Connect with us

Finans & Ekonomi

KARBON PİYASALARINA HAZIRLIKTA 2’NCİ FAZ DA TAMAM…

2014 yılından bu yana Dünya Bankası’nca sağlanan hibe desteğiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen iki fazlı Karbon Piyasalarına Hazırlık Ortaklığı Projesi’nin ikinci fazı da tamamlandı. “İklim değişikliğiyle küresel mücadelede büyük önem taşıyan -gelişim sürecindeki ülkelerde- sera gazı emisyonlarının azaltımı çabalarına katkı sağlanması ve piyasa temelli emisyon azaltım mekanizmalarının etkin kullanılması” amaçlanan projenin ilk fazı Aralık 2018’de bitmişti.

 

Karbon Piyasalarına Hazırlık Ortaklığı Projesi’nin- (PMR -Partnership of Market Readiness) ikinci fazında pilot ETS (Emisyon Ticaret Sistemi) uygulanmasına yönelik yasal ve teknik alt yapı için kapsamlı çalışmalar gerçekleştirildi. Emisyon üst sınırı ve tahsisat planları oluşturuldu. ETS simülasyonu ve kayıt sistemi yazılım altyapısı geliştirildi. Paris Anlaşması’nın 6’ncı Maddesi, Türkiye açısından değerlendirildi. Proje kapsamında iletişim stratejisi hazırlandı. ETS ve İklim Kanunu’na ilişkin özel sektör, sivil toplum örgütleri ve akademideki paydaşlarla sürekli istişareler yapıldı.

“TOPLUMSAL VE EKONOMİK ETKİLERİ DE ÇOK DERİN”
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, konuyla ilgili dijital konferansta iklim değişikliğinin çevresel etkilerinin yanı sıra toplumsal ve ekonomik etkilerinin de çok derin olduğunu vurguladı: “İklim değişikliği ile mücadele için hepimiz üzerimize düşen sorumluluğu almalıyız.”

Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar-Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı

“FİNANS KAYNAKLARI İKLİM DOSTU TEKNOLOJİLERE ÖNCELİK VERİYOR”
“İklim değişikliği risklerine yanıt olarak geliştirilen çözümler fırsatları da içermektedir. Küresel finansman kaynakları artık, çevre ve iklim-dostu teknolojilere öncelik veriyor” diyen Birpınar,
“küresel rekabetçiliğin korunması, artırılması ve yeni finansman kaynaklarından faydalanılabilmesi için” azami gayret gösterilmesi gerektiğini belirtti.

“DÜŞÜK KARBONLU ÜRETİM MODELLERİNE YÖNELMELİYİZ”
Birpınar, “Yeşil Ekonomi ya da ‘düşük karbonlu büyüme’ olarak adlandırdığımız modern ekonomik büyüme modeline hızla adapte olabilmek için düşük karbonlu üretim modellerine yönelmeliyiz.” önerisini dile getirdi.

“AB YEŞİL MUTABAKATI, ENERJİ YOĞUN SEKTÖRLERE BÜYÜK MALİYETLER GETİREBİLİR”
Avrupa Birliği’nce (AB) yayımlanan yeşil mutabakatın “ihracatının neredeyse yarısını AB ülkelerine yapan Türk sanayicisini” ciddi boyutta etkileyeceğinin altını çizen Birpınar, “Özellikle enerji yoğun sektörlere büyük maliyetler getirebilir, buradan hareketle Sayın Bakanımız Murat Kurum’un koordinasyonunda bütüncül ve katılımcı bir yaklaşım ile tüm sektörleri kucaklayan taslak mevzuat hazırlama çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.

Auguste Kouame-Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü

“SERA GAZI EMİSYONLARININ YÜZDE 46’SINI OLUŞTURAN 23 ÜLKEYE FİNANSMAN VE TEKNİK YARDIM SAĞLANDI”
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Kouame ise şunları söyledi: “Karbon Piyasalarına Hazırlık Ortaklığı (PMR) Projesi’nin uygulanmasında Türkiye Hükümeti’ne destek vermekten çok mutluyuz. 2011’den bu yana PMR kapsamında, gelişmiş, yükselen ve geçiş dönemindeki ekonomilere sahip ülkelerde sera gazı emisyonlarının azaltımını kolaylaştırmak için karbon fiyatlandırması ve ilgili piyasa araçlarının tasarlanıp kullanılması desteklendi. Ayrıca, küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 46’sını oluşturan 23 ülkeye finansman ve teknik yardım sağlandı ki bunların tümü artık bir karbon fiyatlandırma mekanizmasını rahatlıkla uygulayabilecek yeterliliktedir. Türkiye’nin de bu ülkelere katılması bizi mutlu ediyor. Türkiye’yi geniş paydaş istişarelerine dayalı olarak geliştirmiş olduğu Emisyon Ticareti Sistemi (ETS) yasal, teknik ve kurumsal altyapısından dolayı tebrik ediyoruz.”

Karbon Piyasalarına Hazırlık Ortaklığı Projesi’nin- (PMR -Partnership of Market Readiness) ikinci fazında pilot ETS (Emisyon Ticaret Sistemi) uygulanmasına yönelik yasal ve teknik alt yapı için kapsamlı çalışmalar gerçekleştirildi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir