Biyolojik Ayrıştırma ve Biyogaz Tesisi (MBT)”, 10 milyon dolar yatırım maliyetiyle UNDP’nin en büyük projelerinden biri. Bileşen, 2018 yılından beri Gaziantep’in atık yönetiminin geliştirilmesine destek veriyor. Yılda 100 bin ton atık işleme kapasitesi öngörülen tesiste, yaklaşık 22 bin ton biyobozunur atığın işlenmesiyle 4.100 MWh/y elektrik üretimi ile 23 bin ton civarında ATY ve 17 bin ton geri dönüştürülebilir atık (plastik, metal) kazanımı hedefleniyor. MBT’nin Ağustos 2021’de açılması planlanıyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir