Connect with us

Türkiye Gündemi

EMLAK SATIŞLARI DÜŞÜŞTE…

Türkiye genelinde konut satışları 2021 Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 37,9 azalarak 70 bin 587’ye düştü. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, konut satışlarındaki azalmanın 2020 yılının son çeyreğinden itibaren başladığına ve bunda faiz oranlarındaki artışın etkili olduğuna işaret etti. 

Bir yıl öncesine nazaran 2021 Ocak’ta düşen konut satışları; 2020 Aralık’ta da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 47,6 azalarak 105 bin 981’e gerilemişti. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK) verileriyle konut kredileri son iki ayda 2 milyar 805 milyon lira azaldı.

Hakan Akdoğan-Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı

Hakan Akdoğan-Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı

“FAİZ ORANLARI ARTINCA KONUT SATIŞLARI DÜŞTÜ”
Konut kredilerindeki faiz oranlarının aylık yüzde 1.40 seviyesine yükseldiğini belirten Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, mevcut tabloya ilişkin şu verileri paylaştı: “2021 Ocak ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 74,6 azalış göstererek 10 bin 732 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı sadece yüzde 15,2 olarak gerçekleşti. İkinci el konut satışları da 2021 Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,7 azalış göstererek 48 bin 319 oldu.”

“İNŞAAT MALİYETLERİNİN ARTMASI FİYATLARI YÜKSELTTİ”
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı “inşaat maliyet endeksinin” son bir yılda yüzde 25 artması sonrasında konut satış fiyatlarında da artış meydana geldiğine dikkat çeken Akdoğan “Tüketici güven endeksi ve tüketici eğilimine ilişkin endeksler değerinde konut satın alma veya inşa ettirme ihtimali değerlendirildiğinde endeks 10.7 ile en düşük yani çok kötümser bir seviyede. Dövizdeki artışlar ile inşaat maliyetlerinin artması, arzı da ciddi oranda etkiledi” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir