Connect with us

Türkiye Gündemi

ŞEHİRLERİN GELECEĞİ AKILLI DÖNÜŞÜMDE…..

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Türkiye Belediyeler Birliği ve EY (Ernst&Young) Türkiye’nin hazırladığı “Değer Yaratmak İçin Akıllı Şehirler” raporu yayımlandı. Büyüyen kentlerin “çevre ve yaşam kalitesi üzerinde meydana getirdiği baskılara” dikkat çekilen raporda, yenilikçi teknolojilerle akıllı şehir dönüşümünün gerekliliği vurgulanıyor. 

“Değer Yaratmak İçin Akıllı Şehirler” raporunda yer verilen Birleşmiş Milletler’in (BM) tahminlerine göre 2050 yılında dünya nüfusu 2 milyar artarak 9,7 milyara ulaşacak.  Dünya genelinde insanların yüzde 70’i, OECD ülkelerindeyse yüzde 86’sı şehirlerde yaşayacak. “Hızlı şehirleşme, göç, nüfus artışı, güvenlik ve verimsiz kaynak kullanımı” gibi zorluklarla karşı karşıya kalan kentlerdeki sorunların planlı akıllı şehir dönüşümleriyle çözüme kavuşabileceği belirtiliyor.

SOSYAL KAPSAYICILIĞIN SAĞLANMASI AMAÇLANIYOR
Rapora göre; insan odaklı akıllı şehir dönüşümünde ”sosyal kapsayıcılığın sağlanması, yetkinliklerin artırılması ve yaratıcılığın desteklenmesi” amaçlanıyor. Bu kapsamda “dijital ve veri odaklı eğitim akademileri”, “engelli vatandaşlara iş ya da sosyal imkânlar sunan merkezler”, genç işsizlere imkân oluşturan ve yaşlıların ihtiyaçlarına yanıt veren projeler” öne çıkıyor.

Z KUŞAĞI İHTİYAÇLARI İÇİN DÖNÜŞÜM KAÇINILMAZ
10 ile 24 yaş aralığındaki 1,8 milyar Z kuşağı, dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birini oluşturuyor. Ekonomileriyle öncü konumdaki ülkelerin nüfusları yaşlanırken, gelişen ekonomiler giderek çoğalan genç bir nüfusa sahip. Ülkeden ülkeye değişen demografik tablo ortaya koyuyor ki; bazı şehirlerde Z kuşağı, bazılarında ise yaşlıların ihtiyaçlarına çözüm aramak için dönüşüm kaçınılmaz.

Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar ve EY Türkiye Ülke Başkanı Metin Canoğulları değerledirmelerde bulundu.

Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar ve EY Türkiye Ülke Başkanı Metin Canoğulları değerlendirmelerde bulundu.

ŞEHİRLEŞME HIZI DA DÖNÜŞÜME NEDEN
Öte yandan şehirleşme hızı da dönüşümü gerekli kılıyor. Plansız yapılaşma verimli arazilerin tahribatına yol açarak tarımsal üretkenliğin yanı sıra toprağın karbondioksit tutma kapasitesini düşürüyor. Taşıt kullanımı ve sanayi üretimiyle ortaya çıkan hava kirliliği insan sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Betonlaşma ve yapılaşma nedeniyle bozulan su döngüsü ve yaşanan su kıtlığı endüstriyi, tarımı ve insanların temiz suya erişimini tehdit ediyor. Şehirlerdeki yaşam kalitesinin artırılması için şehir yönetimlerinin yenilikçi ve gelecek odaklı bakış açısını benimsemeleri öneriliyor.

AKILLI ŞEHİRLER DESTEKLENİYOR
İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa dünyanın en hızlı büyüyen 10 metropol şehri arasında yer alıyor. Vatandaş ve paydaş katılımının en üst düzeyde tutulduğu, iyi bir fiziksel altyapıya sahip; esnek, dirençli, fiziksel ve dijital bütünleşmesini sağlamış şehirlere “akıllı şehir” deniyor. Hızlı büyümeyle temel güçler diye adlandırılan teknolojik, küresel, demografik ve çevresel etkilerin getirdiği dalgalar, 2010’lu yıllarda akıllı şehirlerin Türkiye’deki yaygınlığını artırmaya başladı. Türkiye’de akıllı şehir alanında yürütülen çalışmalarda büyükşehirler başı çekiyor. Giderek yaygınlaşan uygulamalarla yerel yönetimler, “teknolojiden yararlanarak vatandaş odaklı hizmetlerin sunulması ve sosyal kapsayıcılığın sağlanması” için çalışmalar yapıyor. Türkiye Belediyeler Birliği, üyelerinin katılımını daha da artırma düşüncesiyle Akıllı Şehirler Yarışması düzenliyor.

GEREKEN TÜM İHTİYAÇLAR KARŞILANMALI
Yaşanabilir akıllı şehirlerin tasarlanması için “mekan yönetimi, sağlık, güvenlik ve turizm ihtiyaçların karşılanması” gerekiyor. Akıllı yaşam başlığı altında odaklanılan ana konular arasında acil durum ve afet yönetiminin sağlanması, güvenli bir yaşamın sürdürülmesi, kültürel mekânların potansiyelinin keşfedilmesi ve korunması, şehir turizminin canlandırılması ve şehrin markalaşması ile kentsel dönüşümün kapsayıcı bir şekilde gerçekleştirilmesi yer alıyor.

YAŞANABİLİR BİR ÇEVRE İÇİN: AKILLI ÇEVRE
“Akıllı çevre” kavramı, kaynakların en verimli şekilde kullanımıyla sürdürülebilir ve yaşanabilir bir çevre oluşturma hedefini içeriyor. Hedefe erişmek için “akıllı çöp toplama sistemleri, enerji ve su tasarruflu tarım uygulamaları, akıllı aydınlatma sistemleri, yenilenebilir enerji üretimi ve akıllı geri dönüşüm modelleri” devreye giriyor.

Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar ve EY Türkiye Ülke Başkanı Metin Canoğulları, raporu şöyle değerlendirdi:

Fatma Şahin-Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı

Fatma Şahin-Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı

“GELECEK İÇİN AKILLI ŞEHİRLER ŞART”
Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin: “Veri yüzyılı dediğimiz bu yüzyılda şehirlerin bugünü ve geleceği, ancak şehirlerin akıllı hale dönüştürülmesi ve teknolojiyle bütünleşmesiyle sağlanabilir. 90’lı yıllarda hayatımıza giren “akıllı şehir” kavramı, teknolojiyi vatandaş odağında, şehrin sorununun çözümünde kullanabilme diye ifade ediliyor. Akıllı şehir uygulamaları, vatandaşın yaşamına dokunmayı amaçlayan biz yerel yöneticiler için artık vazgeçilmez bir çözüm aracı.”

Uğur Bayar-WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı

Uğur Bayar-WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı

“TEKNOLOJİ VE İNOVASYON ÇEVREYE OLUMSUZ ETKİLERİ AZALTIYOR”
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar: “Günümüzde teknoloji ve inovasyon, şehirlerde ekonomik etkinliğin artırılması ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerin azaltılmasında önemli rol oynuyor. Dünyanın gündemindeki “yeşil iyileşmenin” ana ekseni de doğa dostu teknolojiler. Önümüzdeki dönemin ekonomik risklerinin en ciddisi, hiç şüphesiz iklim krizi. Doğa ve kaynaklar üzerindeki baskıyı akıllı yatırımlar ve teknolojilerle azaltmamız gerekiyor. Bu dönüm noktasında, kentlerimizin faaliyetlerinin önemli bir rol oynayacağı net görülüyor.”

 Metin Canoğulları-EY Türkiye Ülke Başkanı

Metin Canoğulları-EY Türkiye Ülke Başkanı

“DİJİTALLEŞMEDEN YARARLANMALILAR”
EY Türkiye Ülke Başkanı Metin Canoğulları: “Dijitalleşmenin, şehirlerimizin yaşam kalitemizi, ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliği ve toplumsal yapının güvenliğini sağlayacak yeni perspektiflere ve uzun vadeli değer yaratmaya odaklanmasında önemli bir rol üsteleneceği tartışmasız bir gerçek. Şehirlerimizin; dijital araçların en etkin kullanıldığı “Geleceğin akıllı şehirlerine” evrilmesi ve barındırdığı tüm varlıkların yaşamına katkı sağlayacak ve kalkınmayı destekleyecek, yenilikçi, sürdürülebilir ve kapsayıcı uygulamaları bir an önce devreye alması gerekiyor.”

 

“Değer Yaratmak İçin Akıllı Şehirler” raporunun linki: https://assets.ey.com/content/dam/ey-sites/ey-com/tr_tr/pdf/2021/tbb-wwf-ey-deger-yaratmak-icin-akilli-sehirler.pdf

 

 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir