Connect with us

Türkiye Gündemi

ANTİK METROPOLİS’TE KAZI ÇALIŞMALARI YENİDEN BAŞLADI…

1990 yılında başlayan ve Sabancı Vakfı’nca desteklenen Metropolis Antik Kenti kazı çalışmaları tarihe ışık tutmaya devam ediyor. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Aybek başkanlığındaki kazı çalışmalarda bu yıl kente ait kamusal ve dini alanlar araştırılacak.

31’inci yılına giren kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın  katkılarıyla ilerleyen ve “Ana Tanrıça Kenti” ismiyle bilinen Metropolis Antik Kenti, İzmir’in Torbalı ilçesine bağlı Yeniköy ve Özbey mahalleleri arasında yer alıyor. Bölgede yeni keşfedilen 2 sarnıcın ardından, birbiriyle bağlantılı toplam 4 sarnıçtan oluşan su depolama kompleksi de gün yüzüne çıkarılacak.

Nevgül Bilsel Safkan-Sabancı Vakfı Genel Müdürü

Nevgül Bilsel Safkan-Sabancı Vakfı Genel Müdürü

“ANTİK ÇAĞA DAİR YENİ BİLGİLERİ  BEKLİYORUZ”
Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, Metropolis Antik Kenti kazılarına “arkeoloji bilimine katkıları ve bu topraklarda yaşamış halklarla aramızda günümüzden geçmişe uzanan bir köprü kurması” dolayısıyla çok kıymet verdiklerini söyledi: “Kazıların ilk günlerinde bulunan görkemli kadın heykeli arkeoloji ve tarih bilimine sunacağı katkılar nedeniyle bizleri çok mutlu etti. Ana Tanrıça Kenti Metropolis’te antik çağlarda yaşama dair yeni bilgilerin bu yılın kazılarıyla ortaya çıkmasını heyecanla bekliyoruz.”

Prof. Dr. Serdar Aybek-Kazı Başkanı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Serdar Aybek-Kazı Başkanı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi

“KIRAÇ BİR TEPE ANTİK KENTE DÖNÜŞTÜ”
Kazı Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek ise Metropolis’te kıraç bir tepenin 1990 yılından bugüne kadar süregelen çalışmalarla önemli bir “antik kente” dönüştüğünü belirtti: “Bu dönüşümün gerçekleşmesi şüphesiz Metropolis’teki geniş ölçekli çalışmaların başlangıcından bugüne kadar her kesimden kuruluş ve hatta şahısların desteğiyle gerçekleşti. Bizler de öğrencilerimiz, çalışanlarımız ve meslektaşlarımızla araştırma heyeti olarak bu büyük projenin paydaşlarından biriyiz. Şimdiden ileriki yıllarda Metropolis’te yapılacak yeni araştırma, proje ve uygulamaların planlamaları için çalışıyoruz.”

Bölgede ortaya çıkan heykelin MS 1-2. yüzyıllarda yaşamış Metropolis'li bir aristokrat kadın için yaptırıldığı düşünülüyor.

Bölgede ortaya çıkan heykelin MS 1-2. yüzyıllarda yaşamış Metropolis’li bir aristokrat kadın için yaptırıldığı düşünülüyor.

HEYECAN YARATADIN KADIN HEYKELİ
Bu yılki kazıların ilk günlerinde, Metropolis’in Roma Dönemi’nde genişletilen şehir merkezinde konuşlanan ve yeni keşfedilen bir kamu yapısı içinde mermerden yontulmuş kadın heykeli bulunmuştu. Gösterişli elbisesiyle MS 1-2 . yüzyıllarda Metropolis’te yaşayan aristokrat ve “elit” bir kadını tasvir eden heykelin, antik heykeltıraşlık sanatının klasik çağında meşhur bir heykeltıraşın önemli bir eserinden esinlenerek yapıldığı düşünülüyor.  Aynı alanda başka heykel parçaları ve kaidelerine rastlanması, o dönem kentlerine katkı sağlayan Metropolisli hayırseverlerin heykellerle onurlandırıldıklarına işaret ediyor.

ARAPLITEPE İNCELENECEK
2021 yılı kazı planı çerçevesinde; Metropolis’in son dönemlerinde bölgenin önemli dini merkezlerinden biri olduğu kanıtlanan ancak bugüne dek kapsamlıca araştırılmayan Araplıtepe mevkiindeki Geç Roma Dönemi kilise yapısında da çalışmalar yürütülecek.

MOZAİKLER DE TEMİZLENECEK
Öte yandan bölgede geniş alanlara yayılan mozaiklerdeki temizlik faaliyetleri de sürecek. Zamanla yüzeylerinde oluşan kireç tabakalarının temizlenmesiyle mozaiklerin renkleri ve desen çeşitliliği iyice belirginleşecek.

 

 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir