Connect with us

Finans & Ekonomi

ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARINDAN COVID-19 SERZENİŞİ…

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği’nce (OHSAD) düzenlenen, “11’inci Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantıları’nın” açılış konuşmalarında taraflar tabloyu kendi pencerelerinden değerlendirdi. OHSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Reşat Bahat, Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında özel sağlık kuruluşlarının verdiği pek çok hizmet kamulaştırılınca “bu kadar hizmeti kamusallaştırdıysanız personelimizin maaşını, kiramızı veya giderlerimizi ödeyin, gerekirse bir süre siz yönetin biz çalışalım” dediğini ancak “bunlardan hiçbirisinin istedikleri gibi” olmadığını söyledi.

 

Online gerçekleşen 11’inci Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantıları’nın açılışında Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı İsmail Yılmaz, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Reşat Bahat ve Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkanı Dr. Mehmet Altuğ konuştu.

Fahrettin Koca- Sağlık Bakanı

KOCA: “BÜTÜN SAĞLIK SEKTÖRÜ SALGINDA BAŞARILI SINAV VERDİ”
Toplantıya video mesajla katılan Sağlık Bakanı Koca, Covid-19 salgını sırasında kamu ve özeliyle sağlık sektörünün başarılı bir sınav verdiği kanaatinde olduğunu söyledi. Salgının henüz bitmediğini ve oluşturduğu tehdidin ortadan kalkmadığını belirten Koca, “Henüz tedbirleri elden bırakamayız. Sağlık kuruluşlarımızdaki, sahadaki teyakkuz halini gevşetemeyiz. Özel hastanesiyle kamu hastanesiyle hazırlıklı olmalıyız. İyimserliğimizi, ümitlerimizi terk etmeyelim ama hazırlıklı olmayı da ihmal etmeyelim.” dedi.

Zehra Zümrüt Selçuk- Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı

“1 MİLYONU AŞKIN SAĞLIK ÇALIŞANININ DÖRTTE BİRİ ÖZELDE”
Açılışta; Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da sağlık sektörünün temsilcilerine video konferansla seslendi. Bakanlığının faaliyetlerini “sosyal yardımlar, sosyal hizmetler, çalışma hayatı, sosyal güvenlik” başlıkları altında yürüttüklerini ifade eden Bakan Selçuk; ülkedeki 1 milyonu aşkın sağlık çalışanının yaklaşık dörtte birinin özel hastanelerde çalıştığının altını çizdi.

 

 

“22 MİLYON SİGORTALI, 12.4 MİLYON EMEKLİ VAR”
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı İsmail Yılmaz; Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur’un SGK çatısı altında birleştirildiği reformla “sigortalılık, emeklilik ve sağlık alanında ciddi kazanımlar elde edildiğini” hatırlattığı konuşmasında; Genel Sağlık Sigortası uygulamasıyla “sağlık güvencesindekilerin oranının yüzde 70’lerden 99,5’lere çıktığını kaydetti. “2006 yılıyla karşılaştırdığımızda aktif sigortalı sayımız 14 milyondan yaklaşık yüzde 55’lik artışla 22 milyona, emeklilerin sayısı ise dosya bazında 7,2 milyondan yaklaşık yüzde 74’lük artışla 12,4 milyona çıkmıştır.” bilgisini aktaran Yılmaz, “iyileştirmelerin ve vatandaşların refah seviyesini artıracak yeni düzenlemelerin” sürdüğünü dile getirdi.

“GEREKİRSE ‘BİR SÜRE SİZ YÖNETİN BİZ ÇALIŞALIM’ DEDİK”
OHSAD Yönetim Kurul Başkanı Dr. Reşat Bahat, “Sektörümüz Covid-19 salgını sürecinde hizmetlerinin yüzde 90’ını neredeyse fark almanın yasak olduğu bölümlerde sunmak zorunda kaldı. Aslında hizmetleri kamulaştırılan bir sektör olduk. Tabii ki hizmetimiz kamusallaştırıldıysa ödemeniz kamusallaştırıldıysa doğal olarak kalanına da katkı sağlanması gerekir ama biz ödemeler konusunda maalesef piyasa kurallarıyla karşı karşıya kaldık. Bu konudaki serzenişlerimiz bir sürü merci tarafından doğru duyuldu. Ama bazı arkadaşlarımız bunu yanlış duyarak, bizim kamusallaştırılmayı istediğimize inandı. Bizim istediğimiz ‘Bu kadar hizmeti kamusallaştırdıysanız personelimizin maaşını, kiramızı veya giderlerimizi ödeyin, gerekirse bir süre siz yönetin biz çalışalım’ demekti. Ancak bunlardan hiçbirisi istediğimiz gibi henüz olmadı. Her ne kadar aldığımız küçük de olsa katkı pandemi sürecinde uçup gitse de ben bunun devamının geleceğine olan inancımı devam ettiriyorum.” diye konuştu.

“SAĞLIK TURİZMİNİN TANITILMASI GEREKİYOR”
Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkanı Dr. Mehmet Altuğ ise “ülkeye ve sektöre büyük faydalar sağladığını” vurguladığı sağlık turizminin salgın sonrasında daha da görünür hale geleceğini; bu konudaki avantajın iyi değerlendirilebilmesi için tanıtıma yoğunlaşılması gerektiğini belirtti.

 

 

16-19 tarihleri arasındaki OHSAD Kurultayı’nın program bilgileri https://www.ohsadkurultayi.org/tr/PROGRAM.html adresinde.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir