Connect with us

Finans & Ekonomi

ÜLKER’İN 2020 CİROSU 9,4 MİLYAR TL…

Ülker Bisküvi, 2020’de 9,4 milyar TL ciro elde etti. İhracat ve yurt dışı operasyonlarının payını yüzde 50,1’e yükselten firmanın, Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kârı (FAVÖK) da 1,6 milyar TL oldu. 2020’de 183 milyon TL’lik yatırıma imza attıklarını ifade eden CEO Mete Buyurgan, 2021 yılında da “dijitalleşmenin verdiği güç, yeni yatırımlar ve inovasyonlarla” Türkiye’nin kalkınma hedeflerini destekleyeceklerini söyledi. Buyurgan, “Önceliğimiz faaliyetlerimizin yoğunlaştığı pazarlara daha fazla odaklanarak pazar payımızı artırmak.” dedi.

 

Ülker Bisküvi CEO’su Mete Buyurgan, 2020 yılında “Türkiye’de ve faaliyet gösterdikleri tüm coğrafyalarda sürdürülebilir büyümeye” devam ettiklerini; “Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya pazarlarında pozisyonlarını” güçlendirdiklerini açıkladı: “Türkiye operasyonları yüzde 18,6, ihracat ve yurt dışı operasyonlarımız 2020 yılında yüzde 23,4 büyüdü. Orta Asya’ya açılan kapımız Kazakistan’da da satışlarımız rekor düzeyde arttı.”

“TOPLAMDA 455 MİLYON DOLARLIK KREDİ ANLAŞMASI İMZALADIK”
Türkiye’deki tüm fabrikalarının Türk Standartları Enstitüsü’nden “TSE Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi” aldığını ve 2020’de de tüketicilere inovatif ürünler sundukları belirten Buyurgan, şunları kaydetti: “Tüm kategorilerde 70’in üzerinde yeni ürünümüz raflarda yerini aldı. Son 3 yılda yeni ürünlerimizin satışın içindeki payını ciddi oranda artırdık. İnovasyonlarımız şirketin büyümesinde itici güçlerden biri haline geldi. 2020 yılının ilk yarısında toplam 7 uluslararası bankanın ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) katılımıyla toplam 455 milyon ABD Doları tutarında kredi anlaşması imzaladık. Yılın ikinci yarısında da 1,8 milyar ABD Doları taleple 28 ülkeden 130’dan fazla uluslararası yatırımcının iştirakiyle gerçekleştirdiğimiz 650 milyon dolarlık ilk tahvil ihracıyla, dünyadaki zorlu ekonomik şartlara rağmen, şirketimize uluslararası yatırımcılar tarafından uzun vadeli finansman sağlandı. Bu hem ülkemize hem de şirketimize olan güvenin göstergesi oldu. 2020 yılını güçlü bir bilanço ve 9,4 milyar TL ciroyla kapatmayı başardık. Konsolide FAVÖK marjımız bir önceki yıla göre yüzde 16,7’den yüzde 17,2’ye ulaştı.”

Mete Buyurgan- Ülker Bisküvi CEO’su

“2020 YILINDA 183 MİLYON TL YATIRIM YAPTIK”
Buyurgan yeni yatırımlarına dair şu bilgileri aktardı: “İsrafsız şirket modeliyle çalışırken toplumla, paydaşlarımızla birlikte büyümeyi ve güçlenmeyi merkeze alarak faaliyet gösteriyoruz. 2020 yılında 183 milyon TL’lik yatırım yaptık. 2021 yılında da dijitalleşmenin verdiği güç, yeni yatırımlar ve inovasyonlarla ülkemizin kalkınma hedeflerine destek olurken bulunduğumuz tüm pazarlarda güçlü konumumuzu ve liderliklerimizi devam ettireceğiz. Önceliğimiz faaliyetlerimizin yoğunlaştığı pazarlara daha fazla odaklanarak pazar payımızı artırmak.”

“2016’DAN BERİ FTSE4GOOD GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR ENDEKSİ’NDEYİZ”
Şirketin sürdürülebilirlik çalışmalarının gerek ulusal gerekse uluslararası platformlarda takdir gördüğünü söyleyen Buyurgan, konuyu şöyle detaylandırdı: “2015 yılından bu yana Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi’nde, 2016 yılından bu yana da küresel sürdürülebilirlik endeksi FTSE4Good Gelişmekte olan Piyasalar Endeksi’nde yer alıyoruz. Uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P Global tarafından hazırlanan, sektörlerinde çevre, sosyal ve yönetişim performansları en iyi şirketlerin listelendiği Kurumsal Sürdürülebilirlik Değerlendirmesi /The Sustainability Yearbook 2021’de yer almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Dünya genelinde, 61 sektörde 7 bin şirketin değerlendirildiği listede ilk 631 şirket arasında yer aldık. Gıda ürünleri/food products kategorisindeki global 20 şirket arasındaki ilk ve tek Türk şirketi olduk.”

“2014’TEN BU YANA KARBON SALIM ARTIŞI OLMADAN BÜYÜYORUZ”
“Pandemi koşullarında, sürdürülebilirlik konusunda bugüne kadar attığımız adımların ne kadar değerli olduğu bir kez daha anlaşıldı.” diyen Buyurgan, “iklim değişikliği, gıdanın israf edilmemesi ve korunmasının” önceliklerimiz arasında yer aldığını vurguladı: “2014’ten bu yana karbon salım artışı olmadan büyüyoruz. İlk seferde hedeflenen kalitede üretiyor ve kayıpları kaynağında önlemeyi amaçlıyoruz. Sıfır atık hedefiyle çalışıyoruz, 2020 yılında toplam atıklarımızın yüzde 91’ini geri dönüştürdük. Ham maddelerin yüzde 98,9’unu bitmiş ürüne çevirme oranına ulaştık. Bu oranın gıda sektöründe dünya genelinde en iyiler arasında olduğunu görüyoruz. Sürdürülebilir ambalaj yol haritamızı belirlerken kullandığımız malzeme, tedarik şartlarımız ve yetkinliklerimiz, fabrikalarımızdaki dolum hatlarımız, sevkiyat koşullarımız önemli rol oynuyor. Ambalaj malzemesi olarak, kâğıttan sonra en çok kullandığımız plastik malzemelerde, azaltma çalışmalarımız devam ediyor. 2020 yılında 660 ton daha az kâğıt, 536 ton daha az plastik kullandık. 2025 yılında kullandığımız tüm plastik malzemelerin, geri dönüştürülebilir veya doğada çözünebilir, kompostlanabilir olmasını hedefliyoruz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir