Connect with us

Türkiye Gündemi

“MESLEKİ EĞİTİMDE SANAYİ VE OKUL İŞ BİRLİĞİ GÜÇLENMELİ”

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İHKİB) Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle düzenlediği “İHKİB İnovatif Fikir Maratonu Yarışması” sonuçlandı. Yarışmaya İstanbul’dan 54 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin; Moda Tasarım Teknolojileri, Tekstil Teknolojileri, Pazarlama, Perakende, Grafik Tasarım, El Sanatları alanlarında okuyan 415 öğrenci katıldı. Ödül töreninde sanayi ve okul iş birliğinin önemi vurgulandı.

İş fikrinin, iş fikrine göre ürün ve hizmet ile ticarileşme adımlarını içeren ürün geliştirme bölümleri olmak üzere 3 aşamadan oluşan online İHKİB İnovatif Fikir Maratonu Yarışması’nda beşer kişilik gruplardan oluşan 83 takım boy ölçüştü.

Kartal Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri

Kartal Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri

BİRİNCİ OLAN TAKIMA 25 BİN TL 
Selçuk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, yeme-içme sektöründe şef ve aşçılar için geliştirdikleri “yanmayan, terletmeyen ve leke tutmayan” önlük projesi “AURA” ile birinciliği elde etti. Nişantaşı Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, “yüzme bilmeyen ve su korkusu yaşayanlar” için “kapok lifinden” yaralanarak tasarladıkları mayo projesi “FİBERMAY” ile ikinci oldu. Kartal Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de “yapay zeka kullanarak, kişilerin kıyafetlerini iklim koşullarına, renk ve kumaş özelliklerine uygun kombinlemeye” yarayan “MODROP” projesiyle üçüncülüğe layık görüldü. Birinci takım 25 bin TL, ikinci takıma 20 bin TL, üçüncü takımsa 15 bin TL parayla ödüllendirildi.

Haydar Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri

Haydar Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri

EN İYİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ
5000 TL’lik “En İyi Takım Çalışması” ödülü;  Haydar Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin zeytin çekirdeğinden geliştirdikleri düğme projesi “DÜBORTEKS” ile İHKİB Kağıthane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi sanal stil danışmanlığı aplikasyonu “SEASD” projesine verildi. 7500 TL ödüllü Jüri Özel Ödülü de ayakkabılara temizlik ve bakım sağlayan “AYAKKABIM TEMİZ KURU TEMİZLEME” projesi ile Üsküdar İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne gitti. Dereceye giren, jüri özel ödülü ve en iyi takım çalışması ödülünü kazanan takımlara aynı zamanda İMA Eğitim Ödülü ve LCW Akademi Eğitim Ödülü de takdim edildi.

Ruhsar Pekcan-Ticaret Bakanı

Ruhsar Pekcan-Ticaret Bakanı

“ÇALIŞMALARIMIZ PROTOKOLE UYGUN ŞEKİLDE SÜRÜYOR”
Online bağlandığı ödül töreninde bu alanda yürüttükleri çalışmaların Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol doğrultusunda ilerlediğini ifade eden Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, konuya dair şu detayları dile getirdi: “Ticaret Bakanlığı olarak eğitim alanında yapılan çalışmaların ülkemizin geleceği için ne derece kıymetli ve belirleyici olduğunun farkındayız. Milli Eğitim Bakanlığı ile 2019 yılında imzaladığımız dış ticareti geliştirmeye ilişkin eğitim iş birliği protokolü çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Her eğitim öğretim yılı için İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği bütçesinden karşılanmak üzere bakanlığımız onayı alınarak meslek liselerimize önemli destekler sunuluyor.”

İsmail Gülle-Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı

İsmail Gülle-Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı

“TÜRKİYE İHRACATLA YÜKSELECEK
Bu tür etkinliklerle inovasyon ve girişimciliğe katkı sağladıklarını kaydeden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle “Gidilecek daha çok yolumuz var ama inanıyorum ki bu uğurda hep beraber daha çok çalışarak inovatif Türkiye’yi hep beraber inşa edeceğiz. Daha parlak bir geleceği ihracatla yükselen Türkiye’yi inovatif çalışan üreten gençlerimizle birlikte yapacağız.” dedi.

 

 

Mustafa Gültepe-İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı

Mustafa Gültepe-İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı

“SANAYİ-OKUL İŞ BİRLİĞİ GÜÇLENMELİ”
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, mesleki eğitimde sanayi ve okul iş birliğinin güçlenmesi gerektiğini vurguladı: “Mesleki eğitimde sanayi – okul iş birliğini daha çok güçlendirmeliyiz. Özel sektörün birikimini ve deneyimini okul çağında gençlere aktarmalıyız. Dahası gençlerimize fırsat verip onları teşvik etmeliyiz. Artık dijital bir dünyada yaşıyoruz. Dijital evren tüm sektörler için büyük fırsatlar sunuyor. Kabul edelim ki o dijital evrenin kodlarını gençler bizden çok daha iyi biliyorlar.”

“GENÇLERİN YARATICI FİKİRLERİNDEN YARARLANMALIYIZ”
Katma değerli ürün artırmak için, tasarım, sürdürülebilirlik, girişimcilik ve yeniliğe odaklanılması gerektiğini belirten Gültepe, şunları söyledi: “Dijitalleşmenin yanı sıra moda endüstrisi için üç sihirli sözcük daha var. Biri ‘tasarım’, diğeri ‘sürdürülebilirlik’, yani sürdürülebilir üretim. Bir diğeri ise girişimcilik ve yenilik. Küresel rekabet gücümüzü korumak, katma değerli ihracatımızı arttırmak için bu alanlara odaklanmalıyız. Teknolojik altyapımızı güçlendirirken gençlerimizin yaratıcı fikirlerinden de yararlanmalıyız. İnanıyorum ki İnovatif Fikir Maratonu yetenekli gençlerimizin sektörle buluşma noktası olacak.”

Prof.Dr. Kemal Varın Numanoğlu-MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü

Prof.Dr. Kemal Varın Numanoğlu-MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü

“MESLEKİ GELİŞİMLERİNE KATKI SAĞLANDI”
MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu ise girişimcilik iş fikri oluşturma, iş fikrini ürüne dönüştürme ve bu ürünlerin tasarım ve marka tescillenmesi konularında öğrencilerin mesleki gelişimlerine katkı sağlandığını kaydetti.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir