Connect with us

Gündem

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞINA KARŞI ÖNLEMLER…

Teknoloji bağımlılığı, Covid-19 salgını sürecinde anne ve babaların ortak sorunu haline geldi. Birçok ebeveyn, çocuklarının online ders saati dışındaki vakitlerinin önemli bir bölümünü de bilgisayar başında geçirmesinden yakınıyor. Acıbadem Fulya Hastanesi’nden Uzman Psikolog Sena Sivri, teknoloji bağımlılığına karşı nasıl önlem alınabileceğine dair bilgiler paylaştı.  

“Covid-19 salgınında bilgisayarlar eğitimlerin bir parçası haline geldi. Aynı zamanda evde kalınan sürede yapılacak aktivite bulunamaması da çocukların tablet başında geçirdikleri vakti artırdı.” diyen Acıbadem Fulya Hastanesi’nden Uzman Psikolog Sena Sivri, ebeveynlerin evlatlarında teknoloji bağımlılığı oluşmasını hangi yöntemlerle engelleyebileceklerini anlattı.

Uzman Psikolog Sena Sivri-Acıbadem Fulya Hastanesi

Uzman Psikolog Sena Sivri-Acıbadem Fulya Hastanesi

“ÇOCUKLAR EBEVEYNLERİNİ MODELLER”
Sivri, çocukların öncelikle ebeveynleri rol model aldıklarının altını çizdi: “Çocukların ebeveynlerini modelleyerek birçok davranışı öğrendiklerini unutmamak lazım. Kitap okusun istediğimiz çocuğumuz bizi kitap okurken görmüyorsa bu alışkanlığı geliştirmesi çok zor. Aynı şekilde tablet kullanımından uzak tutmak için ebeveynlerin de çocuklarının karşısında iş harici tablet, telefon kullanımını azaltması gerekiyor.”

“EKRAN KAPATMA SAATLERİ BELİRLEYİN”
Her aileden ekran kapatma saati belirlemesini isteyen Sivri, önerisini  “Aile olarak ekran kapatma saatleri oluşturulabilir. Bunlar özellikle beraber vakit geçirilen yemek saatleri, oyun saatleri gibi zamanlarda da olmalı. Arka planda televizyon, tablet, bilgisayar, telefon gibi dijitallerin çalışmaması sağlanmalı.” cümleleriyle detaylandırdı.

“BİLGİSAYAR KULLANIM SAATİNİ DÜZENLEYİN”
Bilgisayar kullanım saatlerinin düzenlenmesi gerektiğini belirten Sivri şunları söyledi: “Çocukların tablet / bilgisayar başında geçirdikleri zamanı planlamak çok önemli. Bu planlamayı yaparken online eğitim süresini hariç tutmak gerekiyor. Sömestr tatilinde bilgisayar kullanımını aza indirip yerine başka aktiviteler koyun.”

“ÇOCUĞUN İLGİ ALANLARINA ORTAK OLUN”
Ebeveynlere “çocuklarının ilgi alanlarına ortak olmalarını” tavsiye eden Sivri bu konuya dair şu detayları dile getirdi:  “Ebeveynlerin çocukların tablet kullanırken izlediği programlar, videolar, oynadığı oyunlar hakkında bilgi sahibi olması hem gelişimleri hem de güvenlikleri açısından önem taşıyor. Çocuğunuzun ilgi alanlarına ortak olun ve görüş alışverişinde bulunun. Çocukların tablet kullanım saatlerinde ebeveynlerin onlara izledikleri şeylerde ara ara eşlik etmesi, bunlar üzerine konuşmaları gelişimlerini destekleyecektir.”

“EV İÇİNDE AKTİVİTE ÜRETİN”
Sivri, çocuklara ev içerisinde tamamlayabilecekleri görevler vermek ve oyunlar üretmenin çocukların tabletten uzak kalmasına yardımcı olacağını kaydetti. Çocukların ilgi alanlarına göre hobiye yönlendirilmesinin tablet ve bilgisayarla geçirilen zamanı azaltacağını vurguladı.

“BİRLİKTE VERİMLİ VAKİT GEÇİRİN”
Çocuklarla verimli vakit geçirmenin önemine değinen Sivri,  ebeveynlere şöyle seslendi: “En önemlisi çocuklarla verimli vakit geçirmektir. Çocuklar yapacakları bir şey olmadığında ya da kendi hallerine bırakıldığında daha çok dijitale yönleniyor. Bu nedenle anne babaların her gün düzenli olarak zaman ayırıp başka hiçbir şeyle ilgilenmeden çocuklarıyla vakit geçirmeleri, hem çocuklarının duygusal gelişimini destekleyecek hem de dijital bağımlılığından uzaklaştıracaktır.”

“KULLANIM İÇERİKLERİNİ DENETLEYİN!”
İnternetteki içeriklerin denetlenmesi gerektiğine dikkat çeken Sivri, “Siber zorbalık çağımızın sorunu haline geldi. Çocukların izledikleri video ve oynadıkları oyunların içeriklerinin yaşına uygun olması, arada çıkan reklamların içerikleri ve kullanım sırasında etkileşime geçilen alanlar büyük önem taşıyor. Çocukların psikolojik gelişimlerinin etkilenmemesi, zarar görmemesi adına, kullandıkları içerikler ebeveynleri tarafından denetlenmelidir.” ifadeleriyle velileri uyardı.

“3-6-9-12 KURALINI UNUTMAYIN”
“3-6-9-12” kuralını hatırlatan Sivri: “Yapılmış araştırmalar bize 0-3 yaş arası çocukların ekranlardan neredeyse hiçbir şey kazanmadığını, 3-6 yaş arası çocukların renkler, pekiştirmeler gibi egzersizleri izleyerek öğrenip faydalanabileceğini gösteriyor. 9 yaş öncesi kendi kendilerine çevrimiçi olmamaları, 12 yaş öncesi de sosyal medya kullanmamaları gerekiyor. Çocukların dijitalle ilişkisini planlarken bu kurallar dikkate alınmalıdır.” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir