Connect with us

Gündem

“COVID-19, İLAÇ SEKTÖRÜNÜ DE DEĞİŞTİRECEK”

Türkiye’nin öncü ilaç firmalarından Santa Farma’nın Yönetim Kurulu Başkanı Erol Kiresepi, 2020 yılının değerlendirildiği ve 2021 hedeflerinin ele alındığı online toplantıda, Covid-19 salgınının ilaç sektörünü global ve yerel ölçekte nasıl etkilediğine dair görüşlerini paylaştı. 

Bütün dünyayı etkileyen Covid-19 salgını sürecinde toplumsal çıkarların bireysel çıkarların önüne geçtiğini belirten Santa Farma Yönetim Kurulu Başkanı Erol Kiresepi, ilaç sektöründe gelecek yıllarda hangi değişimleri öngördüğünü anlattı.

“TÜRK İLAÇ PAZARI DEĞER BAZINDA BÜYÜDÜ”
Türkiye’de ilaç pazarının değer bazında büyüklüğünün 2020’de 2019’a kıyasla yüzde 21’ artarak 41 milyar TL’den 49.8 milyar TL’ye ulaştığını ifade eden Kiresepi; kutu bazında üretiminse yüzde 2.8 azalarak 2 milyar 210 milyondan 2 milyar 150 milyona gerilediği bilgisini aktardı.

Erol Kiresepi-Santa Farma Yönetim Kurulu Başkanı

Erol Kiresepi-Santa Farma Yönetim Kurulu Başkanı

“ÜRETİMDEKİ DÜŞÜŞÜN NEDENİ COVID-19”
Üretimdeki düşüşün Covid-19 salgınının doğurduğu şartlardan kaynaklandığını vurgulayan Kiresepi şunları dile getirdi: “Üretimdeki düşüşün salgın koşullarıyla ilgisi çok açık. Değer bazındaki artışın en önemli nedeniyse; fiyatlardaki artıştır. Ancak, pazardaki ürün taleplerinin yüksek fiyatlı ürünlerle yeni çıkmış ürünlere kaymış olması da değer artışının diğer nedenlerinden sayılıyor. Sektörde üretim artışı olmadan değer artışı oldu ancak bunun pazar payının büyümesi ile ilgisi yoktur. Tamamen salgın ile Türk ekonomisinde yaşanan olumsuz durumun bir etkisidir. Önemli olan Türkiye ilaç pazarını büyütmek ve dünya ilaç pazarındaki sıramızı yükseltebilmektir. Tüm stratejik yönetimlerde belirtildiği gibi, tehditleri fırsata çevirebilmek ve kendisini gösterebilmektir.”

“2023’E KADAR İLAÇ PAZARI 1.6 TRİLYON DOLAR OLACAK”
Kirespi 2023 yılına kadar küresel ilaç pazarının 1,6 trilyon doları aşacağına işaret etti: “Dünya ilaç sektörünün 2020 yılı itibarıyla pazar değeri 1 trilyon 250 milyar dolar. Bu pazarın, 2021 yılında 1 trilyon 300 milyar dolar olacağı bekleniyor. Öte yandan Covid-19 salgınının da dünya ilaç pazarını etkilediği ortada. 2023 yılına kadar pazarın 1 trilyon 600 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.”

“İLAÇ SEKTÖRÜ DE DEĞİŞECEK”
Kireepi, ilaç sektöründe dünya genelinde değişim yaşanacağına dikkat çekti: “Bütün sektörlerde olduğu gibi ilaç sektörünü de teknolojik, demografik ve iklim değişikliği nedeniyle ciddi yapısal değişimler bekliyor. Bu konuda fütüristlerin öngördüklerini şöyle özetleyebiliriz; maliyet yüksekliği nedeniyle ana üretici firmaların sadece molekül geliştirme ve etken madde üretimine kayacağı, ilaç üretimini yavaş yavaş jenerik ilaç üreticilerine bırakacağı öngörülmektedir. Bu ise piyasada yakın gelecekte jenerik piyasaların çoğalacağı anlamına gelmektedir.”

“DİJİTALLEŞME YATIRIMLARI ARTACAK”
İlaç sektöründe dijitalleşmeye yönelik yatırımların artacağının altını çizen Kirespi, “Sektör dijital teknolojiyi takip etmek, sanayi 4.0 uygulamak ve Ar-Ge yatırımlarını mutlaka geliştirmek zorunda. Kuşkusuz bu konu ile ilgili yatırımlar artacaktır. Dijital tedavi çağı başlayacak; hasta, doktor, teşhis, tedavi, ilaç sarmalı büyük ölçüde dijitale dönecektir. Tedaviler artık hastane ve klinik ortamında değil evlerde yapılacaktır. İklim değişiklikleri bilinmeyen virüslerin ortaya çıkmasına neden olacak. Aşı ve tedavi için ilaç araştırmaları artarak devam edecektir. Bu durumda ilaç sektörünün kalıtsal kronik hastalıklarla ilgili portföyü de değişecektir.” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir