Connect with us

Gündem

“GECE-GÜNDÜZ ÇALIŞAN SAĞLIKÇILAR NASIL EVLERİNDE COVID-19’A YAKALANABİLİR?”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un, “Sağlık çalışanları evinde hastalanıyor” açıklamasına Sağlık Hizmetleri Sendikası’ndan (SAHİM-SEN) yanıt geldi. Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı Özlem Akarken, “Hayat kurtarmak için kendi canlarını hiçe sayan yüzbinlerce sağlık çalışanına özlük haklarını vermemek için böyle açıklamaların yapılması salgınla mücadeleye zarar veriyor. Sağlık çalışanları bu sözleri hiç hak etmiyor.” dedi.

Türk Tabipler Odası’nın verilerine göre salgının başlangıcından beri 140 binin üzerinde sağlık çalışanı Covid-19’a yakalandı. 391 sağlık çalışanı Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı Özlem Akarken, sağlık çalışanlarının bir yıl boyunca doğru düzgün evine gidemediğini, 24 saati aşan sürelerde çalıştığını, bunun yanı sıra sağlık sisteminin çökmemesi ve hayat kurtarmak için özveriyle çalıştıklarını söyledi.

Özlem Akarken-Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı

Özlem Akarken-Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı

“TÜRKİYE COVID-19’U MESLEK HASTALIĞI KABUL EDEN 130 ÜLKE ARASINDA YOK”
Akarken, “Dünya Çalışma Örgütü (ILO) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) tavsiyesiyle Covid-19’un 130’a yakın ülkede sağlık çalışanları için “meslek hastalığı” olarak tanımlandığını ifade etti: “130’a yakın ülke, sağlık çalışanları, gıda tedarik zincirinin devamını sağlayan meslek grupları, güvenlik güçleri gibi kritik görevleri üstlenen çalışanların özlük haklarını korumak için Covid-19’u ‘meslek hastalığı’ olarak tanımladı. Türkiye ise ne yazık ki bu 130 ülke arasında bulunmuyor.”

“SİSTEMİN ÇÖKMEMESİ İÇİN ÇABALAYANLAR NASIL EVLERİNDE VİRÜSE YAKALANABİLİR?”
Son dönemde vaka sayılarının arttığına dikkat çeken Akarken, devamında şunları dile getirdi: “Yeniden normalleşmeyle katlanarak artmaya başlayan vaka sayıları son bir senedir büyük emekler sarf eden sağlık çalışanlarına daha fazla yük bindirdi. Sağlık sisteminin çökmemesi için insanüstü çaba gösteren meslektaşlarımız nasıl evlerinde virüse yakalanmış olabilirler? Böyle bir gerçek olsa bile bu kaç kişi için geçerlidir? 130 ülkenin tanıdığı bir hakkı Türkiye nasıl görmezden gelebilir? Sağlıkçıları sadece haklarını istiyorlar diye hedef göstermek ne kadar doğrudur? Sayın Bakan bize göre tüm sağlık çalışanlarından özür dilemelidir.”

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI HEDEF GÖSTERİLİYOR”
Akarken, Özlük haklarının korunmasını isteyen sağlık çalışanlarının Covid-19’u meslek hastalığı olarak kabul etme talebini kabul etmeyen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un sağlık çalışanlarını hedef gösterdiğini kaydetti.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir