Connect with us

Gündem

İLAÇ BARKODLARI KONUŞACAK, GÖRME ENGELLİLER DİNLEYECEK…

Türk Telekom, ilaç prospektüslerine sesli ulaşmayı sağlayan bir uygulamayı hayata geçirdi. RxMediaPharma iş birliğiyle tasarlanan ilaç barkodu sesli okuma özelliği sayesinde, görme engelliler “6 binden fazla ilacın kullanma talimatına dair bilgileri” dinleyebilecek.

Türk Telekom, toplumsal sorunlara ürettiği teknolojik çözümlere 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde bir yenisini ekledi. RxMediaPharma İnteraktif İlaç Bilgi Kaynağı’yla ortaklaşa yürütülen çalışmaların sonunda “ilaç barkodu sesli okuma özelliği’ geliştirildi. Böylelikle görme engellilere “6 binin üzerindeki ilacın temel bilgilerine” dinleyerek erişme imkanı sağlandı.

ERİŞİM TELEFON KÜTÜPHANESİ ÜZERİNDEN SAĞLANIYOR
Görme engelli kullanıcılar; ilaç kutusunun üzerindeki barkodları, Telefon Kütüphanesi uygulaması ana menüsündeki ilaç barkodu tanıma simgesini etkinleştirerek açılan kameraya okuttuklarında “ilaçlara ilişkin kullanım talimatı, yan etkiler ve saklama koşulları gibi merak ettikleri bilgilere” başkasına ihtiyaç duymadan ulaşabilecek.

Ümit Önal-Türk Telekom CEO’su

“HERKES İHTİYAÇLARI DOĞRULTUSUNDA TEKNOLOJİDEN YARARLANABİLMELİ”
Türkiye’ye değer katacak projeler üretmeye çabaladıklarını ifade eden Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “teknolojiden herkesin ihtiyaçları doğrultusunda yararlanmasının” kendileri için çok önemli olduğunu söyledi: “Telefon Kütüphanesi uygulaması içerisindeki ilaç barkodu okuma özelliği ile görme engellilerimizin hayatını biraz da kolaylaştırabilmenin, hayatlarına dokunabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Diğer yandan EyeSense ile onların yanında olmayı sürdürüyor, az gören çocuklarımız için yaptığımız Günışığı projemiz sayesinde çocuklarımızın geleceğine ışık olmak için çalışıyoruz.”

GÖRME ENGELLİLERE YÖNELİK BİRÇOK PROJE
Türk Telekom, engelli bireylerin bilgiye eşit şartlarda erişebilmesi amacıyla şimdiye dek pek çok projeyi hayata geçirdi. Telefon Kütüphanesi uygulaması üzerinden 2 bine yakın sesli kitaba erişilebiliyor. Uygulama içindeki “Tablolar Konuşuyor” özelliği, dünyaca ünlü 20 betimlemeli tabloyu anlatıyor. Para Tanıma fonksiyonunun desteğiyle, görme engelliler güvenle ve bağımsız alışveriş yapabiliyor. EyeSense uygulaması; “nesne ve renk tanıma özelliğiyle” günlük hayatlarını kolaylaştırdığı görme engellilere, “fotoğraf çekme özelliğiyle” sosyal medyada aktif olma imkanı tanıyor. Türk Telekom öte yandan az gören çocukların hayata aktif katılabilmesi için Günışığı projesini yürütüyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir