Connect with us

Finans & Ekonomi

“SIFIR ENERJİ BİNALARA DÖNÜŞÜM KAÇINILMAZ”

Enerji Verimliliği Uzmanı, ZeroBuild Forum Danışma Kurulu Üyesi ve MÜSİAD “Enerji Yönetimi ve Maden Komitesi” Başkan Yardımcısı Altuğ Karataş’a göre sıfır enerji binalara dönüşüm “ülke ekonomisi, birey ekonomisi, enerji tasarrufu ve çevre için kaçınılmaz” ve finans sektörü bu sürecin katalizörü: “Finans sektörü enerji verimliliğindeki bu potansiyeli tam olarak görebilirse pazar bir an da 5-10 katına çıkabilir.

 

Enerji verimliliği konusu hem dünya genelinde hem de Türkiye’de giderek önem kazanıyor. “Tasarrufu ile yatırımını ödeyen” finans modeli “Enerji Performans Sözleşmesi (EPS)” öne çıkıyor. Binalarda enerji verimliliği yatırımlarının önümüzdeki 5 yıl içerisinde milyar dolarlara ulaşması öngörülüyor.

SIFIR ENERJİ BİNALAR SANAL FORUMU
Enerjide “verimlilik yatırımları, finansman modelleri, performans sözleşmeleri ve gelecek öngörüleri” ile örnek uygulamalar 23-27 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Sanal Forumu ZeroBuild Forum’20’de tüm boyutlarıyla ele alınacak.

TÜRKİYE İÇİN ALMANYA MODELİ UYGUN
Enerji Verimliliği Uzmanı, ZeroBuild Forum Danışma Kurulu Üyesi ve MÜSİAD “Enerji Yönetimi ve Maden Komitesi” Başkan Yardımcısı Altuğ Karataş, “enerji performans sözleşmeleri ve enerji finansman” modellerinin Avrupa ve Amerika’da uygulandığını, Türkiye için en iyi örneğin Almanya olduğunu belirtti.

30 MİLYAR DOLARA VARABİLECEK BİR PAZAR…
Türkiye’de “devlet, özel sektör, finans kuruluşları ve işin uygulayıcılarının bir ortak modelin içinde olmasını” öneren Karataş, “Nihayetinde son kullanıcı bu işten fayda sağladığı gibi 30 milyar dolara varabilecek bu pazar istihdam ve ekonomik kalkınma da sağlayacak.” dedi.

“EN İYİ YATIRIM ENERJİ VERİMLİLİĞİ”
Karataş, “en iyi yatırım aracı enerji verimliliği” görüşünde: “Bahsettiğimiz enerji odaklı yatırımlar, yatırımı kısa sürede geri ödeyen modellerdir. Örneğin atık ısı uygulamalarında yatırdığınız maliyeti tasarrufu ile 1 yılda geri kazanabiliyor ve her yıl aynı kazancı elde edebiliyorsunuz.”

Altuğ Karataş-ZeroBuild Forum Danışma Kurulu Üyesi ve MÜSİAD “Enerji Yönetimi ve Maden Komitesi” Başkan Yardımcısı

“FİNANS SEKTÖRÜ BU SÜRECİN KATALİZÖRÜ”
Karataş’a göre sıfır enerji binalara dönüşüm “ülke ekonomisi, birey ekonomisi, enerji tasarrufu ve çevre için kaçınılmaz” ve finans sektörü bu sürecin katalizörü: “Finans sektörü enerji verimliliğindeki bu potansiyeli tam olarak görebilirse pazar bir an da 5-10 katına çıkabilir. Enerji Performans Sözleşmeleri (EPS) Türkiye’de henüz çok yeni. Finans sektörünün ve yatırımcıların ilgisini çekiyor. Mevcutta EPS ile fonlanan proje sayısı yok denecek kadar az ama önümüzdeki dönemde büyük potansiyel var. Şu ana kadar uygulanmış irili ufaklı 30 yakın proje var ama kamu binalarında EPS hayata geçtiğinde bu rakamlar inanılmaz bir hızla aratacak.”

“YAPI VE ENERJİ SEKTÖRÜNÜ DEĞİŞTİRECEK”
“Tasarrufu ile yatırımını ödeyen, son kullanıcının cebinden para çıkmayan bir modelle sıfır enerji binalara dönüşümün hızlandırılabileceğini” kaydeden Karataş, şunları söyledi: “Bugüne kadar enerji performans sözleşmeleri özelinde yapılan yatırım milyon dolarlar seviyesinde iken önümüzdeki 5-10 yıl içinde milyar dolarla konuşulacak. Hedeflenen ya da öngörülen yatırımlar ile ithalata ödediğimiz rakam azalacak, enerji israf olmayacak, dolayısıyla ülkemizde kişi başına düşen gelire kadar olumlu yansıma olacaktır. EPS yapı ve enerji sektöründe değişime de neden olacak, mekanik ve inşaat sektöründe malzeme, işçilik mühendislikte ciddi artışlar yaşanacak, yeni bir ekonomik kol doğacaktır.”

“DÜNYA ÇÖZÜM BEKLİYOR, ÇÖZÜM: SIFIR ENERJİ BİNALAR”
ZeroBuild Forum’20’nin sloganı “Dünya Çözüm Bekliyor, Çözüm: Sıfır Enerji Binalar”. Etkinlikte “İş’in Geleceği ve Sürdürülebilir Ekonomi”, “Binalarda Enerji Verimliliği ve Finansmanı”, “Sıfır Enerji Ekonomisi” ve “Sıfır Enerji Binalar ve Kamu Yaklaşımları” gibi birçok oturum gerçekleştirilecek.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir