Connect with us

Finans & Ekonomi

43.YAPI FUARI’NDA 1 MİLYAR EURO’LUK İŞ HACMİ…

Hyve Group’un düzenlediği sektöründe dünya çapında ilk 5’te yer alan Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul, bu yıl 43. defa yapı ve inşaat sektörünü buluşturdu. 9 ülkeden 250’den fazla firmanın ağırlandığı fuarda, yerli katılımcılar ve yabancı alıcılar arasında 1 milyar Euro’luk iş hacmi hedefi yakalandı.

6-9 Nisan 2021 tarihleri arasında gerçekleşen 43’üncüsünde 16 bin 899 ziyaretçi ile tarihinin en yüksek katılımcı sayısına ulaşan Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul’da ticari hacme dönük faaliyetlerin yanı sıra, yapı sektörünün iyileştirilmesi için yapılması gerekenler tartışıldı. Ürün ve hizmetler fuar boyunca sektörü teknoloji ile buluşturan “Yapı Tech Garage” etkinliği kapsamında paydaşlara tanıtıldı.

Kemal Ülgen-Hyve Group Bölge Direktörü

Kemal Ülgen-Hyve Group Bölge Direktörü

“HEDEFİMİZ İHRACATI 23 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAK”
Hyve Group Bölge Direktörü Kemal Ülgen ihracat rakamını 23 milyar dolar seviyesine çıkarmak istediklerini söyledi: “43. Yapı Fuarımızda yerli ve yabancı sektör paydaşlarını, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı rehberliğinde, uluslararası tecrübelerimizle geliştirdiğimiz Safe & Secure standartlarımız çerçevesinde bir araya getirdik. Hedefimiz el birliği ile yaklaşık 3 yıldır 21 milyar dolar seviyesine takılan ihracat rakamını 23 milyar dolar seviyesine çıkarmak. Bunun da nasıl mümkün olduğunu, fuarımızda gerçekleştirilen oturumlarda, sektörün kanaat önderleri tarafından değerlendirilen ve tespit edilen fırsat alanları ile gerçekleştirilebileceği detaylı bir biçimde konuşuldu.”

“SEKTÖR DAHA DA HAREKETLENECEK”
Covid-19 ile birlikte değişen yaşam koşulları ve insanların “evde daha fazla vakit geçirmesi nedeniyle” yaşam alanlarını daha konforlu ve ferah alanlara dönüştürmeyi arzuladığını belirten Ülgen, bu durumun sektöre de bir hareket getireceğini kaydetti.

İLK GÜNÜN KONUSU: YAPI SEKTÖRÜ İHRACATI
Fuarın ilk günündeki Başkanlar Forumu’nda ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel moderatörlüğünde; Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çetin Tecdelioğlu, GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, Deprem İzolasyon Derneği Başkanı Mehmet Emre Özcanlı ve ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Akım, yapı sektörü ihracatı ve sürdürülebilir yenilik fırsatları konusunda görüşlerini açıkladı. Forumda çoğalan nüfus sebebiyle değişen ihtiyaçlara uygun “az katlı ve insanların dış alan ile daha fazla temas edebileceği sürdürülebilir” yapıların öne çıkacağı ve Türkiye’nin gelecekteki yapı haritasında deprem izolasyonunun öneminin artacağı belirtildi.

Sağlıklı Yapılaşmanın Anahtarı: Suyu Tasarlamak ve Yönetmek oturumu

Sağlıklı Yapılaşmanın Anahtarı: Suyu Tasarlamak ve Yönetmek oturumu

SÜRDÜRÜLEBİLİR SU YÖNETİMİ DEĞERLENDİRİLDİ
GF Hakan Plastik sponsorluğu ve Yapı Medya İletişim iş birliğiyle planlanan “Sağlıklı Yapılaşmanın Anahtarı: Suyu Tasarlamak ve Yönetmek” oturumunda; Yapı Medya İletişim İçerik ve Etkinlik Yöneticisi Ezgi Tezcan moderatörlüğünde; GF Hakan Plastik Ürün ve Pazarlama Direktörü Hüseyin Ünlüyol, İSKİ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Prof. Dr. Tuğba Ölmez Hancı ve Akım Mühendislik Kurucusu Süleyman Akım sürdürülebilir bir su yönetimi gerçekleştirebilmek adına, su israfını önlemek için neler yapılması gerektiğini anlattı.

İKİNCİ GÜN MALZEMELERİ DENEYİMLENDİ
Fuatın ikinci gününde Nobon’la ortaklaşa hayata geçirilen”Yapı Masterclass Buluşma, Tanışma ve Fuar Özel Turu – İklim, Çevre ve Dijital Üretim” etkinliğinde ziyaretçiler, firmalarla bir araya gelerek sohbetler gerçekleştirdi ve malzemeleri deneyimledi. Etkinlik kapsamında NOBON Kurucusu Dr. Hasan Cenk Dereli’nin yönettiği oturumda; çevre ve mimarlık ilişkisini ve yeni nesil tasarlama ve üretim pratiklerini, PIN Mimarlık Kurucu Ortağı Salih Küçüktuna, Yüksek İnşaat Mühendisi Ümit Özkan ve degostudio Kurucu Ortağı Volkan Taşkın yeniden ele aldı. Bu etkinliğe katılanlara sertifika takdim edildi.

ÇEVİK DÖNÜŞÜM TARTIŞILDI
Değişim Mimarı İnovatif Yönetim Danışmanlığı’nın “Yapı Sektöründe Sürdürülebilir Büyümenin Sırrı: Çevik Dönüşüm” oturumunda; çevik dönüşüm ile yeni nesil yönetim yaklaşımlarını işletme ihtiyaçlarına uyarlama tartışıldı. Değişim Mimarı İnovatif Yönetim Danışmanlığı Kurucusu, Çevik Dönüşüm Koçu ve İşletme Mentoru Demet Demirer moderatörlüğünde düzenlenecek oturumda; Sigma Mühendislik Tasarım Departman Direktörü İlhan Ergüney, SOCAR Türkiye İnşaat Proje Baş Mühendisi Kadir Tolga Erpınar ve MAA Melike Altınışık Mimarlık Kurucusu ve Y. Mimar Melike Altınışık söz aldı.

Katılımcılar fuara yoğun ilgi gösterdi

                            Katılımcılar fuara yoğun ilgi gösterdi

DİRENÇLİ KAMUSAL ALANLARIN NASIL KURGULANABİLECEĞİ KONUŞULDU
Fuarın üçüncü gününde devam eden “Yapı Masterclass” etkinliğinde mimari ustalık sınıfı katılımcılarının stant ziyaretlerinın ardından, “Salgınlar ve Dirençli Kamusal Alanlar” başlığında Nobon kurucusu Dr. Hasan Cenk Dereli eşliğinde, Deniz Aslan, Nergiz Arifoğlu ve Samim Magriso, salgın sonrasında dirençli kamusal alanların işlevlendirme ve malzeme desteği ile nasıl kurgulanabileceği konuşuldu.

BAŞKANLAR OTURUMUNUN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİ
Fuarın üçüncü günü son etkinliğinde ise Başkanlar Forumunun ikincisi gerçekleşti. “Fikir Önderleri İnovatif Üretim ve Yatırım Modellerini Tartışıyor” başlığında; Bilişim Vadisi Tasarım Kümelenme Merkezi Direktörü Dr. Pınar Sipahi moderatörlüğünde, İzmir Serbest Mimarlar Derneği (İzmirSMD) Başkanı Hüseyin Egeli, Gayrimenkul ve İnşaat Birliği Platformu (GİİP) Gen. Skr. Mehmet Ali Kandemir, Gayrimenkul için Strateji Platformu (GİSP) Yön. Kr. Üyesi Mehmet Ersül, Türk Serbest Mimarlar Derneği (TürkSMD) Başkanı Önder Kaya ve Urban Land Institute Türkiye (ULI Türkiye) Başkanı Zafer Baysal tecrübelerini ve öngörülerini paylaştı.

Yenilikçi ürün ve teknolojilerin yer aldığı Yapı Tech Garage alanı 

YENİLİKÇİ ÜRÜN VE TEKNOLOJİLER YAPI TECH GARAGE ALANINDA
Değişim Mimarı İnovatif Yönetim Danışmanlığı’nin girişimcilerin sektörle “daha sık” bir araya gelmeleri amacıyla tasarladığı Yapı Tech Garage alanı fuarın son günü “Maraton Sunumlar”ına ev sahipliği yaptı. 9 farklı tekno girişimci, “Yapı Tech Garage Maraton Sunumları” ile yeni iş ve ürün modelleri hakkında sektör paydaşlarını bilgilendirdi. Yenilikçi ürün ve teknolojilerin yer aldığı bu alanda; sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, yapı bilgi modellemesi, ileri dönüşüm, yapay zeka, şantiye yönetim araçları, yapı mobil uygulamaları, 3B üretim, online pazaryeri, bulut yazılım ve nesnelerin interneti konularında teknolojiler tanıtıldı.

ALTIN MIKNATIS STANT TASARIM ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
Fuarın ilk yılından itibaren verilen “Altın Mıknatıs Stant Tasarım Ödülleri” düzenlendi. Altın Mıknatıs Stant Tasarımı Ödülleri’nde birincilik ödülü MG Demir Çelik San. ve Ticaret Ltd. Şti.’nin, ikincilik Tantımber – Tanwood Orman Ürünleri San. Tic. A.Ş.’nin, üçüncülük Arfen Alüminyum San. ve Tic. A.Ş.’nin, Mansiyon San Deco’nun, Hyve Group Teşvik Ödülü ise Portland Çelik Kapı İnşaat San. Tic. Ltd. Şti.’nin oldu.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir