Connect with us

Finans & Ekonomi

ÖDEME KURULUŞLARININ YILDIZI PARLIYOR…

Octet Türkiye Genel Müdürü Derya Ekemen Fidan, “2025 yılına kadar dünyadaki ödeme kuruluşu sayısının 4 bin 200’e ulaşmasının ve bu kuruluşlarının 4 trilyon dolardan fazla işlem yapmasının” beklendiğini ifade ediyor.

 

2019 Aralık’taki bir araştırmanın sonuçlarına göre KOBİ’lerin sadece yüzde 51’i pozitif nakit akışına sahip. Covid-19 salgını sürecinde oranın daha da azaldığı öngörülmekte. “Ne zaman ne kadar tahsilat yapacaklarını bilememeleri” işletmelerin esas faaliyet alanlarına odaklanmalarını engelliyor.

Derya Ekemen Fidan- Octet Türkiye Genel Müdürü

FINTECH ŞİRKETLERİ DAHA FONKSİYONEL OLACAK
72’den fazla ülkede faaliyet gösteren Avusturalya merkezli ödeme kuruluşu Octet’in Türkiye Genel Müdürü Derya Ekemen Fidan, “Önümüzdeki dönemde bankacılık işlemlerinin ticaretin tarafı olan alıcı ve satıcıyı bankalarla aynı ortamda bir araya getiren fintech şirketleri üzerinden yönetileceği aşikar.” diyor.

“FARKLI ÖLÇEKLERDE 2400 ŞİRKETE HİZMET VERİYORUZ”
Halihazırda farklı ölçeklerde 2 bin 400 şirkete hizmet verdiklerini belirten Fidan, tahsilat ve ödeme ürünleriyle nakit döngüsünün “alıcılar için uzun, satıcılar için kısa olmasını” sağladıklarını; ortaya koydukları çözümlerle “işletmelerin kârlılık ve verimliliğini” artırdıklarını kaydediyor.

“2021 HEDEFİMİZ 4,5 MİLYAR TL İŞLEM HACMİ”
Fidan, sundukları tüm ürünlerin Octet Portal’ın yetkinlikleriyle özellikle likiditenin az olduğu dönemlerde firmaların “nakit ihtiyaçlarını ve işletme sermayelerini esnek yönetmelerine” imkan tanıdığını söylüyor: “Octet Türkiye olarak kredi kartıyla gerçekleşen tahsilat işlemlerinde tüm kart sistemleriyle çalışıyoruz. Diğer tahsilat ve ödeme ürünlerimizde ise şu anda 12 banka ile entegre çalışıyoruz. 2021’de bu sayıyı 16’ya çıkartmayı hedefliyoruz. Ayrıca 2021 yılında 4,5 Milyar TL işlem hacmine ulaşmayı hedefliyoruz.”

“ÖDEME KURULUŞU SAYISI 2025’E KADAR 4200’E ULAŞACAK”
Covid-19 salgını döneminde ticaretteki “paraya el değmeden gerçekleşme oranı ve hızının arttığını” ve “birçok ürünün satış hacminde yüzde 300’ü aşan büyümeler olduğunu” olduğunu belirten Fidan tahminlere ilişkin şu bilgileri paylaşıyor: “E-ticaret, Covid-19 salgınının baş göstermesiyle beraber yepyeni bir seviyeye ulaştı. Bu doğrultuda, firmaların ödeme kuruluşlarına talepleri de arttı. 2025 yılına kadar dünyadaki ödeme kuruluşu sayısının 4 bin 200’e ulaşması ve tüm ödeme kuruluşlarının ödeme hacminde 4 trilyon dolardan fazla işlem yapması bekleniyor. Sektörün 2019-2025 yılları arasında yıllık bileşik büyüme oranının yüzde 28 olması, Infinicept kaynaklarına göre de belirtilen işlem hacmi karşısında dünyada 15 milyar USD işlem geliri yaratması öngörülüyor.”

“ORTALAMA ÖDEME VADESİ 120 GÜNE ÇIKTI”
Şirketler arasındaki vadeli işlemlerin payının Avrupa’da yüzde 30, Türkiye’de yüzde 36,8 düzeyinde seyrettiğini açıklayan Fidan, ardından şunları dile getiriyor: “Şirketler arası ödemelerde ortalama 50-90 gün arasında değişen vade süresi ise, Türkiye’de normal zamanlarda 60-90 aralığında seyrediyordu. Şimdi bu süre ülkemizde 120 gün ve üzerine çıkmış durumda. Nakit akışında ve finansmana erişimde sıkıntı yaşayan tüm firmalar için Octet ürün ve çözümleri bu sürede can simidi oldu diyebiliriz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir