Connect with us

Finans & Ekonomi

SERBEST NAKİT AKIŞINA GÖRE BORÇLANMAK: KREDİ HEYKELTRAŞLIĞI

“Farklı sektörlerde yer alan pek çok şirketle yaptıkları muhtelif çalışmalarda çoğu şirketin önünü net bir şekilde göremediğine sıklıkla şahit olduğunu” belirten Kamu Özel Ortaklığı  ve Proje Finansmanı Uzmanı Fatih Kuran, “Şirketler genelde günü kurtardığından ileriye yönelik projeksiyon yapmakta sıkıntı yaşıyor, plan program dahilinde sağlıklı kararlar alınamadığı için şirketin geleceği de ipotek altına alınıyor.” diyor.

 

Covid-19 salgınının ekonomiye olumsuz etkileri sebebiyle çok sayıda şirket kredi taksitlerini ödemede sıkıntı çekiyor. Geleceğe kaygıyla bakan bu şirketler mevcut durumu kurtarmak ya da “öngördükleri olası problemlere tedbir amacıyla” nakit akışını rahatlatabilmek için finansal destek formülleri arıyor.

Fatih Kuran-Kamu Özel Ortaklığı ve Proje Finansmanı Uzmanı

BORÇLANIRKEN NAKİT AKIŞINA DİKKAT!
Dinamo Danışmanlık Kurucu Ortağı, Kamu Özel Ortaklığı ve Proje Finansmanı Uzmanı Fatih Kuran, bu tür sıkıntılar içindeki şirketlerin borçlanırken nakit akışlarına en uygun yöntemi ve kanalı tercih etmelerinin son derece önemli olduğunu vurguluyor.

“ALINACAK KREDİ SNA’YA UYGUN OLMALI”
“Farklı sektörlerde yer alan pek çok şirketle yaptığımız muhtelif çalışmalarda çoğu şirketin önünü net bir şekilde göremediğine sıklıkla şahit oldum. Şirketler genelde günü kurtardığından ileriye yönelik projeksiyon yapmakta sıkıntı yaşıyor, plan program dahilinde sağlıklı kararlar alınamadığı için şirketin geleceği de ipotek altına alınıyor.” ifadeleriyle uyaran Kuran, “kredi heykeltıraşlığı” diye isimlendirilen çalışmadan söz ediyor: “Bu çalışmada şirketin veya belli bir projenin ileriye yönelik nakit akışı çıkartılır. Gelirlerden faaliyet giderlerini ve vergiyi düştükten sonra kalan nakit akışına Serbest Nakit Akışı (SNA) denilir. Alınacak kredi mutlaka SNA’ya uygun yapıda olmalıdır ki kredi geri ödemelerinde uzun vadede sıkıntı yaşanmadan devam edilebilsin.”

“ŞİRKET CHECK-UP UYGULAMASININ AMACI”
Çok az şirketin “ileriye yönelik SNA’sını çıkarttığını ve olası farklı durumlarda nasıl değişim gösterebileceğini analiz ettiğini” gözlemlediğini kaydeden Kuran, mali konunun teknik detaylarına ilişkin şunları anlatıyor ‘Şirket Check-up’ dediğimiz uygulamanın amaçlarından biri şirket iş yapış şeklini analiz edip finansal modelini çıkarttıktan sonra nakit akışını etkileyebilecek risk faktörlerini belirlemek ve major veya minor nitelikte olanları kategorize etmek ile nihayetinde şirketin SNA’sını hesaplayıp uygun bir borçlanma yapısını oluşturabilmektir. Yapılan çalışmalar sonunda şirketlerin ileriye yönelik fon ihtiyacı olabileceği gibi fon fazlası da olabilir. Fon ihtiyacı öz kaynak veya kredi ile sağlanabileceği gibi fon fazlası olan durumlarda da oluşturulan kaynakların en doğru şekilde kullanılmasını sağlayacak tedbirler alınmalıdır.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir