Connect with us

Finans & Ekonomi

KURU ÜZÜM KURULU: TMO MÜDAHALE ALIM DESTEĞİ DEVAM ETMELİ

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği bünyesindeki Kuru Üzüm Kurulu, 2020-21 sezonu yol haritasını belirlemek için bir araya geldi. Birlik Başkanı Birol Celep, ton başına kuru üzüm fiyatlarının 550-600 dolar atmasını sağlayan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) müdahale alım desteğinin bu sezon da sürmesini istediklerini kaydetti.

 

Kuru üzümde “hem üreticiyi destekleyecek hem de nihai tüketiciye güven verecek” bir fiyat politikası gerektiğinin altını çizen Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nce düzenlenen tarım ihracatı konulu toplantıda Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin’e “TMO’nun kuru incir, kuru üzüm ve kuru kayısı sektöründe yer alması” yönündeki taleplerini ilettiğini belirtti.

Birol Celep-Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı

BAKAN YARDIMCISI METİN: TMO, BU SEZON DA İNİSİYATİF ALACAK
Bakan Yardımcısı Metin’in “TMO’nun geçen yıllardaki gibi bu sezon da başta incir ve üzüm olmak üzere Ege Bölgesi’nde piyasayı regüle (dengeleme) için inisiyatif alacağını” açıkladığını ifade eden Celep, Türkiye’nin kuru üzüm ihracatının yüzde 90’dan fazlasını gerçekleştirenlerden oluşan Kuru Üzüm Kurulu’nun da “TMO ile güç birliği” kararına vardığını vurguladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kısa süre önce 16 pestisit (kimyasal tarım ilacı) etken maddesini yasakladığını hatırlatan Celep, ürün kalitesini arttırmak için önümüzdeki süreçte Tarım ve Orman İl Müdürlükleri, Ziraat Odaları ve Ticaret Borsaları ile iş birliğini sürdüreceklerini söyledi.

 

Osman Öz-Türkiye Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı 

ÖZ: OKULLARDA KURU ÖZÜM DAĞITILABİLİR
Türkiye Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz ise; TMO’nun ticaret borsalarından değil pestisit analizi yaparak üreticiden üzüm almasını talep ettiklerini dile getirdi. Öz, İngiltere örneğine dikkati çekerek Türkiye’de de okullarda kuru üzüm dağıtılmasını önerdi: “Böylelikle hem rekoltenin fazla olduğu yıllarda fiyat baskısı ortadan kaldırılmış olur, hem de Türkiye’de iç tüketim arttırılmış olur.”

 

 

Mehmet Ali Işık-Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı

IŞIK: ÜZÜMDE VERİMLİLİĞİ ARTIRMAMIZ GEREKİYOR
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Işık da 2019-2020 sezonunda 2 doların üzerinde olan üzüm fiyatının düşmemesi için TMO regülesinin önemine işaret etti: “Kuru üzümde 40-50 bin ton emniyet stokumuz olmalı. Öte yandan Avustralya’da dönümünde 900 ile 1000 kg arasında üzüm alınıyor. Bizim bu sistemleri kurmamız ve verimliliği arttırmamız gerekiyor.”

 

 

ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM İHRACAT VERİLERİ
1 Eylül 2019 ile 13 Haziran 2020 tarihleri arasındaki 203 bin 504 tonluk çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı karşılığında 421 milyon dolar döviz elde edildi. İhracatta önceki sezona göre ürün miktarı yüzde 4; döviz getirisi ise yüzde 2 düştü.

Türkiye, 99 ülkeye kuru üzün satıyor. Avrupa Birliği’ne (AB) ihracat tutarı yüzde 2’lik artışla 335 milyon 620 bin dolara çıktı. İngiltere, 121 milyon dolarla ilk sırada yer aldı. Almanya 51 milyon dolar, Hollanda da 41 milyon dolarlık kuru üzüm aldı.

Kuru üzümün ortalama ihraç fiyatı 2018-29 sezonunda 2 bin 3 dolar idi. 2019-20 sezonunda 2 bin 66 dolara yükseldi.

 

 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir