Connect with us

Gündem

KAVILCA BUĞDAYI’NA YENİDEN HAYAT VEREN PROJE…

Un ve unlu mamuller sektörünün öncü firmalarından UNO, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca hayata geçirilen “Ata Tohum Projesi” kapsamında 160 çiftçinin Kars ve Ardahan bölgesinde 2 bin 500 dekarlık alanda ziraatını yapacağı “Kavılca Buğdayı’ndan” ekmek üretecek. 

UNO’nun destek verdiği Ata Tohumu Projesi çerçevesinde ekimi gerçekleştirilecek Kavılca Buğdayı “iklim değişikliği ve kuraklığa dayanıklılığı” dolayısıyla sulama gerektirmiyor. Proje bu özelliğiyle “kaynaklarının verimli kullanılmasına ve alternatif tarım alanlarının oluşmasına” da zemin hazırlıyor.

BESİN DEĞERİ AÇISINDAN  DA ÖNEMLİ
Vitamin, mineral, yağ asitleri ve protein açısından zengin besin değerine sahip Kavılca Buğdayı, 13 bin yıldır yetiştiği Anadolu’da genetiğini muhafaza ediyor.

Kavılca Buğdayı ekim projesinin imza töreninde konunun önemi şöyle vurgulandı:

Ayşe Ayşin Işıkgece-T.C. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı

Ayşe Ayşin Işıkgece-T.C. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı

“GELECEK KUŞAKLARA AKTARMAMIZ GEREKEN BİR ÜRÜN”
T.C. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece: “Bölgede yetişen ürünlerin pazara giderken hak ettiği değeri bulması; ürünlerin katma değerli, daha fazla gelir getiren, çiftçilerimizin emeklerinin karşılığını verecek ürünlere dönüşümü için farklı mesafeler almamız gerektiğini gördüm. Burada birçok zenginliğin yanında Kavılca Buğdayımız, gelecek kuşaklara aktarmamız gereken, pazarda değerini daha farklı bulması gereken bir ürün. Özel sektör de bir taleple gelince Kars ve Ardahan’da bölgelerimizde 2 bin 500 dönümden daha fazla bir alanda özel sektörümüzün istediği miktarda buğdayı üretecek şekilde bu projeye ev sahipliği yapıp tarafları buluşturduk. Kamu, özel sektör, STK’lar ve üreticilerin bir araya getiren bu iş birliği sayesinde emekler karşılığını buluyor.”

 

Evin Pehlivanlı-UNO CEO'sunun Vekili

Evin Pehlivanlı-UNO’nun CEO Vekili

“İYİ BESLENMEYE SÜRDÜRÜLEBİLİR ERİŞİM ŞANSI SUNACAK”
UNO’nun CEO Vekili Evin Pehlivanlı: “Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde hayata geçen Ata Tohumu Projesi, Türkiye’nin gelecek nesillerinin sürdürülebilir bir yaklaşımla sağlıklı ve besin değeri yüksek ürünlere ulaşması açısından çok kıymetli. Böyle bir projenin paydaşı olduğumuz için gururluyuz. Kadim topraklarımızdaki ata tohumlarımızdan Kavılca, yüksek besin değerinin yanı sıra iklim değişikliğine dayanıklılığıyla gelecek kuşaklarımıza iyi beslenmeye sürdürülebilir erişim şansı sunacak. Bu proje sayesinde Ata Tohumu Kavılca’nın üretimini Bakanlık destekliyor, arttırıyor, biz de alım garantisi vererek, bu tahıllardan ekmek üretip 81 ile dağıtarak daha geniş kitlelerin erişimine imkan tanımayı hedefliyoruz.”

 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir