Connect with us

Gündem

“BOĞAZİÇİ’NDEN” 81 İLDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ ARAŞTIRMASI…

Dünya genelinde enerji tüketimi artıyor. Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Beliz Özorhon’un yürüttüğü “Prototip Bir Binanın Türkiye’nin Tüm Şehirlerine Yönelik Optimum Yalıtım Kalınlığının Stokastik Bir Yaklaşımla Belirlenmesi” başlıklı projeyle Türkiye’deki tüm illerdeki binalar için gerekli yalıtım kalınlığı analiz edilerek enerji tasarrufu sağlayacak uygulamaları hayata geçirecek.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü-Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) ülkeleri arasında yıllık enerji tükeritiminde ilk sırada gelen Türkiye’de; önümüzdeki 10 yıl içinde yüzde 50 enerji artışı bekleniyor. Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Beliz Özorhon binalar için analizler yaparak; enerji verimliliği ve enerji tasarrufu için çalışmalar yapacak.

12 AY SÜRECEK
Özorhon’a, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde Dr. Öğretim Üyesi Sedat Semih Çağlayan’ın eşlik edeceği çalışma 12 ay sürecek. Proje kapsamında Türkiye’deki her bir şehir için optimum yalıtım kalınlığının olasılık dağılım grafiği hazırlanacak. Her şehrin “olası” optimum yalıtım kalınlığını gösteren bir optimum yalıtım kalınlığı haritası çıkarılacak ve yalıtım uygulamalarının finansal analizleri yapılacak.

Prof. Dr. Beliz Özorhon-Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Beliz Özorhon-Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

“OPTİMUM YALITIM KALINLIĞI HARİTASI OLUŞTURACAĞIZ”
Özorhon ve Çağlayan, Türkiye’nin Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’na göre 2023’e kadar enerji yoğunluğunun 2015 yılına kıyasla yüzde 20 azaltılmasının gerekliliğini vurguladı: “Bu çalışmamızda bir bina prototipinin Türkiye’nin 81 ili için optimum yalıtım kalınlığını belirlemeyi hedefliyoruz. Belirli yalıtım kalınlıklarını (1-20 cm) değerlendirecek ve her bir şehir için optimum alternatifi yalıtım maliyeti ile yıllık enerji kazanımlarını temel alan yaşam dönemi maliyet analizine göre belirleyeceğiz. Yıllık kazançlar ise yalıtımsız ve yalıtımlı binanın yıllık enerji tüketimlerinin farkını alarak elde edilecek. Yaşam dönemi maliyet analizi sonuçlarını her bir şehir için optimum kalınlığın (bir olasılık dağılım grafiği şeklinde) belirlenmesi ve Türkiye için bir optimum yalıtım kalınlığı haritasının oluşturulmasında kullanacağız.”

Dr. Sedat Semih Çağlayan-Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

“KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNİ DE ÖLÇECEĞİZ”
Özorhon ve Çağlayan çalışmayla birlikte; küresel ısınmanın “aylık sıcaklık değerlerine” etkisinin ölçümlenebileceğine dikkat çekti: “Binaların ne kadar enerji harcayacağı hesaplanırken, aynı zamanda önümüzdeki yıllarda küresel ısınmanın şehirlerin aylık ortalama sıcaklık değerlerine yansımasını gösteren verileri de okuyabileceğiz. Bu sayede küresel ısınmanın hesaplamalara nasıl yansıyabileceğini görebileceğiz. Her şehir için ayrı hesaplama yapılarak; aynı iklim bölgesindeki iki farklı il arasındaki farkı da tespit edebileceğiz.”

“UYGULAMA TSE 825 STANDARTLARININ ÖTESİNDE”
Bina yalıtım kararının tüketicileri ilgilendirdiğini hatırlatan Özorhon ve Çağlayan, “Bina yalıtım kararı tüketicilerin insiyatifinde. Ancak devletin Türk Standartları Enstitüsü (TSE) 825 standartları ile şartnamelerle belirlediği kurallar da var. Öte yandan optimum yalıtım kalınlığı aslında devletin gösterdiği standartların ve şartnamelerin de ötesinde. Örneğin İzmir’de 4-5 cm bir yalıtım uygulaması ile şartnamenin gereksinimleri sağlanabilirken bizim yaptığımız çalışmalar yalıtım kalınlığının daha yüksek olması halinde daha fazla para kazanılabileceğini gösteriyor.” dedi.

“ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK”
Özorhon ve Çağlayan, yetkililere; şartnamelerdeki minimum gereksinimleri arttırmanın enerji verimliliği açısından ülke ekonomisine katkı sağlayacağını bilimsel araştırmalar yoluyla göstermek istediklerini söyledi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Nihal

    10 Şubat 2021 at 15:45

    Sizlerle Gurur duyuyoruz.
    Araştırma ruhunuz sonsuz ve güzelliklerle dolsun…

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir