Connect with us

Finans & Ekonomi

EV TEKSTİLİ SANAYİİNDE “DAHİLDE İŞLEME İZNİ” SIKINTISI

Türkiye Ev Tekstili Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, “Dâhilde İşleme Rejimi” kapsamındaki işlem ve çalışmaların yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi: “Yıllık verilen ‘Dâhilde İşleme İzin Belgesi’ ile ürün ihraç edebilmesi mümkündü. Gelinen noktada bu firmaların belgeleri geçersiz kılındı ve yaptıkları her işlem sonrası gümrük idarelerinden bir kerelik verilen ‘Dâhilde İşleme İzni’ adlı belgeyi alma şartı getirildi.”

 

‘Dâhilde İşleme İzni’ adlı uygulama sebebiyle “hem üretimde, hem de dış ticarette büyük bir sorunla karşı karşıya kaldıklarını” ifade eden TETSİAD (Türkiye Ev Tekstili Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, “Gümrük işlemleri nedeniyle ham maddeye erişim noktasında ortaya çıkan pürüzler, doğal olarak küresel arenada rekabet yarışında geri düşmemize yol açıyor. Sürecin, daha fazla hasar bırakmaması adına Dahilde İşleme Rejimi dâhilindeki çalışmaların, ince elenip sık dokunarak yeniden düzenlenmesini bekliyoruz. Dünya genelinde koruma önlemlerinin arttığı bir dönemde ihracatçımızın elinin daha da güçlü olması gerek.” dedi.

Hasan Hüseyin Bayram-Türkiye Ev Tekstili Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı 

HER İŞLEM SONRASI İZİN ŞARTI SIKINTI OLUŞTURUYOR…
Her fırsatta “ihracat, sürdürülebilir kalkınmanın dinamosu” vurgusu yapıldığını hatırlatan ve “Dahilde İşleme Rejimi’yle” aslında “dinamonun aksamadan işlemesi için ham maddeye erişimin kolaylaştırılmasının amaçlandığını” vurgulayan Bayram, dikkat çektiği sıkıntının nasıl oluştuğuna ilişkin şu detayları paylaştı: “Ancak Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü, ‘Kumaş Cinsi Eşyanın Boyanması-Dâhilde İşleme Rejimi’ konusunda aldığı kararla geçen aydan itibaren ‘ham veya mamul kumaşın baskı veya boya işlemlerine tabi tutulması’ hususunun gümrük idarelerince değerlendirildiğini duyurdu. Üretim kapasitesi yüksek firmaların, baskı ve boya işlemleri yapılacak ithal ürünler için bakanlık tarafından yıllık olarak verilen ‘Dâhilde İşleme İzin Belgesi’ ile ürün ihraç edebilmesi mümkündü. Gelinen noktada bu firmaların belgeleri geçersiz kılındı ve yaptıkları her işlem sonrası gümrük idarelerinden bir kerelik verilen ‘Dâhilde İşleme İzni’ adlı belgeyi alma şartı getirildi. Zaman ve maliyet açısından olumsuz yansımalarını göreceğimiz uygulama kapsamındaki sorunlarımızın İhracat Genel Müdürlüğümüz, iş dünyası kuruluşları ve sektör örgütleri ile aynı masada tartışılarak aşılmasını bekliyoruz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir