Connect with us

Finans & Ekonomi

MOBİLYA SEKTÖRÜ, BDDK’NIN TAKSİT KARARINA TEPKİLİ!

BDDK’nın taksit sayısını televizyon hariç 3 bin 500 liraya kadar elektronik eşya alımlarında 6’dan 4 aya; mobilya ve elektrikli eşyadaysa 18’den 12 aya düşürmesine MOSDER Başkanı Mustafa Balcı, “Taksit sayısının düşmesi vatandaşın da bizlerin de elini kolunu bağlıyor.” ifadesiyle tepki gösterdi. 

 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) “tüm sektörlerin dernek başkanlarıyla görüşerek ortak bir karar alması gerektiğini” ifade eden MOSDER Başkanı Mustafa Balcı, “Mobilya sektöründe taksitlerin 24 aya çıkarılmasını beklerken, 12 aya düşürüldü. Covid-19 salgınında insanlar evde daha çok vakit geçirdikleri için eski mobilyalarını değiştirmek istiyorlar. Ancak taksit sayısı düşmesiyle bu durum zorlaşacak.” dedi.

Mustafa Balcı-MOSDER Başkanı

“SEKTÖR SENE BAŞINDA KDV İNDİRİMİ MÜJDELEMİŞTİ”
2020 yılı için yurt içinde 60 milyar TL’lik satış hedefi açıklayan mobilya sektörünün, sene başında “KDV indirimi” müjdelediğini hatırlatan Balcı, şunları söyledi: “Covid-19 salgını nedeniyle iç pazarda KDV indiriminin etkilerini çok fazla göremedik. Yaz sezonunda hükümetimiz düğün alışverişlerini desteklemek ve sanayimizde çarkların devam etmesi için çeşitli kredi destek paketleri hazırlamıştı.”

 

“HAFTA SONU SATIŞLARI DURDU”
Balcı, Covid-19 önlemleri çerçevesinde mağazaların hafta sonu satış yapamadığına da dikkat çekti: “Salgınının yeniden pik yaptığı bu günlerde, devletimizin aldığı tedbirlere önemle riayet ediyoruz. Mağazalarımız, mobilya alışverişinin en çok yapıldığı cumartesi ve pazar günleri kapalı durumda. Esnafımız satış yapamıyor. Bunun üzerine bir de taksit sayılarının azaltılmasını bu dönemde doğru bulmuyoruz.”

“İÇ PAZARDA DAR BOĞAZA GİREBİLİRİZ”
Son dönemde yurt dışından hammaddeye erişimde sıkıntılar yaşanmasına rağmen sektördeki üretimin sürdüğünü kaydeden Balcı, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Mobilya teslimatlarında yaşadığımız termin sürelerinin uzamasına rağmen tüketicilerimizi mağdur etmemek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bunun üzerine 18 ay yerine 12 ay taksit yaparsak, vatandaşımız kabuğuna çekilir ve alışveriş yapma tercihini erteler. Bu doğrultuda giderleri çok fazla olan mobilya perakendeciliğimiz iç piyasada dar bir boğaza girebilir.”

“KARARLA İLGİLİ GERİ ADIM ATILACAĞINI UMUYORUZ”
Balcı, BDDK’nın kararından “geri adım atmasını” beklediklerini dile getirdi: “Yeni yıla girmemize sayılı günler kala, sektör adına daha olumlu adımların atılmasını beklerken, yeni müjdeler yeni destek paketleri beklerken böyle bir haberle karşılaşmış olduk. Hem üretici, hem satıcı hem de tüketicinin alım gücünü de düşünerek bu kararla ilgili geri adım atılmasını umuyoruz.”

BDDK, TAKSİT SAYILARINI AZALTTI…

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir