Connect with us

Gündem

GLOBAL GÜÇ MİKROELEKTRONİK VE ÇİPTE…

 

Mikroelektronik endüstrisinin stratejik önemine işaret eden Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici, ekonomik açıdan lider konumdaki ülkelerin hepsinin “cep telefonlarından bilgisayarlara, otomotivden tıp elektroniğine kadar” pek çok alanda üretimin ana unsuru konumundaki ‘yarı iletken tümdevre teknolojisine (çip)’ sahip olduğunun altını çizdi. Leblebici, TÜBİTAK-YİTAL bünyesindeki üretim hattının henüz yerel ihtiyaçların bir kısmını karşılayabildiğini belirtti. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Melik Yazıcı ise yüksek katma değerli elektronik ürün geliştirmek isteyen tüm teknoloji şirketlerinin inovasyonu çip seviyesinde yaptığını vurguladı.

 

Sabancı Üniversitesi’nin Akbank ve Eczacıbaşı Holding iş birliğiyle düzenlediği ve “kamu ve özel sektör yöneticilerini bilim ve teknoloji ile buluşturmayı amaçladığı” “Teknolojinin Gücüyle Geleceğe” webinar serisinin sonuncusunda “Yarı İletken Tümdevre Teknolojisi ve Yaşantımızdaki Önemi” konuşuldu.

Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici ile Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Melik Yazıcı; cep telefonlarından bilgisayarlara, otomotivden tıp elektroniğine pek çok alanda devreye giren ‘yarı iletken tümdevre teknolojisinin’ yaşantımızdaki önemini somut örneklerle anlattı.

Prof. Dr. Yusuf Leblebici- Sabancı Üniversitesi Rektörü

500 MİLYAR DOLARLIK BÜYÜKLÜK
Global mikro elektronik yarıiletken sektörü büyüklüğünün 500 milyar doları aştığını ifade eden Prof. Dr. Leblebici, şunları kaydetti: “Cep telefonlarından bilgisayarlara, otomotiv elektroniğinden, tıp elektroniğine pek çok alana hizmet ediyor. Bu alandaki sürekli ve üstel olarak yükselen gelişme trendinin arkasında, aslında ‘ekonomik bir öngörü’ olarak adlandırabileceğimiz Moore Yasası var. Bu yasaya ya da ekonomik gözleme göre yarı iletken sektörünün ekonomik fizibilitesinin sürdürülebilirliği için her sene belli bir hızda büyümesi gerekiyor. Gerçekten de 1970’lerden 2020’lere ürünlerin içinde bulunan transistör sayısından çalışma hızına kadar pek çok parametrenin neredeyse 1 milyar kat artmış olduğunu görüyoruz. Bu şekilde, 50 sene boyunca sürekli olarak üstel olarak büyüyen başka bir endüstri de bulunmamaktadır.”

YATIRIM MALİYETİ 10 MİLYAR DOLAR
“Bundan 10 yıl önce bir transistörün boyutu yaklaşık olarak bir virüsün boyutu kadardı. Ama artık onda birine yani bir milimetrenin milyonda biri mertebesine inmiş durumda, yakın gelecekte bu boyutlar daha da küçülecek.” diyen Leblebici, söz konusu teknolojinin çok hızlı ilerlediğini söyledi: “Daha önümüzdeki koşacak çok alan var. Ancak böyle bir teknolojiyi üreten tesislerin yatırım maliyeti de 10 milyar dolar civarında olabiliyor.”

Otomotiv sektöründe yarı iletken kullanımının giderek arttığını belirten Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Melik Yazıcı; otomobilin toplam maliyetindeki elektronik sistemlerin payının 2000 yılından günümüze yüzde 18’den 40’lara çıktığını ve önümüzdeki 10 senede 45’lere yükseleceğini söyledi. 

“TÜRKİYE’DE DE MİKROELEKTRONİK TESİSLERİ KURULMALI”
Mikroelektronik endüstrisinin stratejik önemine işaret eden Leblebici, ekonomik açıdan lider konumdaki ülkelerin hepsinin bu teknolojiye sahip olduğunun altını çizdi. TÜBİTAK-YİTAL bünyesindeki üretim hattının henüz yerel ihtiyaçların bir kısmını karşılaşabildiğini belirten Leblebici, “mikroelektronik endüstrinin üretim ve tasarım altyapısına katkı sağlayacak tesislerin Türkiye’de de kurulması gerektiğine ve bu alanda devletin katkısının mutlaka gerekli olduğuna” dikkat çekti.

Melik Yazıcı- Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi

ELEKTRONİKTEKİ KATMA DEĞERİ ÇİPTEKİ İNOVASYON BELİRLİYOR
Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Melik Yazıcı ise “halen satışa hazır çipler ve uygulamaya özgü tümleşik devre çipleri kategorisinde” iki çeşit ürün bulunduğu bilgisini aktardı: “Dünyadaki üç büyük teknoloji firması Samsung, Apple ve Huawei kendi tasarladıkları çipleri kullanıyor. Her firma rekabet için kendi istediği unsurları ön plana çıkarıyor.” dedi. Yazıcı, yüksek katma değerli elektronik ürün geliştirmek isteyen tüm teknoloji şirketlerinin inovasyonu çip seviyesinde yaptığını vurguladı.

“1 DOLARLIK ÇİPİN YOKLUĞU OTOMOTİV ÜRETİMİNİ DURDURABİLİR”
Otomotiv sektöründe yarı iletken kullanımının giderek arttığını, otomobilin toplam maliyetindeki elektronik sistemlerin payının 2000 yılından günümüze yüzde 18’den 40’lara çıktığını ve önümüzdeki 10 senede 45’lere yükseleceğini açıklayan Yazıcı; Covid-19 salgını sebebiyle çipe talebi azalan sektörün yeniden atağa geçmeyi hedeflediği 2021’de yarı ileten mamullerindeki payını tüketici elektroniğine kaptırdığını ve “1 dolarlık çipin temin edilememesinin otomotiv sektöründe tüm üretim hattını durdurabileceğini” dile getirdi.

“YENİ ÇİP YATIRIMLARININ ETKİSİ EN ERKEN 1 YILDA GÖRÜLECEK”
Yazıcı; “çip krizinin çözümü için TSMC firmasının 3 yıl içinde 100 milyar dolarlık yatırıma imza atacağını, Intel’in 20 milyar dolara Arizona’da 2 fabrika kuracağını, ABD’nin bu alandaki yatırımlara ve araştırmalara 50 milyar dolar kaynak ayırdığını, Global Foundries’in 1.4 milyar dolarlık kapasite artırımına gideceğini ve bütün bunların en erken 1-1.5 yıl içinde etkisini gösterebileceğini” sözlerine ekledi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir